7 tips om foto's op te hangen zonder de muur te verpesten

Wist je dat het mogelijk is om foto's op te hangen zonder de muren in je huis te verpesten? In dit artikel delen we 7 handige tips.
7 tips om foto's op te hangen zonder de muur te verpesten

Geschreven door Maria Jimena Freytes

Laatste update: 24 augustus, 2022

Het is niet alleen mogelijk om je favoriete foto’s op te hangen zonder de muur te verpesten, het is ook nog eens gemakkelijk en voordelig. Als je een fotolijstje, een schilderij of andere kunst voor aan de muur hebt liggen, dan hebben we een uitstekend voorstel voor je. We gaan enkele tips delen om je huis een persoonlijk tintje te geven en foto’s aan je muur te hangen zonder de verf of het pleisterwerk te verpesten.

Er zijn veel redenen waarom je bang kan zijn om de muren te beschadigen en dan zal je aarzelen om iets op te hangen. Je hebt bijvoorbeeld geen boormachine. Of misschien huur je een woning en mag je volgens je contract geen gaten in de muur maken (Engelse link). Laten we dus de manieren bespreken om foto’s op te hangen zonder de muur te verpesten.

Tips om foto’s op te hangen zonder de muur te verpesten

Tips om foto's op te hangen

Voordat je de meest geschikte methode voor jouw muur kiest, is het belangrijk om te weten hoeveel de fotolijstjes wegen. Op basis hiervan kiezen we de beste manier. Fotolijstjes zijn licht als ze tot 4,5 kilo wegen.

Middelzware lijstjes variëren van 4,5 tot 11 kilo, terwijl zwaardere tot 23 kilo kunnen wegen. Het is belangrijk om deze getallen in gedachten te houden bij het kiezen van de te gebruiken techniek.

Je moet ook weten van welk materiaal de muur is gemaakt, want niet alle producten om een lijst op te hangen zijn geschikt voor gips, baksteen of hout geschikt. Zodra je het gewicht en het materiaal van de muur kent, dan is het tijd om te beslissen welke methode je wilt gebruiken.

Misschien ook interessant om te lezen:
Vijf ontwerpen voor een origineel nachtkastje

1. Haken

Als eerste op onze lijst zijn er beroemde zelfklevende haken die je aan de muur kunt bevestigen. Houd er rekening mee dat ze fotolijsten tot 4,5 kilo ondersteunen. Ze zijn een heel eenvoudige optie die je ook kunt gebruiken om andere dingen aan op te hangen zoals:

 • hangers
 • sieraden
 • handdoeken
 • tassen

2. Fotohangers

Dit zijn kleine plastic haakjes met twee tot drie tanden. In dit geval moet de muur van gips of gipsplaat zijn. Je hebt alleen een hamer nodig om erop te tikken om de tanden in de muur te slaan.

Ze kunnen tot 4,5 kilo dragen, maar als je 2 haken aan elkaar koppelt, kun je een foto ophangen met een gewicht tot 9 kilo. Wanneer je de afbeelding wilt verwijderen, dan zul je zien dat de schade aan de muur minimaal is.

3. Niet-markerende hangers

Hoewel ze op dezelfde manier werken als de vorige, is hun vorm anders. Ze bestaan uit 3 kleine spijkers die aan een stukje plastic zijn bevestigd. Hoewel de gaten die ze achterlaten dieper zijn, bereiken ze niet de diepte van een boorgat.

4. Klittenbandstroken

Deze zijn vrij sterk en ondersteunen middelzware frames. Wanneer ze echter worden verwijderd, kunnen ze de verf of het behang beschadigen. Plakstrips zijn een vergelijkbaar alternatief. Het gebruik ervan wordt aanbevolen op tegels, omdat de lijm bij het verwijderen sporen achter kan achterlaten.

5. Lijm

Een collage om foto's op te hangen

Je kunt op zoek gaan naar een speciale siliconenlijm die in tubes wordt verkocht. Deze methode is perfect als je afbeeldingen en andere objecten op tegels, glas en andere soortgelijke oppervlakken wilt ophangen.

