Zes tips om je lippen tegen de zon te beschermen
De buitenste laag van de huid van je lippen is dun. Daarom is deze niet voldoende beschermd tegen UV-stralen. Dit gebied heeft nauwelijks melanine, het natuurlijke huidpigment dat je lippen tegen de zon kan beschermen. Het resultaat is dat ze daarom zelden verkleuren, maar wel gemakkelijk kunnen verbranden.
Daarnaast, omdat je lippen zich op je gezicht bevinden, zijn ze bijna nooit beschermd. Ze worden daarom voortdurend blootgesteld aan de schadelijke stralen van de zon.
Wist je ook dat het likken van je lippen eerder schadelijk is dan nuttig? Speeksel fungeert namelijk als een soort lens die de blootstelling aan de zon erger kan maken.
Zon-gerelateerde lipschade
Wanneer de huid op je lippen door de zon wordt verbrand, kan dit leiden tot langdurige schade. Als je lippen onbeschermd zijn en blootstaan aan te veel zonlicht, dan kan het collageen veranderen.
Het is waarschijnlijk dat je lippen gaan rimpelen en er zullen fijne lijntjes rond je mond ontstaan. De schade treedt op zelfs wanneer je geen fysieke tekenen van het effect van de zon ziet.
Rimpels en vroegtijdige veroudering zijn niet de enige gevolgen van schade door de zon. Langdurige en onbeschermde blootstelling aan de zon kan ook leiden tot de ontwikkeling van actinische cheilose. Dit is een precancereuze aandoening die soms bekend staat als ‘boerenlip’ of ‘zeemanslip’.
Mensen met deze aandoening klagen vaak over aanhoudende droogheid van de lippen en scheurtjes in de lippen. Ze vertonen vaak andere effecten van door de zon beschadigde huid, zoals precancereuze laesies en veel rimpels. Naar schatting worden jaarlijks 3.500 nieuwe gevallen van huidkanker in de lippen gediagnosticeerd.
Blootstelling aan de zon is ook een van de meestvoorkomende triggers van herpes labialis. Daarom kan lipbescherming het risico ervan verminderen. Deze aandoening vereist speciale zorg. Het beschermen van je lippen tegen de zon is dus essentieel.
Hoe bescherm je je lippen tegen de zon?
Dermatologen raden het gebruik van zonnebrandproducten aan om je lippen te verzorgen en beschermen. Het is belangrijk om je lippen minstens een half uur voordat je naar buiten gaat te beschermen.
Net als bij zonnebrandcrème voor het lichaam, moet je lipbescherming ook regelmatig aanbrengen tijdens blootstelling aan de zon. We zullen je nu vertellen hoe je je lippen tegen de zon kunt beschermen:
1. Gebruik waterproof producten
Als je naar het zwembad of het strand gaat, zorg er dan voor dat je lipbescherming waterproof is. Het is namelijk belangrijk dat het bescherming biedt, ook tijdens langdurig zwemmen (80 minuten of langer).
Een lippenbalsem gaat er het snelst vanaf. Je moet het daarom zo vaak als nodig opsmeren zolang je op het strand of bij het zwembad bent.
2. Zonnebrandcrème vrij van PABA
Je moet ook op zoek naar een PABA-vrije zonnebrandcrème. Dit is omdat PABA bij sommige mensen allergieën kan veroorzaken.
3. Check de zonbeschermingsfactor (SPF) om je lippen tegen de zon te beschermen
Net als bij zonnebrandmiddelen voor het lichaam, bevatten lippenbalsems om je tegen de zon te beschermen ook een bepaalde zonbeschermingsfactor (SPF).
Kies een lipbalsem met SPF 15 of hoger om je lippen tegen de zon te beschermen. Zorg ervoor dat het product je lippen zacht en gehydrateerd houdt. Onthoud dat uitdroging de verbranding van je lippen kan verhogen.
4. Gebruik geen lipgloss als vervanging om je lippen tegen de zon te beschermen
Je hebt waarschijnlijk wel eens gedacht om lipgloss in plaats van een beschermende lippenbalsem aan te brengen, omdat je niks anders bij de hand had. Door dit te doen beschadig je je lippen echter alleen nog maar meer.
Een glanzende lipgloss of een lippenstift beschadigt de huid van je lippen omdat ze de UV-stralen niet tegenhouden. Ook kan het kiezen van een lipgloss zonder beschermingsfactor je kansen op het ontwikkelen van huidkanker vergroten.
5. Scrub je lippen
Na blootstelling aan de zon moet je je lippen voorzichtig scrubben als ze droog zijn en beginnen te vervellen. Gebruik hiervoor wat suiker en olijfolie. Dit mengsel helpt namelijk om opgehoopte dode cellen te verwijderen.
Je moet er uiteraard rekening mee houden dat je je lippen niet te hard moet scrubben en niet verkeerd behandelt. Het is namelijk een erg kwetsbaar gebied. Daarnaast mag je je lippen niet meteen na de blootstelling aan de zon gaan scrubben. Je lippen zijn dan namelijk gevoeliger dan normaal.
Lees ook dit artikel eens:
Gebarsten lippen verzorgen met 6 natuurlijke remedies
6. Gebruik producten die vocht vasthouden
Koop een product voor je lippen gemaakt van:
Deze ingrediënten zijn zeer zacht voor de lippen en zorgen ervoor dat ze er beter uit zullen zien. Bovendien zullen ze vocht vasthouden en langer op je lippen blijven zitten. Op deze manier kun je genieten van je zomerse wandeling zonder je zorgen te hoeven maken over het vaak aanbrengen van je lippenbalsem.
Profiteer optimaal van de tijd die je buiten doorbrengt zonder te vergeten dat je je lippen moet beschermen tegen de zon. Onthoud dat je lippen ook last hebben van de schadelijke effecten van UV-stralen. Zorg er dus voor dat je elke dag een lippenbalsem met een zonnefilter aanbrengt op je lippen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Cabello B Tania, Sazo B Nicolás, Salgado F Apolo, Martínez R Benjamín. Sobrevida en carcinoma espinocelular de labio. Rev. méd. Chile [Internet]. 2015 Jul [citado 2018 Nov 25] ; 143( 7 ): 847-855. Disponible en: https://scielo.conicyt.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0034-98872015000700004&lng=es. http://dx.doi.org/10.4067/S0034-98872015000700004.
- Hernández Osorio Carolina, Fuentes Palma Bernardita, Cartes-Velásquez Ricardo. Queilitis actínica: aspectos histológicos, clínicos y epidemiológicos. Rev Cubana Estomatol [Internet]. 2016 Jun [citado 2018 Nov 25] ; 53( 2 ): 45-55. Disponible en: http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0034-75072016000200008&lng=es.
- Orozco P, Vásquez S, Venegas B, Rivera C. Prevalencia de queilitis actínica en trabajadores expuestos a radiación ultravioleta en Talca, Chile. Rev. Clin. Periodoncia Implantol. Rehabil. Oral [Internet]. 2013 Dic [citado 2018 Nov 25] ; 6( 3 ): 127-129. Disponible en: https://scielo.conicyt.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0719-01072013000300005&lng=es. http://dx.doi.org/10.4067/S0719-01072013000300005.