Zeven voedingsmiddelen die je stemming verbeteren

Wist je dat een tekort aan omega 3-vetzuren de oorzaak kan zijn van je stemmingswisselingen? Ons lichaam produceert het niet vanzelf, en het ontbreken van deze voedingsstof kan leiden tot depressieve stemmingen.
Zeven voedingsmiddelen die je stemming verbeteren
Sofía Quintana Alonso

Beoordeeld en goedgekeurd door de fysiotherapeut Sofía Quintana Alonso.

Geschreven door Okairy Zuñiga

Laatste update: 24 augustus, 2022

Het voedsel dat je eet bepaalt niet alleen hoe je eruit ziet, maar beïnvloedt ook je gedachten, emoties en acties. Sommige voedingsmiddelen kunnen zelfs je stemming verbeteren.

Veel van het voedsel dat je eet kan je zenuwstelsel uit balans brengen, met een slecht humeur, vermoeidheid, angst en depressie tot gevolg.

Dus als het je opvalt dat je altijd een slecht humeur hebt of je boos voelt, probeer dan de volgende voedingsmiddelen om je stemming te verbeteren. Dit is een gezondere, goedkopere en eenvoudigere optie dan het gebruik van medicijnen.

Vergeet niet dat het een goed idee is om een bezoek aan een psycholoog te brengen wanneer deze voedingsmiddelen niet helpen om je stemming te verbeteren. Soms hebben onze problemen niet te maken met wat we eten, maar met de mensen om ons heen of de situaties die we doormaken.

1. Cacao of pure chocolade

Chocolade

De eerste van deze voedingsmiddelen die je stemming kunnen verbeteren is cacao. Het stimuleert het gevoel van geluk dankzij de stof theobromine. Deze chemische stof helpt onder andere op de volgende manieren:

 • Het verhoogt de serotonine- en dopamineniveaus in het lichaam.
 • Het ontspant het zenuwstelsel.
 • Angst en depressie kunnen verminderen.

Cacao bevat ook tryptofaan, een chemische stof die de afscheiding van serotonine bevordert. Dankzij al zijn voordelen raden we aan om elke dag een kleine reep pure chocolade of cacao te eten om depressies en angsten te verminderen.

Het enige waar je op moet letten is dat de chocolade die je kiest een hoog cacaogehalte heeft, idealiter boven de 65%.

2. Walnoten

Walnoten

Het tweede product dat je stemming verbetert is de walnoot. Ze leveren je lichaam omega 3-vetzuren, die het niet zelf kan produceren.

Wanneer je lichaam niet genoeg omega 3-vetzuren krijgt, kun je hier depressieve gevoelens door krijgen.

Walnoten bevatten ook tryptofaan, waar we het hierboven over hebben gehad.

 • Wij raden aan vijf walnoten per dag te eten om je stemming stabiel te houden.
 • Vergeet niet dat je ze kunt toevoegen aan je smoothies en desserts of gewoon kunt eten als een snack of bijgerecht.

3. Bananen

Bananen

Bananen zijn een andere voedselsoort dat je stemming verbetert en dat je moet opnemen in je dagelijkse voeding, of er ten minste twee keer per week een eten.

Hun emotionele voordelen zijn te danken aan hun hoge vitamine B6 gehalte. Deze vitamine zorgt voor de transformatie van de eiwitverbindingen van serotonine.

Dankzij hun foliumzuur, vitamine C en hoge gehalte aan plantaardige vezels, verbeteren ze ook je afweersysteem.

4. Sesamzaden

Sesamolie en sesamzaden

Deze zaden zijn een van de voedingsmiddelen die je stemming verbeteren, omdat ze threonine bevatten. Dit is een essentieel aminozuur dat het lichaam niet op natuurlijke wijze voor zichzelf kan produceren en synthetiseren.

Wanneer een laag threoninegehalte hebt, kun je chronische droefheid ervaren.

Om deze voedingsstof te verkrijgen raden we je aan om een theelepel sesamzaad te gebruiken in je salades of sesamolie te gebruiken bij je maaltijden.

5. Zalm en andere vissoorten

Zalm

Een ander voedingsmiddel dat je stemming verbetert omdat het rijk is aan omega 3-vetzuren is vis, met name zalm, tonijn en sardines.

Omega 3-vetzuren zijn rechtstreeks van invloed op de efficiëntie van de beweging van bepaalde neurotransmitters, en dus kan een tekort hiervan depressieve stemmingen veroorzaken.

 • Het is aan te raden om minstens één portie van deze vissoorten in je wekelijkse eetpartroon op te nemen.
 • Als het mogelijk is kun je ze zelfs drie keer per week eten, samen met groenten.

Zorg ervoor dat de vis die je koopt van goede kwaliteit is en vrij is van schadelijke stoffen.

Dit is vooral belangrijk bij zalm, omdat sommige soorten uit viskwekerijen chemicaliën toevoegen die je stemming kunnen beïnvloeden.

Als je ervoor kiest om tonijn te eten, probeer dan voor verse of ingevroren stukken te kiezen. Hoewel het heel goedkoop is om tonijn uit blik te eten, bevat het veel zout en chemicaliën.

6. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan vezels

Voedsel met vezels

Voedingsmiddelen die rijk zijn aan oplosbare vezels helpen je stemming te veranderen wanneer je emoties te wijten zijn aan veranderingen in je bloedsuikerspiegel. Als je diabeet bent, kunnen de vezels helpen het niveaus van je bloedsuiker te reguleren.

Vergeet niet dat een hoog glucosegehalte niet alleen van invloed is op de werking van je inwendige organen, je kunt er ook binnen een paar minuten een hele reeks aan negatieve emoties door ervaren.

Wanneer je denkt dat dit gebeurt, controleer dan je bloedsuikergehalte om na te gaan of dit het probleem is.

7. Mager rood vlees

Mager vlees

Het laatste soort voedsel dat je stemming kan verbeteren is mager vlees. Het is rijk aan linolzuur, een natuurlijk vet dat helpt stress en de ophoping van vet in het lichaam te bestrijden.

Dit soort vlees levert ons ook ijzer en omega 3-vetzuren, die beiden helpen de gezondheid van de hersenen te verbeteren.

Om echt deze voordelen te krijgen, is het belangrijk om dit vlees te bereiden met zo min mogelijk zout en vetten.

Een smoothie om je stemming te verbeteren

Smoothie

Een eenvoudige manier om de voedingsmiddelen die je stemming verbeteren in je dieet op te nemen is door middel van smoothies. Het enige waar je op moet letten is dat je de hoeveelheden niet overdrijft, omdat het heel makkelijk is om glucosepieken te creëren.

Probeer deze optie, en je zal ontdekken dat het heerlijk en zeer eenvoudig is.

Ingrediënten

 • 25o ml magere melk
 • een halve banaan
 • 5 walnoten
 • 1 theelepel cacao of een stukje pure chocolade (ongeveer 5 gram)

Bereiding

Meng alle ingrediënten tot een homogeen mengsel met een keukenmachine of smoothiemaker, en drink het onmiddellijk op. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.