Je moet een druppel op elke hoek van de foto of het lijstje plaatsen, tegen de muur drukken, er weer afhalen en een paar seconden wachten voordat je het voorgoed ophangt. De markeringen moeten overeenkomen. Wanneer je de foto wilt verwijderen zijn de lijmresten zeer eenvoudig te verwijderen.

6. Dubbelzijdige plakband

Dubbelzijdige plakband is een zeer praktisch en gebruiksvriendelijk alternatief. Ze zijn er in verschillende soorten en de meest resistente variant kan fotolijstjes en schilderijen tot een gewicht van 7 kilo dragen.

7. Planken

We hebben het niet over planken die je moet kopen en ophangen, maar natuurlijke planken die je in huis kunt vinden. Boven de open haard bijvoorbeeld, op de bank of op een decoratieve tafel.

Tips en ideeën om foto’s op te hangen

Ideeën om foto's op te hangen

Nu je weet hoe je foto’s kunt ophangen zonder de muur te verpesten, gaan we enkele tips bekijken om ze er perfect uit te laten zien. De exacte plaats, hoe ze te rangschikken als er meer dan één is, en de ideale hoogte zijn details die, als we weten hoe we ze op de juiste manier moeten ophangen, ons tijd en moeite zullen besparen.

Onthou de volgende stappen om om foto’s op te hangen

 • Markeer het punt waar je de lijst wilt ophangen. Eerst moet je bekijken wat voor soort bevestiging het heeft, of het nu een ring of een draad is. In het eerste geval meet je vanaf de bovenkant van het frame tot aan de ring en vanaf de ring tot aan de onderkant. Breng die afmetingen vervolgens over naar de muur en markeer de plaats waar de ring zich bevindt.
 • Voor de frames die een draad hebben, rek de draad uit en meet het hoogste punt dat het bereikt. Meet vervolgens vanaf dat punt tot aan de bovenkant van het frame. Zodra je deze metingen hebt gedaan, weet je waar je op de muur moet markeren.
 • Met betrekking tot de hoogte waarop de foto’s moeten worden opgehangen, kunnen we enkele basisparameters vaststellen. Een goede tip is om vierkanten en rechthoeken ter grootte van de foto’s die je wilt ophangen uit te knippen en deze met plakband op de muur te plakken. Dit zal je een idee geven van hoe het eruit zal zien.
 • De foto moet net boven ooghoogte hangen. Over het algemeen zou rond de 1,70 meter prima moeten zijn. Als je het schilderij echter bijvoorbeeld boven het hoofdeinde van je bed wilt plaatsen, dan moet het kunstwerk er dichter bij komen dan bij het plafond, ongeveer 30 cm.
 • De afstand tussen de afbeeldingen moet tussen de 5 en 10 centimeter zijn. We raden je aan om de truc van nepfoto’s van papier te gebruiken voordat je een definitieve keuze maakt.

Het is mogelijk om foto’s op te hangen zonder de muur te verpesten

Zoals je hebt gezien, zijn er veel opties als het om het ophangen van foto’s gaat zonder je muur in een slechte staat achter te laten. Je zult zeker de meest geschikte techniek voor jou, je foto’s en je muren vinden.

Onthoud dat er altijd een balans in de compositie moet zijn als je meerdere afbeeldingen of objecten ophangt. Een horizontale opstelling is ideaal voor gangen of voor de muur waar de bank voor staat. Probeer als het om vormen, texturen en kleuren gaat altijd harmonie te bereiken.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Ventura, A. T., & González, S. C. (2006). Ideas prácticas en decoración. Lexus Editores, Lima (Perú)..
 • Schittich, C. (Ed.). (2013). Interiores: espacio, luz, material. Walter de Gruyter.
 • Dong, W., & Ríos Garza, C. R. T. (2000). Técnicas de presentación en color: Una guía para arquitectos y diseñadores de interiores. McGraw-Hill.
 • Posada Monsalve, A. M., & Laverde Torres, D. C. Decoración de interiores para hogar y oficina: www. decoralo. com.
 • Gerling, H. (2000). Alrededor de las máquinas-herramienta. Reverté.
 • Hernández-Minguillón, R. (1995). Silicona y construcción.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.