Zeven gezondheidsvoordelen van bramen consumeren

Bramen zijn een werkelijk wonderbaarlijke kleine vrucht. Leer over de vele geweldige gezondheidsvoordelen van het regelmatig eten van deze vrucht boordevol actie.
Zeven gezondheidsvoordelen van bramen consumeren
Elisa Morales Lupayante

Beoordeeld en goedgekeurd door de pedagoog in lichamelijke opvoeding en voedingsdeskundige Elisa Morales Lupayante.

Geschreven door Katherine Flórez

Laatste update: 24 augustus, 2022

De braam is een kleine donkere vrucht, met een aangename smaak, die algemeen gebruikt wordt voor de bereiding van verschillende recepten: dranken (sappen, smoothies, en zelfs infusies), siropen, desserts, jam, gemengde salades, en soortgelijke recepten. Het is dus een veelzijdig voedingsmiddel. Maar weet je ook wat de gezondheidsvoordelen van bramen zijn?

Hun ongeëvenaarde smaak is niet het enige argument om voor bramen te kiezen. Deze kleine vrucht heeft een voedingswaarde waarvan geprofiteerd moet worden, wanneer je maar kunt. Deze vrucht voorziet het lichaam van grote hoeveelheden vetzuren, vitaminen, mineralen en koolhydraten. Bovendien worden ze beschouwd als een van de gezondste natuurlijke antioxidanten.

Bovendien bevat deze vrucht heel weinig calorieën. Dit maakt het dus ideaal om toe te voegen als onderdeel van een dieet voor gewichtsverlies.

De Spaanse Voedingsstichting (FEN – Spaanse link) geeft aan dat de braam een zeer verfrissend en voedzaam voedingsmiddel is. Het gehalte aan vitamine A en C valt op, en “door de aanwezigheid van citroenzuur in het vruchtvlees heeft het ook vermogen om scheurbuik te voorkomen,”  en het is noodzakelijk voor groei en ontwikkeling.

Lees ook dit artikel:
Hoe maak je thuis frambozenjam

De gezondheidsvoordelen van bramen

Bramen

Alle natuurlijke voedingsmiddelen bieden gezondheidsvoordelen voor het lichaam, en bramen zijn daarop geen uitzondering. Dus, laten we eens kijken.

1. Deze bessen hebben antioxiderende eigenschappen

Een ander voordeel van de braam is dat hij rijk is aan antioxidanten en vitamine C, en zo bijdraagt tot de gezondheid van het hele lichaam omdat deze vrucht vrije radicalen helpt bestrijden. Volgens de Spaanse Hartstichting (Spaanse link) zijn de belangrijkste functies van vitamine C onder andere:

  • De structurele bescherming van eiwitten, lipiden en koolhydraten, en vooral, ze behoeden de nucleïnezuren die DNA en RNA vormen voor oxidatieve stress.
  • De synthese van collageen en elastine, essentieel voor de ontwikkeling en instandhouding van bloedvaten, pezen, botten en ligamenten.
  • De synthese van norepinefrine en carnitine, en de omzetting van cholesterol in galzouten.

2. Ze zijn een natuurlijk voedingsmiddel met ontstekingsremmende eigenschappen

Door zijn gehalte aan antioxidanten, vitaminen en water is deze vrucht ook een goede natuurlijke ontstekingsremmer. Daarom kan de inname ervan binnen een gezonde levensstijl bijdragen tot het verlichten van vochtretentie.

3. Gezonde huid

Een vrouw met een bakje bramen

Vitamines C en A helpen de huid te voeden. Dus, door bramen te consumeren, word je gezonder en fitter. Volgens gegevens van de FEN krijg je ongeveer 12 milligram vitamine C binnen bij elke 100 gram bramen.

4. Gezonde spieren

Een ander voordeel van bramen is dat ze, doordat ze een bepaalde hoeveelheid kalium bevatten, bijdragen tot de gezondheid van het spierstelsel. Kalium is een essentieel mineraal voor een normale spieractiviteit, voor het doorgeven en opwekken van de zenuwimpuls, en daarnaast voor het evenwicht van het water binnen en buiten de cellen.

5. Deze vrucht helpt ijzer opnemen

Nogmaals, door het vitamine C gehalte zijn bramen een heel goede vrucht (in een evenwichtige voeding natuurlijk) om de opname van ijzer te vergemakkelijken en zo bloedarmoede door ijzertekort te voorkomen.

6. Bramen kunnen de tanden versterken

Regelmatige consumptie van deze vrucht reinigt en versterkt je tanden, dankzij het effect dat vitamine C op bacteriën heeft. Bovendien kunnen ze helpen om verschillende kwalen zoals halitose, tandplak en tandvleesontsteking te voorkomen.

7. Hoest kunnen verlichten

Hoesten kunnen verminderen is een van de gezondheidsvoordelen van bramen

Wanneer ze in siroopvorm worden geconsumeerd, kunnen bramen helpen de keel te hydrateren en zo een hoest te kalmeren. Dit is iets soortgelijks als wat meestal gedaan wordt met remedies en siropen gemaakt met honing.

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in dit artikel:
De 6 beste vruchten om constipatie te bestrijden

Andere gezondheidsvoordelen van bramen

  • Bramen werken in lichte mate als een laxeermiddel.
  • Ze helpen de hersenen functioneren.
  • Bramen kunnen ook helpen het cholesterolgehalte in het bloed te reguleren.
  • Ze helpen het lichaam daarnaast om goed gehydrateerd te blijven.

Zeker heb je deze vrucht al ontelbare keren in desserts geprobeerd, maar kende je al deze gezondheidsvoordelen ook? Voeg een handvol bramen toe aan je tussendoortje en begin van ze allemaal te profiteren. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Fundación Española del Corazón. Antioxidantes: ¿qué son y para qué sirven? Febrero 2018.
  • Valero Gaspar T, Rodríguez Alonso P, et al. La alimentación española. Características nutricionales de los principales alimentos de nuestra dieta. Mayo 2018. Fundación Española de la Nutrición. Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación de España.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.