Zeven redenen waarom je een groene appel op een lege maag moet eten
Alle appelsoorten bevatten essentiële voedingsstoffen die de gezondheid ten goede komen. Groene appels zijn echter nog beter vanwege hun lage caloriegehalte en hoge concentratie fytonutriënten, die extra voordelen bieden. Een groene appel op een lege maag maakt deze voordelen nog groter.
Groene appels hebben een onmiskenbare zure smaak en bestaan voor het grootste gedeelte uit water. Ze zijn dus perfect voor de ontgifting en hydratatie van het lichaam.
Daarnaast beschikken groene appels ook over belangrijke hoeveelheden voedingsvezels, aminozuren, vitaminen en mineralen. Deze voedingsstoffen bevorderen onder andere het lichamelijk en geestelijk welzijn.
Er wordt al een tijdje aangeraden om een groene appel op een lege maag te eten. Niet alleen omdat het je energie geeft, maar ook omdat deze vrucht het metabolisme versnelt en bepaalde aandoeningen kan voorkomen.
We zijn ons er volledig van bewust dat vele mensen groene appels nog steeds niet in hun dieet hebben opgenomen. We willen dus graag zeven redenen laten zien waarom je vaker een groene appel op een lege maag moet eten.
Zeven redenen waarom je een groene appel op een lege maag moet eten
1. Gewichtsverlies
Eén groene appel bevat maar 80 calorieën. Ondanks dit lage aantal is het een krachtige energiebron, onder andere dankzij het gehalte aan koolhydraten en aminozuren.
- Het eten van deze vrucht op een lege maag geeft het lichaam veel vezels waardoor we ons voor langere tijd verzadigd voelen.
- Daarnaast verbetert het ook de spijsvertering.
- De voedingsstoffen starten de stofwisseling op tijdens de eerste uren van de dag en daardoor kan het lichaam calorieën beter verbranden.
2. Het voorkomen van diabetes
We kunnen op een eenvoudige en effectieve manier het risico op diabetes verminderen door deze vrucht toe te voegen aan ons dieet, vooral als je een hoger risico loopt op deze aandoening.
- Het hoge gehalte aan oplosbare vezels van appels speelt een rol bij het metaboliseren van suikerbronnen en helpt het lichaam ook om deze als energiebron te gebruiken.
- Het eten van een groene appel op een lege maag vermindert onder andere de trek in suiker.
- Daarnaast helpt het je lichaam om insuline op de juiste manier te gebruiken.
Weet jij het al?
Dit is wat je moet weten over diabetes
3. Cardiovasculaire gezondheid
De voedingsstoffen die we in deze appelsoort kunnen vinden, in het bijzonder flavonoïden en vezels, bieden belangrijke voordelen voor onze cardiovasculaire gezondheid.
- Het eten van groene appels helpt bij het reguleren van een hoog cholesterolgehalte, waardoor er geen aanslag in de slagaders kan ontstaan.
- Ze beschikken over kalium, een essentieel mineraal dat de elektrolyten van het lichaam in balans houdt om zo de spieren en het hart te beschermen.
- Appels helpen bij het verminderen van ontstekingen die complicaties kunnen veroorzaken in het hart, maar ook in de bloedsomloop en de hersenen.
4. Spijsvertering
Het eten van een groene appel op een lege maag kan een middel zijn om een langzame spijsvertering en chronische constipatie definitief te beëindigen.
- Pectine, een bepaald soort vezel die in de vrucht wordt aangetroffen, reguleert de darmbeweging en helpt bij het verwijderen van afval.
- Groene appels hebben lichte carminatieve effecten die gasvorming in het spijsverteringskanaal voorkomen.
- De vrucht neutraliseert de overmatige productie van maagsappen en voorkomt ongemakken zoals indigestie en maagzuur.
5. De gezondheid van de hersenen
Er zijn vele factoren die de gezondheid van de hersenen beïnvloeden. Het eten van een appel op een lege maag kan echter bijdragen aan het voorkomen van achteruitgang van de hersenen.
- De groene appel bevat veel antioxidanten. Deze antioxidanten beschermen de hersencellen tegen de schadelijke effecten van vrije radicalen.
- Flavonoïden, samen met de vitamine C en magnesium, helpen om de cellen te vernieuwen. Door de circulatie te verbeteren, optimaliseren ze de zuurstofvoorziening van het hersenweefsel.
