Hoe integreer je vintage behang in je interieur?

Vintage behang is een trendy decoratietechniek die populair is vanwege zijn aantrekkelijkheid, eenvoudige installatie en camouflagevoordelen.
Hoe integreer je vintage behang in je interieur?

Laatste update: 21 mei, 2023

Het versieren van de muren van je huis is zoveel meer dan het ophangen van foto’s en spiegels. Het bekleden van ruimtes met vintage behang verandert het totaalbeeld van de kamers en biedt een sfeer van elegantie, stijl en nostalgie.

De trend van behangen – typisch voor de jaren ’70 – is onlangs met grotere kracht teruggekeerd in de interieurdecoratie, met kleuren en motieven die gemakkelijk een link leggen naar het verleden, maar aangepast aan de mode van het heden.

Deze bekledingsmethode is ideaal voor het camoufleren van onvolkomenheden in muren. Tegelijkertijd onderscheidt het zich door de eenvoud van de montage, door de afwasbare eigenschappen van sommige papiersoorten, en door de lange levensduur die toe te schrijven is aan de kwaliteit van het materiaal.

Omdat er oneindig veel patronen zijn, leggen we graag uit waarom je voor deze vintage decoratieve optie zou moeten kiezen.

Waar gaat het om bij vintage behangdecoratie?

Het woord vintage verwijst naar het verleden, het antieke en het klassieke. Dit concept heeft zich, zoals de National Unified Corporation of Higher Education opmerkt, uitgebreid naar de gebieden mode en design in het algemeen.

In het bijzonder heeft de “bijgewerkte” versie van het oude nu een manier gevonden om huizen binnen te komen via onopvallende of zeer kleurrijke behangprints die het huis psychedelische vibes, popart of minimalistische details geven.

De veelzijdigheid van behang maakt aangepaste prints en de combinatie van patronen, afbeeldingen en vormen mogelijk om de betreffende ruimte te verlevendigen.

Volgens aanbevelingen van deskundigen worden de beste resultaten bij een vintage decoratie verkregen als je slechts een deel van de kamer bedekt en de rest schildert. Je moet er daarbij rekening mee houden dat het er anders overdadig uit kan zien.

Je kunt vintage behang vinden dat gemaakt is met inkten en ecologische procedures in gespecialiseerde decoratiewinkels.

We denken dat je dit artikel ook graag leest:
Hoe je geometrisch papier in je huisdecoratie kunt integreren

Vintage behangontwerpen voor het huis

Vintage behang
Strepen en bloemen zijn de meest populaire soorten vintage behang.

Dankzij het praktische karakter past het plakbehang in al zijn variaties perfect bij de nieuwigheden en wordt het een handige hulpbron bij de verfraaiing van woningen, aldus het tijdschrift Ars Bilduma (Spaanse link).

Op basis van deze waardering is het gebruikelijk om verschillende kamers met behang te zien. Het is geschikt voor slaapkamers, de werkruimte en de keuken; de sleutel is met mate, want het gaat erom een toets toe te voegen zonder de bedoeling te overdrijven.

Vintage behang kan eenkleurig zijn, in reeksen als oker, groen, beige en blauw; meestal worden ze gebruikt om niet te verzadigen. De echte retrolook wordt echter verleend door patronen als de volgende:

  • Structuur
  • Jungleplanten
  • Bloemenprints
  • Geometrische figuren
  • Horizontale en verticale strepen

Tips om vintage behang in je woningdecoratie op te nemen

Succesvol gebruik van behang ligt in het aanwijzen van een geschikt gebied. Bedek niet alle muren; kies integendeel één met gebreken of degene die je wilt benadrukken.

Ook is het een goed idee om het te installeren als achtergrond voor bepaalde meubels; hoofdeinden, boekenkasten of bars verfrissen het uiterlijk als er vintage bekleding achter zit. Waar je ruimtes wilt afbakenen is behang ook een uitstekende bondgenoot.

Woonkamers in strand- en landhuizen waarderen de stijl die dit soort behang geeft. Maar er zijn meer manieren om het in je woninginrichting te integreren.

Je kunt de traditionele entree aanpassen door de muren van de foyer te voorzien van vintage behang. Behalve dat het een goede eerste indruk maakt, past het antieke karakter ervan bij de klassieke meubels. Dat is een voordeel is als je al meubels van deze snit hebt.

De woonkamer

De woonkamer heeft een opvallend ontwerp nodig, en hoe kun je dat beter doen dan met een vel vintage behang? In dit geval is het raadzaam om een brede muur te gebruiken, zodat het ontwerp er imposant uitziet.

De kleuren moeten passen bij de rest van de inrichting, hoewel ze meestal worden gekozen in zwarte en witte tinten. Dit doet men vanwege de tijdloosheid en kneedbaarheid van deze kleuren als het gaat om aanpassing aan de stijl van elk meubel. Antieke botanische prints komen net zo goed tot hun recht als palmen, bomen, bamboe en bloemen.

Vind je dit artikel leuk? Misschien vind je het ook leuk om dit artikel te lezen:
Wat is de Kinfolk-stijl voor interieurdecoratie?

Slaapkamers

Vintage slaapkamer
Landhuizen hebben vaak veel baat bij het gebruik van vintage behang.

In de grote slaapkamer creëer je een volledig antiek gevoel door te behangen met bloemen- of eenkleurige motieven, zolang je maar houten meubels toevoegt en het beddengoed afstemt op het palet van de muren.

Voor de kinderkamer zijn er klassieke patronen in overvloed die er prachtig uitzien, aangevuld met traditioneel speelgoed.

De keuken en eetkamer

Vaak is de keuken de plaats waar veel bijeenkomsten met gasten eindigen. Het is dus een kamer die speciale verfraaiing vereist. En er gaat niets boven koken in een oogstrelende omgeving, wat je bereikt met behang.

Patronen hoeven niet per se betrekking te hebben op culinaire activiteiten. Plaats lichte prints met een aquarel afwerking, wilde bloemen, jungle motieven, of abstracte afbeeldingen.

Wanneer je behangt met vintage lijm, zorg er dan voor dat het ontwerp andere elementen zoals tegels en meubels niet verdoezelt. Het is echter ook belangrijk om te voorkomen dat de ruimte waar voedsel wordt bereid en de gootsteen worden bekleed. De reden hiervoor is omdat stoom van het fornuis en spatten het behang zullen beschadigen. Bovendien is dit een gebied dat dagelijks nauwgezet onderhoud vereist.

Vintage behang creëert aantrekkelijke scheidingen tussen de keuken en de eetkamer.

Zorg ervoor dat je behang van goede kwaliteit koopt

Als je eenmaal het ontwerp hebt vastgesteld dat bij je smaak past en je weet welke ruimte van het huis de verandering verdient, rest alleen nog het zorgvuldig aanbrengen van het behang. Daarbij moet je uiteraard ook zorgen voor een goede afwerking. Het is namelijk belangrijk om de folie zorgvuldig te plakken, zodat luchtbellen het uiterlijk niet bederven.

Veel papieren worden geleverd met lijm aan de achterkant, maar voor andere moet je de lijm voorbereiden. In alle gevallen kun je het beste de instructies van de fabrikant volgen.

Onthoud ten slotte dat onderhoud geen probleem zal zijn als het model is vervaardigd met waterdichte technologie. Als dat zo is, veeg je gewoon af met een vochtige spons. Aan de andere kant, als het papier geen coating of afdichting heeft, vermijd dan schoonmaken met vloeistoffen en gebruik een stofzuiger.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.