Natuurlijke middelen om winderigheid te voorkomen

· 4 september 2015

Een van de grootste problemen van het spijsverteringsstelsel is winderigheid of een overmaat aan maaggassen, wat veroorzaakt kan worden door verschillende factoren. Bovendien komt dit probleem bij veel mensen voor, ongeacht de leeftijd.

Er zijn verschillende dingen die kunnen leiden tot problemen met maaggassen, bijvoorbeeld het eten van teveel kruidig eten, het lijden onder stress (dit produceert teveel zuren) en lucht inademen terwijl je aan het eten bent. Op dezelfde wijze kunnen gassen en onplezierige geurtjes veroorzaakt worden door voedingsmiddelen die we iedere dag eten en dit kan een reactie veroorzaken in ons spijsverteringsstelsel. Als je wilt weten hoe je winderigheid vermindert met natuurlijke middelen, blijf dan lezen!

Wat veroorzaakt maaggassen?

Lactose

Volle melk is een grote veroorzaker van gassen. Sommige mensen zijn erg gevoelig voor dit voedingsmiddel en kunnen het beter niet nemen. We raden aan om lactosevrije melk of magere melk te gebruiken, zodat dit probleem kan worden vermeden.

Constipatie

Mensen die lijden aan constipatie lopen een hoger risico op periodes van winderigheid of gassen, omdat hun darmwerking en spijsvertering te langzaam is en ze een grote verzameling afvalstoffen hebben in hun lichaam.

Zelfgemaakte middelen om gasproductie onder controle te brengen

Gember

gember

Het drinken van gemberthee, het innemen van een theelepel gemalen gember voor de maaltijd of de toevoeging van een kleine hoeveelheid gedroogde of verse gember aan de maaltijd helpt om de maaggassen op een effectieve manier onder controle te brengen en te verlichten.

Karwijzaad

Dit is een kruid dat toegevoegd wordt aan maaltijden die in het algemeen gassen veroorzaken. Deze zaden hebben de eigenschap om een goede spijsvertering te stimuleren en zo maaggassen en kramp te voorkomen, die deze voedingsmiddelen kunnen veroorzaken.

Knoflook

knoflook-2

Knoflook bevat twee belangrijke ingrediënten die de gezondheid op een positieve manier beïnvloeden en dat zijn allicine en diallylsulfide.

Knoflook is een ander voedingsmiddel dat gebruikt kan worden als nuttig huismiddel om de spijsvertering te verbeteren en de maaggassen onder controle te brengen. Om dit effect te bereiken is het belangrijk om dit vers te consumeren, gewoon zo of toegevoegd aan de maaltijd als smaakmaker.

Paardenbloemthee

Paardenbloem is een veelgebruikt geneeskrachtig kruid, dat verschillende positieve effecten heeft op de gezondheid en onder deze effecten zijn er een aantal gerelateerd aan de spijsvertering. Het drinken van deze thee voor de hoofdmaaltijden helpt om overmatige gasvorming te voorkomen. Het kan ook toegevoegd worden aan maaltijden om deze op smaak te brengen, in gedroogde en gemalen toestand.

Peterselie

peterselie

Peterselie, zowel vers als gedroogd, is een heel effectief huismiddel om de productie van gasvorming in de darmen onder controle te brengen.

Actieve koolstof

Kool kan de lucht die wordt gevormd in de darmen, die winderigheid veroorzaakt, absorberen. We raden aan om dit supplement voor de maaltijd in te nemen. Zo wordt gasvorming tegengegaan.

Citroensap

citroen5

Citroen bevat veel helende eigenschappen, die kunnen worden toegepast bij een aantal ziekten en aandoeningen, vooral diegene waarbij het spijsverteringsstelsel wordt aangetast. Als we ons de gewoonte aanleren om voor en na iedere maaltijd citroensap te drinken, kunnen we de resultaten in de gasvorming meteen al merken.

Kamillethee

Kamillethee heeft de eigenschap om de maag te laten ontspannen en om op die manier de vorming van grote hoeveelheden gas tegen te gaan, waardoor het de spijsvertering op een natuurlijke en effectieve manier verbetert.

Anijsinfusie

anijs

Anijs heeft de geweldige gewoonte om winderigheid en de eventueel daarmee samengaande maagpijn te stoppen. Hiervoor kook je een kop water, roer je er een eetlepel anijspoeder doorheen, laat je het rusten en drink je het dan op. Dit mengsel moet je iedere dag drinken, zodat de gassen in de darmen verminderen.

Andere aanbevelingen

Het consumeren van voedingsmiddelen met probiotica

Het eten van voedingsmiddelen die probiotica of een probiotisch supplement bevatten is een goed idee om het symptoom van gasvorming te voorkomen en het helpt ook om de darmen gezond te houden, alsmede de algemene gezondheid van het lichaam.

Warme kompressen

Als je last hebt van veel gasvorming waar je op geen enkele manier vanaf komt, kun je een handdoek bevochtigen met warm water (voldoende dat de handdoek goed nat is, maar wring het wel goed uit zodat het niet druppelt). Deze leg je dan over de maag. Herhaal dit totdat de darmen zich ontspannen en de pijn verdwijnt.

Zoals je ziet zijn er veel verschillende manieren om gasvorming en winderigheid te verlichten en te voorkomen. Wat je nu nog moet bepalen is welke vorm van behandeling het meest geschikt is voor jou. Blijf de door jou gekozen behandeling dan consequent herhalen om het verwachte resultaat te behalen. Je zult zien dat je de verbetering meteen merkt!