Zo bestrijd je de Helicobacter Pylori-bacterie

Deze bacterie is zeer besmettelijk en veroorzaakt onder andere maagzweren, gastritis en andere infecties van de maag. Je kunt hem bestrijden met natuurlijke middelen.
Zo bestrijd je de Helicobacter Pylori-bacterie
Elisa Morales Lupayante

Beoordeeld en goedgekeurd door de pedagoog in lichamelijke opvoeding en voedingsdeskundige Elisa Morales Lupayante.

Geschreven door Carolina Betancourth

Laatste update: 22 december, 2022

Van Helicobacter Pylori is bekend dat het de oorzaak is van de meeste maagzweren, gastritis en andere infecties van de maag. Uit onderzoek blijkt dat naar schatting twee derde deel van de wereldbevolking besmet is met deze bacterie.

De bacterie is namelijk erg makkelijk over te dragen, hoewel er zich niet altijd symptomen of problemen voordoen. Gelukkig bestaan er veel manieren waarop de bacterie bestreden kan worden en de door de bacterie veroorzaakte gezondheidsproblemen kunnen worden verlicht.

Als jij lijdt aan problemen zoals maagzweren of gastritis door de Helicobacter Pylori-bacterie, dan raden we je de volgende natuurlijke remedies om de bacterie te bestrijden, uit te schakelen en je gezondheid te verbeteren aan.

Zo bestrijd je de Helicobacter Pylori-bacterie

Essentiële verbena-citroenolie

Verbena is een plant die behoort tot de ijzerhardfamilie (Verbenaceae). De plant staat bekend om zijn positieve effect op de spijsvertering, evenals om het verlichtende effect bij winderigheid.

Volgens verschillende studies kan essentiële verbena-citroenolie helpen om van  Helicobacter Pylori af te komen, omdat de bacterie niet resistent is tegen de bestanddelen van deze olie.

Propolis

Propolis staat bekend als een natuurlijk antibioticum en bactericide, dat in staat is de weerstand te versterken, infecties te bestrijden en problemen als gastritis te behandelen.

Dit voedingsmiddel, ook wel bekend als bijenhars, is een stof die bijen gebruiken om hun korven te beschermen tegen infectie. We verzekeren je dat propolis dankzij zijn eigenschappen in staat is de Helicobacter Pylori-bacterie uit te schakelen.

Gember

Gemberwortel en gemalen gember

Deze wortel wordt wereldwijd geroemd om zijn vele geneeskrachtige eigenschappen, die vooral voordelen bieden voor de spijsvertering. We raden aan dat je gember eet voor het bestrijden van maagzuur, misselijkheid, duizeligheid en maagproblemen.

Gember heeft een bacteriedodende werking en kan volgens sommige deskundigen dan ook de verschrikkelijke Helicobacter Pylori-bacterie doden.

Witte kool

Zolang je deze kool rauw eet, kan hij Helicobacter Pylori helpen bestrijden en verhelpen. Net als broccoli kan witte kool winderigheid veroorzaken. Probeer er daarom eerst kleine beetjes van te eten om te zien of je er tegen kunt.

De kool is heerlijk om te eten als je er een salade van maakt. Snijd de koolbladeren in fijne reepjes en maak de salade aan met azijn en citroen. Een andere optie is om er een verse wittekoolsap van te maken, dat je verdunt met water.

Broccoli

Broccoli, spruiten en sperziebonen

Deze groente is rijk aan de fytonutriënt sulforafaan en kan daardoor ook Helicobacter Pylori bestrijden. Verschillende onderzoeken tonen aan dat het vaak eten van broccoli de bacterie zal elimineren. 

Het fytonutrient sulforafaan wordt ook in verband gebracht met het voorkomen van maagkanker. Het probleem voor veel mensen met broccoli is alleen dat het veel winderigheid kan veroorzaken. Als je broccoli echter kookt en mengt met komijn en gember, kun je dit vervelende effect verminderen.

Kurkuma

Dit Aziatische kruid zit vol geneeskrachtige eigenschappen die gedurende de laatste jaren het onderwerp waren van menig onderzoek.

Als het gaat om maagproblemen wordt kurkuma gebruikt voor het behandelen van indigestie, een aandoening die allerlei spijsverteringsproblemen omvat, zoals onder andere maaguitzetting, maagproblemen, misselijkheid of winderigheid.

De eigenschappen van kurkuma helpen ook de maagsappen te stimuleren. Ze beschermen namelijk het maagslijm door de effecten van de Helicobacter Pylori-bacterie tegen te gaan. Deskundigen raden echter aan om kurkuma niet te veel te eten.

Andere elementen die kunnen helpen bij deze behandeling

  • Om de bacterie te bestrijden, kun je het beste je inname van voedingsmiddelen met een sterke anti-bacteriële werking verhogen. Voorbeelden zijn knoflook, ui, zonnehoed, gember, tijm, rozemarijn, munt en honing.
  • Andere voedingsmiddelen die kunnen helpen zijn probiotica die lactofilus en bifidus bevatten. Deze melkzuurbacteriën kunnen de Helicobacter Pylori-bacterie zelf weliswaar niet doden, maar ze kunnen hem wel remmen. Zo ook kunnen ze hoofdpijn, ochtendmisselijkheid en indigestie tegengaan.
  • Mensen die geen maagzweren of gastritis hebben, maar wel de bacterie, kunnen citroen- of ananassap drinken of appelazijn.
  • Iemand die Helicobacter Pylori heeft zou moeten proberen om bepaalde voedingsmiddelen uit het dieet weg te laten, zoals suikers, geraffineerde bloem en rijst. In plaats hiervan zou je meer fruit, groenten en water moeten eten.
  • Tot slot kun je een alkalisch drankje maken om de Helicobacter Pylori-bacterie te bestrijden door rauwe aardappels, selderij en wortelen met elkaar te mixen. Dit drankje zou je voor elke maaltijd moeten drinken. 

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.