Zeven tips hoe je van steenpuisten kunt afkomen

Heb je vaak last van uitbrekende steenpuisten, dan moet je voldoende aandacht schenken aan je gewoonten op hygiënisch vlak. Raadpleeg een dermatoloog om de mogelijke oorzaken van de abcessen te bepalen.
Zeven tips hoe je van steenpuisten kunt afkomen
Maricela Jiménez López

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Maricela Jiménez López.

Geschreven door Solimar Cedeño

Laatste update: 09 augustus, 2022

Steenpuisten kunnen pijnlijk, onaangenaam en gevaarlijk zijn als je ze niet met zorg behandelt. Het is vervelend om ze op je huid te hebben. Er zijn toch manieren om te voorkomen dat ze optreden. We geven je enkele tips om een eind te maken aan steenpuisten.

Steenpuisten zijn ook bekend als abcessen in de huid. Die worden veroorzaakt door een ontstoken haarzakje. Haarzakjes zijn structuren van de huid waaruit haren groeien. De aangetaste zone raakt ontstoken. Een pijnlijke bol vormt zich, vol etter en dode cellen.

Naarmate de hoeveelheid etter stijgt, zal het lichaam een manier proberen te vinden om het af te voeren. Uiteindelijk verschijnt er een witte of geelachtige kop in de gezwollen streek, net zoals bij acne gebeurt.

De kans is groot dat deze haarzakjes ontstoken raken, vooral in zones met veel nat haar en streken waar veel wrijving optreedt. Voorbeelden zijn de oksels, de billen, de dijen, het gezicht, de nek en de schaamstreek.

Dit zijn nog andere mogelijke oorzaken van huidinfecties:

  • Muggenbeten.
  • Wrijvingswonden die veroorzaakt worden door kleding of door huid-op-huid contact.
  • Kleine sneetjes als gevolg van het scheren.
  • Schrammen.

Waarom vormen steenpuisten zich?

Waarom vormen steenpuisten zich

Iedereen is vatbaar voor letsels. Telkens als een huidwond ontstaat, is het gevoelig om geïnfecteerd te raken door bacteriën die op het oppervlak van je huid leven.

Toch veroorzaken niet alle huidwonden steenpuisten. Dat komt omdat je immuunsysteem in staat moet zijn om de bacteriën te bestrijden vóór de zone ontstoken raakt. Een steenpuist tast niet alleen het ontstoken haarzakje aan. Het besmet ook het weefsel rond het haarzakje.

Je kan de tips hieronder opvolgen en steenpuisten bestrijden. Toch zijn er bepaalde aspecten die je vatbaarder kunnen maken voor dit soort infecties. Je kan zelfs ook folliculitis krijgen. Dit ontwikkelt zich vaak tot meervoudige abcessen.

We geven je hier enkele redenen waarom je meer kans loopt op het krijgen van steenpuisten:

  • Genetische aanleg
  • Slechte hygiëne
  • Diabetes
  • Nierfalen
  • Cirrose
  • Druggebruik
  • HIV
  • Chronische huidaandoeningen
  • Obesitas
  • Gevorderde leeftijd
  • Strakke kleding dragen

Waarom treden steenpuisten regelmatig op?

Steenpuisten behandelen met warme kompressen

In het algemeen zijn gevallen van meerdere abcessen het resultaat van de oorzaken die we eerder vermeld hebben. Ze kunnen echter ook te wijten zijn aan een ontoereikende behandeling van een eerdere infectie.

Eén tip om steenpuisten te voorkomen is om je kleding, lakens en dekens met een zachte zeep te wassen. Dit textiel kan immers in contact komen met de aangetaste zone. Als je ze dus met dit soort zeep wast, kan je een nieuwe infectie voorkomen.

Raadpleeg een dermatoloog als de ontsteking na 10 dagen niet op een natuurlijke manier verdwijnt. Je kan dan merken dat meerdere steenpuisten beginnen te verschijnen of dat je koorts krijgt. Een dermatoloog kan zonodig de abcessen leegmaken en je een geschikte behandeling geven.

Zeven tips hoe je steenpuisten kunt bestrijden

Het is dus mogelijk om steenpuisten te bestrijden. Je moet beginnen met bepaalde goede gewoonten toe te passen. Deze gewoonten helpen om een eind te maken aan steenpuisten en ze te voorkomen. Lees en noteer!

1. Warme kompressen gebruiken

Als je een steenpuist hebt, gebruik dan minstens drie keer per dag warme kompressen van kamillethee of basilicumblaadjes. Ze zullen de pijn en de zwelling verminderen. Zorg ervoor dat het kompres schoon is. Gebruik ook elke keer een nieuw kompres.

2. Dagelijks een bad nemen met ontsmettende zeep

Maak er een gewoonte van om dagelijks een bad te nemen met ontsmettende zeep als je een steenpuist hebt. Dit zal je lichaam helpen om de steenpuist te bestrijden.

3. Maak de zone waar de steenpuist openbarst, schoon met een steriel gaas, zeep en water

Vaak barsten steenpuisten na enkele dagen spontaan open. Als dit bij jou gebeurt, maak dan de zone goed schoon. Op die manier voorkom je dat de afgevoerde etter andere zones van de huid infecteert.

4. Huid met veel haar schoon en droog houden

Om infecties te voorkomen moet je de zones van je huid waar zich vele haren bevinden, schoon en droog houden. Je kunt bijvoorbeeld je vaker op een dag omkleden, of je huid tussentijds afdrogen.

5. Draag geen strakke kleding of kleding die wrijving veroorzaakt

Vermijd het gebruik van kleding die te strak is of die wrijving veroorzaakt in gevoelige lichaamsstreken. Op die manier kan je wondjes voorkomen die dan steenpuisten kunnen vormen.

6. Gebruik je nagels niet om de steenpuisten te laten openbarsten

Laat de steenpuisten niet openbarsten met je nagels. Als je dit doet, dan maak je de infectie zelfs nog erger. Laat de puist uit zichzelf barsten. Gebeurt dit niet, dan moet je een medisch specialist raadplegen.

7. Laat een algemene check-up uitvoeren

Als je gevoelig bent voor de ontwikkeling van dit soort infecties en je hebt alle hierboven vermelde adviezen opgevolgd, dan bevelen we een algemene check-up aan. Op die manier kan een arts bepalen welke factoren de gezondheid van je huid aantasten.

Conclusie

Een goede hygiëne en goed voor je huid zorgen zijn bepalende factoren als je steenpuisten wilt bestrijden. Ze zijn ook nodig om te voorkomen dat steenpuisten opnieuw optreden.

Deze gewoonten in de praktijk brengen is ook een andere manier om voor je gehele lichaam te zorgen. Bovendien zal deze aanpak ervoor zorgen dat je een aangenamer en minder pijnlijk leven kan leiden.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.