Zo richt je je huis in shaker-stijl in

Elegantie, vakmanschap en eenvoud zijn de sleutels tot de shaker-stijl. De trend is gericht op de integratie van functionele stukken die, afgezien van het visuele aspect, comfortabel en nuttig zijn.
Zo richt je je huis in shaker-stijl in

Laatste update: 20 juni, 2023

Zonder zich volledig over te geven aan soberheid, zoals dat in het begin gebeurde, was de shaker-stijl zinvol op het gebied van de huidige decoratie, waarbij alleen een beroep werd gedaan op wat nodig is om warme en mooie onderkomens te bouwen.

De trend vergroot voortdurend het aantal van zijn aanhangers, vanwege zijn voorstel om het traditionele om te vormen tot iets voornaams. Maar, hoe is deze mode ontstaan, en hoe past hij in jouw huis? Lees verder om daar achter te komen.

Wat is de shaker-stijl?

De Verenigde Vereniging van Gelovigen in de Tweede Verschijning van Christus gaf geboorte aan de shaker-gemeenschap. De geschiedenis (Engelse link) ervan raakte in een stroomversnelling in 1747, toen de leidster van de clan, Ann Lee, met een groep volgelingen vanuit Engeland naar de Verenigde Staten emigreerde.

Daar legden ze zich toe op het gemeenschappelijk leven en bevorderden ze de eenvoud van de omgeving die vandaag de dag opvalt als een van de meest opvallende modellen in de interieurdecoratie.

Verder merkt de vereniging zonder winstoogmerk Hispania Nostra (HN) op (Spaanse link) dat de christelijke beweging een sterke basis legde voor de verfraaiing van elke ruimte om vandaag de dag te beantwoorden aan de Shakerprincipes.

HN verwijst naar minimalisme, zuiverheid en minzaamheid, om te versieren zonder zoveel ornamenten.

Zoals de Art and Architecture Thesaurus benadrukt (Spaanse link), pasten de Shakers de ambachtelijke methode toe, maakten ze hun eigen meubels en richtten ze hun huizen in met zo weinig mogelijk voorwerpen. Ze hadden dus geen ostentatieve inrichting nodig, maar ze waren uitstekende meubelmakers die van rustiek hout mooie en bruikbare meubels maakten.

Dat is waar de moderne Shaker-stijl om draait. Het gaat er dus om een ruimte te verfraaien met zo weinig mogelijk spullen en de voorkeur te geven aan vakmanschap.

Waar je rekening mee moet houden om de shaker-stijl toe te passen

Decoreren met hout
Hout brengt warmte in ruimtes. Vooral in de keuken.

Vasthoudend aan de oorspronkelijke filosofie, geeft de shaker-stijl handgemaakte voorwerpen de kwaliteit om designstukken te worden. Volgens een proefschrift van de Universiteit van Belgrano is het de bedoeling (Spaanse link) het visuele niveau te verhogen zonder terug te vallen op louter decoratieve elementen.

Om deze trend in je huis toe te passen is het daarom essentieel de volgende kenmerken in gedachten te houden:

  • Minimalisme: het kleine en concrete trekt blikken aan.
  • Stylisme: voorrang geven aan meubels met gedefinieerde lijnen.
  • Ruimtelijkheid: zodat de kamers niet vol staan met meubels.
  • Functionaliteit: met als uitgangspunt dat niet het dure, maar het nuttige nodig is.
  • Discretie: vooral met de kleuren, die tot een sober palet moeten behoren.

Tips om de inrichting van je huis aan te passen aan de shaker-stijl

Besteed aandacht aan de details die sereniteit geven en bij je smaak passen om ze in het interieur te verwerken. Hier zijn enkele ideeën om je huis te personaliseren.

Verwelkom hout

Hout is de hoofdrolspeler in de shaker-stijl. Zoek dus naar meubels van kersen, grenen, esdoorn of elke andere schors die gesneden kan worden, die fijne handgemaakte details hebben en die opvallen door hun duurzaamheid.

Ook deuren, luiken en vloeren van dit materiaal, gelakt of gepolijst, zijn typisch voor de stijl.

Geef de voorkeur aan koloniale kleuren

Het kleurenpalet dat bij het shaker thema hoort roept de lucht, het water en andere natuurlijke elementen op. Dan sympathiseren blauw, groen, oker, grijs en wittinten met de trend. In het geval van dit laatste wordt het meestal aanbevolen voor vergaderzalen of de keukenruimte, vooral als ze vrij groot zijn.

Idealiter moet het assortiment passen bij het hout, dat de belangrijkste grondstof is van het meubilair. Kortom, de verf op de muren moet sereniteit uitstralen en het natuurlijke licht aanvullen.

Minimalistisch denken

Respecteer het uitgangspunt “minder is meer,” probeer zo weinig mogelijk voorwerpen te hebben en verdeel ze op strategische plaatsen. Daarom, als de ruimte klein is, zal hij waarderen dat je weet hoe je er het beste van kunt maken.

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in dit artikel:
Afbeeldingen van olifanten in decoratie: wat is hun betekenis?

Gebruik weinig accessoires

Minimalistisch kantoor
Een minimalistisch kantoor met handgemaakt hout is mogelijk.

Weinig meubels hebben betekent gemakkelijk schoonmaken. Zo bevordert de shaker-stijl permanente hygiëne, zowel van de inrichting als van het huis. Het accepteert geen opeenhoping van stof of vlekken.

Netheid is niet onderhandelbaar.

Ook geen tafelkleden, gordijnen, voeringen of andere stoffen die de omgeving verzadigen. Authenticiteit zit in de naaktheid van de inrichting en de muren.

Het patchwork en wollen of katoenen tapijten zijn toegestaan, zolang ze maar schaars zijn. Vergeet dus de tafeltjes vol ornamenten en vazen.

Focus op functionaliteit

Als het een shaker is moet het elegantie brengen, maar vooral functionaliteit. We hebben het over licht en gemakkelijk te verplaatsen.

Het zou mooi zijn als sommige meubelmodellen wielen hebben of op maat worden gemaakt. Zo kun je het zonder veel moeite naar elke hoek verplaatsen.

Een extra voorbeeld van functionaliteit is het bevestigen van kapstokken aan de muur om hoeden, petten, sleutels en jassen aan op te hangen. Daarnaast kun je, in plaats van grote fauteuils in de kamer, fauteuils of schommelstoelen overwegen, gecombineerd met een onopvallende bank.

Gooi hulpmeubels weg en bouw kasten in. Dit advies is essentieel om orde te bewaren en ruimten op te ruimen.

Impact van de shaker-stijl in modern design

Het tijdschrift van het Centro de Estudios en Diseño y Comunicación de Argentina benadrukt (Spaanse link) de sociale betrokkenheid die de shaker discipline met zich meebrengt vanaf het begin tot aan de moderne tijd. Zo verwijzen ze naar het zich losmaken van ornamenten en plaats maken voor praktisch nut.

Op deze manier schudt de in een andere eeuw geboren stroming de hand met het huidige interieurontwerp, door elegantie en utiliteit voor het dagelijks leven in één concept te verenigen. Wil je de trend doorvoeren?


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.