6. De gezondheid van de huid
We hebben het niet over een wondermiddel tegen rimpels of iets van die soort. De antioxidanten van appels zijn echter ook uitstekende bondgenoten in de strijd tegen vroegtijdige tekenen van veroudering.
- Door appels toe te voegen aan je dieet kun je cellulaire reconstructie en verjonging stimuleren. Het resultaat is een vermindering van rimpels en huidvlekken.
- Het hoge watergehalte in appels houdt de huid gehydrateerd en reinigt die na verloop van tijd.
- Groene appels zijn uitermate geschikt om de collageen- en elastineproductie te stimuleren, stoffen die de huid stevig en jong houden.
Wil je meer weten?
Zes maskers voor een droge huid
7. Vermindering van tandplak
De stoffen in groene appels bieden aanzienlijke voordelen voor de gezondheid van onze tanden, doordat ze het ontstaan van tandplak verminderen.
- De natuurlijke zuren reinigen de tanden. Bovendien neutraliseert het zuur de groei van bacteriën die infecties kunnen veroorzaken.
- Groene appels verhogen ook de speekselproductie en reguleren van de pH-waarde van de mond, wat een slechte adem voorkomt.
Heb je deze vrucht nog niet opgenomen in je dieet? Nu je de belangrijkste voordelen kent heb je geen reden meer om te twijfelen over het eten van een groene appel op een lege maag.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Boyer, J., & Liu, R.H. (2004). Apple phytochemicals and their health benefits. Nutr J, 3(5). Disponible en: https://doi.org/10.1186/1475-2891-3-5.
- Cheng, D, Xi, Y. Cao, J., Cao, D. Ma, Y. & Jiang. W. (2014). Protective effect of apple (Ralls) polyphenol extract against aluminum-induced cognitive impairment and oxidative damage in rat. Neurotoxicology. 45, 111-120. Disponible en: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0161813X14001740
- Duarte J, Pérez F. (2015). Protección cardiovascular con flavonoides. Enigma farmacocinético. Ars Pharmaceutica. Disponible en: https://scielo.isciii.es/pdf/ars/v56n4/revision2.pdf
- Escudero E, Gonzáles P. (2006). La fibra dietética. Nutrición hospitalaria 21(2). Disponible en: https://scielo.isciii.es/pdf/nh/v21s2/original6.pdf
- Guo X, Yang B, Tang J, et al. (2017). Apple and pear consumption and type 2 diabetes mellitus risk: a meta-analysis of prospective cohort studies. Food and Function. Disponible en: https://pubs.rsc.org/en/content/articlelanding/2017/fo/c6fo01378c/unauth
- Kyung-Dong, Cho, Chan-Kyu, Han, & Bog-Hieu, Lee. (2013). Loss of body weight and fat and improved lipid profiles in obese rats fed apple pomace or apple juice concentrate. Journal of Medicinal Food. 823-830. Disponible en: http://doi.org/10.1089/jmf.2013.2784
- Martínez Ladrón De Guevara, E. (2016). Efecto de la adición de la cáscara de manzana sobre el estrés oxidativo y el perfil de proteínas en un modelo murino diabético. México, Instituto Politécnico Nacional. Disponible en: http://rdcb.cbg.ipn.mx/handle/20.500.12273/117
- Muñoz Quiroga H.D., Tarazona Guevara, L.F. (2017). Remoción de placa bacteriana mediante el consumo de manzana en la población infantil de la institución educativa Vijagual de Bucaramanga. Universidad de Santo Tomás, Bucaramanga. Disponible en: https://repository.usta.edu.co/handle/11634/4746
- Patricio, G. (2007). Extracción de pectina de manzana. Universidad Nacional Micaela Bastidas de Apurimac. Disponible en: https://www.academia.edu/9289863/Extraccion_de_pectina_de_manzana_1_
- Salazar N, Orozco G. (2011). El aroma de la manzana. Interciencia. Disponible en: https://www.interciencia.net/wp-content/uploads/2018/01/265-SALAS-7.pdf
- Obaroakpo, J., Nan, W., Hao, L. et al. (2020). The hyperglycemic regulatory effect of sprouted quinoa yoghurt in high-fat-diet and streptozotocin-induced type 2 diabetic mice via glucose and lipid homeostasis. Food Funct, 11, 8354-8368