Zeven redenen waarom op je nagels bijten slecht is
Op je nagels bijten is niet alleen een esthetisch probleem. Het kan ook nog eens verschillende gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals bacteriële infecties en misvormde vingers.
Onychofagie, beter bekend als nagelbijten, is een probleem waar iedereen op elke leeftijd last van kan hebben. In dit artikel vertellen we waarom het slecht is om op je nagels te bijten. Zo kom je te weten waarom je jezelf ervan zou moeten weerhouden.
Redenen waarom mensen nagelbijten
Op je nagels bijten is een gewoonte die je waarschijnlijk in je jeugd hebt ontwikkeld. Hoewel de meeste mensen deze gewoonte weer afleren, blijven sommige mensen de gewoonte juist in stand houden.
Een van de opvallendste eigenschappen van deze gewoonte is dat mensen die nagelbijten dit zelf vaak niet eens door hebben. Met andere woorden: ze doen het onbewust. Bijvoorbeeld terwijl tv zitten te kijken, in de metro zitten of in de rij staan bij de supermarkt.
De gewoonte om op je nagels te bijten is zeer moeilijk af te leren. Ook al weet je dat het helemaal niet aantrekkelijk is, blijf je je nagels en vingers beschadigen. Daardoor is er soms nog maar een klein beetje nagel over.
Vaak dient nagelbijten als een manier om onze problemen, zorgen en negatieve gevoelens even te vergeten. Ook angst en stress zijn redenen waarom sommige mensen nagelbijten. Wanneer iemand al heel lang nagelbijt, wordt deze gewoonte een soort tic. Die kan niet meer gecontroleerd worden en deel is van iemands dagelijkse routine.
Hoe kun je stoppen met op je nagels bijten?
Om niet langer de behoefte te hebben om op hun nagels te bijten, blijven veel vrouwen zichzelf herinneren aan het esthetische aspect van hun negatieve gewoonte. Bij mannen is het vaak iets ingewikkelder, maar natuurlijk niet onmogelijk.
Misschien heb je al meerdere keren geprobeerd om je nagels te lakken met bijtende nagellak of om pleisters op je nagels te doen, maar heeft geen van beide ooit echt gewerkt. Maar soms heb je een andere aanpak nodig dan bij een alcohol- of tabaksverslaving.
Op je nagels bijten beïnvloedt zowel de groei als de structuur van de nagels. Hierdoor ontstaan er scheurtjes in verschillende lagen van de nagel. Dit zorgt ervoor dat de nagels ongelijkmatig groeien en niet het hele oppervlak van de vinger bedekken.
Lees meer: vijf tips voor sterke nagels.
Wat zijn de gevolgen van op je nagels bijten?
De gevolgen die nagelbijten kan hebben kunnen we onderverdelen in twee groepen: de lichamelijke gevolgen en de psychologische of emotionele gevolgen.
In beide gevallen is het het waard om de gevolgen te overwegen als je echt voor eens en voor altijd wilt stoppen met nagelbijten.
Het belemmert de nagelgroei
Wanneer de nagel te ver afgebeten is, groeit hij oneven en zeer langzaam terug. Dit zorgt er bijvoorbeeld voor dat de vingers er nooit mooi uit kunnen zien. Dat beïnvloedt dus ook de schoonheid van de handen.
Pijn
De pijn is werkelijk waar ondraaglijk wanneer je bijvoorbeeld iets op wilt pakken, een envelop wilt openen, gereedschap wilt gebruiken, dingen op de computer wilt doen of je mobiele telefoon wilt gebruiken. Het is lastig om je dagelijkse taken op een effectieve manier uit te voeren. Je raakt al verlamd wanneer je vingers alleen iets aanraken.
Bacteriële infecties
De vingernagels zijn voor bacteriën de ideale plek om zich te vermenigvuldigen. Onze vingers komen namelijk voortdurend in aanraking met voorwerpen die besmet en vies kunnen zijn.
De meest voorkomende typen bacteriën die onder onze nagels aanwezig zijn, zijn salmonella en E. coli, die beide over kunnen worden gebracht via rauwe voedingsmiddelen. Wanneer we onze vingers dan in ons mond doen, gaan de micro-organismen automatisch over op het slijm in de mond, waardoor ze in ons lichaam terecht komen en schadelijk voor ons kunnen worden.
Toch hebben sommige mensen die verslaafd zijn aan nagelbijten juist dankzij deze bacteriën een sterker immuunsysteem, waardoor het lichaam geleerd heeft zich te beschermen tegen dit soort bacteriën en het niet ziek wordt.
Gebitsproblemen
Je gebruikt voornamelijk je voortanden om op je nagels te bijten. Dit zorgt ervoor dat de randen van deze tanden sneller beschadigd raken en deze tanden dus ook sneller gevoelig worden. Nagelbijten kan ook het tandglazuur beschadigen.
Daar bovenop kan deze gewoonte een aandoening veroorzaken waarbij de tanden niet recht op elkaar staan.
Ook kan het problemen met kauwen en slaapproblemen veroorzaken als de mond niet meer goed dichtgaat.
Emotionele factoren
Veel nagelbijters hebben de gewoonte ontwikkeld om hun handen te verbergen. Het is namelijk zo dat niemand het leuk zou vinden als anderen zijn afgebeten en gebroken nagels zouden zien.
Daarom zijn enkele van de emotionele gevolgen die deze gewoonte kan hebben schaamte, weinig zelfvertrouwen, frustratie en verdriet.
Bekijk ook: Acht manieren om je zelfvertrouwen te vergroten
Gewrichtspijn
Dit klinkt misschien raar, maar deze obsessie kan ook nek- en kaakpijn veroorzaken. Dit komt doordat de spieren zich goed aan moeten spannen om die stukjes nagel van je vinger te bijten.
Infecties
Op je nagels bijten leidt tot meer risico op paronychia. Dit is een ziekte waarbij de vingers gezwollen en rood worden en er veel pus ontstaat. Deze ziekte ontwikkelt zich wanneer er bacteriën terecht komen in de scheurtjes in de huid.
Vaak krijgen mensen ook last van een schimmelinfectie, doordat het vlees van de vingers bloot ligt en de nagel de huid niet meer beschermt.
Zoals je kunt zien kan nagelbijten op een hoop verschillende manieren schadelijk zijn.