Zijn de suikers in fruit echt schadelijk?
Chemisch gezien zijn de suikers in fruit en geraffineerde suiker hetzelfde. Hun gezondheidseffecten zijn echter heel anders. Mensen zouden zelfs meer vers fruit moeten eten om hun hunkering naar zoetigheid te stillen en daar zijn veel redenen voor.
Het lichaam verwerkt de suiker in fruit anders, omdat de vezels in fruit de impact van glucose in het bloed minimaliseren. Waar experts naar verwijzen als ze zeggen dat je je suikerinname moet beperken, zijn alle toegevoegde suikers in gebak, snoep, ontbijtgranen, vruchtensappen, ketchup, frisdrank, enz.
In de richtlijn “Sugar Intake for Adults and Children” (Spaanse link), in 2015 door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) gepubliceerd, wordt de wetenschap van suikers nader toegelicht.
Daarin maakt de WHO duidelijk onderscheid tussen twee soorten suikers, natuurlijke suikers, die van nature voorkomen in ongewijzigde groenten en fruit en toegevoegde suikers.
Deze laatste zijn aan een hoger risico op cariës en chronische ziekten gerelateerd. Er wordt daarom geadviseerd om niet meer dan 10% van je calorie-inname hiervan te overschrijden. De WHO geeft echter aan dat hun aanbevelingen niet op natuurlijke suikers van toepassing zijn.
Toegevoegde suikers versus natuurlijke suikers
Veel voedingsmiddelen bevatten van nature suikers in hun samenstelling of zijn een bron van voedingsstoffen die na assimilatie in het lichaam in suikers worden omgezet.
Zo is de vrucht een bron van fructose, terwijl melk en zuivelproducten een bron van lactose zijn. Op dezelfde manier kunnen groenten fructose in variabele hoeveelheden bevatten en ook complexe koolhydraten die na vertering in glucose worden omgezet, zodat het organisme ze kan gebruiken.
Zoals je waarschijnlijk kunt concluderen, heeft de overgrote meerderheid van voedingsmiddelen, behalve vlees, natuurlijke suikers in hun samenstelling. Daarentegen hebben de meeste industriële voedingsproducten suiker toegevoegd.
De industrie doet het om hun smaak te accentueren, de energie-inname te verhogen of andere eigenschappen in het eindresultaat te verkrijgen. Industriële koekjes, snacks en snoepjes bevatten bijvoorbeeld suikers en zijn de belangrijkste die door de voedingsindustrie worden gemanipuleerd.
Een van de redenen is dat de verslaving aan deze stof de smakelijkheid van voedsel verbetert. Ze kunnen ook een zekere afhankelijkheid veroorzaken. Althans volgens een artikel gepubliceerd in de British Journal of Sports Medicine (Engelse link).
Het effect van de suikers in fruit op het lichaam
Eenvoudige suikers, zoals glucose, fructose of andere, hebben hetzelfde effect op het lichaam, omdat ze een energiesubstraat zijn. Eenvoudige suikers komen echter van nature niet geïsoleerd voor. In plaats daarvan komen ze samen met andere voedingsstoffen als onderdeel van natuurlijke voeding.
Zoals je kunt zien, zit het belangrijkste verschil in het proces dat aanleiding tot glucose in het lichaam geeft, dat voor een groot deel van de andere componenten van het betreffende voedingsmiddel of product afhankelijk is.
Zo bevat frisdrank geen vezels, vitamines of mineralen die voor het lichaam van belang zijn. Het lichaam kan het ook gemakkelijk verteren, omdat het vloeibaar is en dus komt suiker te gemakkelijk in het bloed.
Op dezelfde manier bevat groente gezonde micronutriënten, vezels en een flink percentage complexe koolhydraten. Ze doen er langer over om te verteren en de bloedbaan te bereiken. Dit is waarom het ook meer vullend en voedzamer is, ondanks dat het suiker bevat. Er is zelfs geen hoge glycemische index voor.
De gezondheidsvoordelen van fruit
Dit soort voedsel is geweldig voor je lichaam, omdat het aan de beweging en het stimuleren van de darmtransit bijdraagt. Het is namelijk licht verteerbaar omdat het rijk is aan water en vezels, geen dicht zetmeel of vet bevat en de geschatte verteringstijd ongeveer 20 minuten is.
Studies tonen zelfs aan (Engelse link) dat het eten van fruit het risico op hartaandoeningen, beroertes en andere niet-overdraagbare ziekten kan helpen verminderen.
Fruit bevat antioxidanten, vitamines, mineralen en vezels, dus hun regelmatige consumptie levert belangrijke voordelen op voor het lichaam.
Fruit kan zelfs helpen bij gewichtsbeheersing.
Een in 2016 gepubliceerde studie, uitgevoerd door onderzoekers van Harvard (Engelse link), suggereerde zelfs dat de antioxidante flavonoïden een positieve invloed kunnen op het metabolisme hebben.
Mensen met een flavonoïde-rijk dieet hadden meer kans om hun gewicht te behouden naarmate ze ouder werden, in vergelijking met degenen die geen flavonoïde-rijk voedsel consumeerden. De fruitsoorten die de meeste voordelen leken te bieden, waren appels, bramen en peren.
Een ander positief kenmerk van fruit is dat de oplosbare vezels de selectieve groei van microbiota stimuleren. Dit verbetert de voedselstofwisseling en vermindert het risico op obesitas.
De suikers in fruit zijn essentieel
Tot slot mogen we niet vergeten dat de suikers in fruit niet schadelijk voor onze gezondheid zijn. Verminder dus je consumptie van bewerkte producten. Onthoud dat jam niet in aanmerking komt als een portie fruit, en vruchtensap ook niet! Natuurlijk tellen de suikers in fruit in blik ook niet mee als fruitsuikers.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Organización Mundial de la Salud. Nota informativa sobre la ingesta de azúcares recomendada en la directriz de la OMS para adultos y niños. 2015.
- DiNicolantonio JJ., O’Keefe JH., Wilson WL., Sugar addiction: is it real? a narrative review. Br J Sports Med, 2018. 52 (14): 910-913.
- Slavin JL., Lloyd B., Health benefits of fruits and vegetables. Adv Nutr, 2012. 3 (4): 506-516.
- Panche AN., Diwan AD., Chandra SR., Flavonoids: an overview. J Nutr Sci, 2016.