Zes simpele oefeningen tegen nekpijn

Je kunt deze oefeningen combineren met een aantal natuurlijke middelen. Ze geven bijna onmiddellijk een gevoel van verlichting.
Zes simpele oefeningen tegen nekpijn
Carlos Fabián Avila

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Carlos Fabián Avila.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 22 december, 2022

Als je vaak last hebt van nekpijn, ben je je er waarschijnlijk wel bewust van het ongemak dat dit kan veroorzaken. Maak je geen zorgen en blijf lezen voor een aantal simpele oefeningen tegen nekpijn, die in een kwestie van enkele minuten de pijn zullen verlichten. Daarna zul je je veel beter voelen.

Zes simpele oefeningen tegen nekpijn

Oefening 1

Oefeningen tegen nekpijn

De eerste oefening op onze lijst bestaat uit het naar links draaien van het hoofd tot de kin op de schouder rust. Houd deze positie twee seconden vast.

Vervolgens moet je je hoofd naar rechts draaien en dit ook twee seconden vast houden. Draai je hoofd weer naar links en terwijl je het terugdraait, strek je je nek zo ver mogelijk uit. Rol vervolgens je hoofd naar je rechterschouder. Houd deze positie gedurende twee seconden vast en herhaal alles in een set van tien.

Wij raden je aan te lezen: Zes gewoontes die nekpijn veroorzaken

Oefening 2

In onze tweede oefening moet je je kin ondersteunen met je handen, terwijl je je hoofd in de richting van de vloer beweegt. Beweeg je hoofd daarna (langzaam) naar achteren en duw het tegen je handen.

Herhaal deze oefening tien tot twintig keer.

Oefening 3

Nekspieren rekken

Voor deze oefening breng je je handen bij elkaar en leg je ze in je nek. Je hoeft alleen maar je nekspieren een beetje te gebruiken om tegen je handen aan te drukken.

Leun je hoofd daarna zo veel mogelijk naar voren terwijl je je handen gebruikt om druk uit te oefenen op de achterkant van je nek. Herhaal tien tot twintig keer.

Oefening 4

In deze oefening plaats je je rechterhand tegen je rechterslaap.

Duw terug tegen de druk van je hand in en draai je nek naar rechts en vervolgens naar links. Herhaal dit met je linkerhand tegen je linkerslaap.

Herhaal de oefening tien tot twintig keer voor beide kanten.

Oefening 5

Nek zijwaarts rekken

De vijfde oefening is ook heel eenvoudig uit te voeren. Plaats je linkerhand op je hoofd en trek je hoofd zo ver mogelijk naar je linkerschouder.

Houd deze positie twintig tot dertig seconden vast en herhaal de oefening ook met je rechterhand. Herhaal dit drie keer.

Oefening 6

Voor onze zesde oefening masseer je de achterkant van je hoofd gedurende drie tot vijf minuten. Het geeft je een geweldig gevoel van pijnbestrijding in je nek.

Natuurlijke middelen

Vergeet niet dat je, naast deze nuttige oefeningen, deze routines altijd kunt combineren met een reeks natuurlijke middelen tegen nekpijn, die we hieronder zullen uitleggen.

1. IJs

IJs

Ten eerste kun je ijsblokjes in een plastic zakje op je nek aanbrengen. Als je een kleine blessure hebt, is gemalen ijs de ideale oplossing om zwelling tegen te gaan.

Zodra de zwelling is afgenomen, moet je een handdoek gedrenkt in warm water tien minuten lang tegen de huid houden.

2. Sinaasappelschilbad

Een ander alternatief om thuis te proberen is het bereiden van een bad met drie sinaasappelschillen, vier slabladeren en twee eetlepels honing. Meng alle ingrediënten in een halve liter water. Laat het twintig minuten koken en het is klaar om te gebruiken.

Deze infusie kan een prettige optie zijn voor een ontspannend bad. Als je last hebt van stress of spanning, is dit middel de perfecte oplossing tegen nekpijn.

3. Brandnetel

Brandnetelthee

Brandnetel is een plant die over krachtige ontstekingsremmende effecten beschikt, waardoor het ideaal is voor de behandeling van nekpijn en hoofdpijn.

Als je een kompres wilt maken met brandnetel, moet je een eetlepel gedroogde brandnetelbladeren toevoegen aan een kop kokend water en het een paar minuten laten koken. Daarna zeef je het water.

Dompel een doek in het mengsel en breng het aan op het aangedane gebied. De pijn zal binnen enkele minuten verlicht worden.

4. Citroengrasthee

Citroengras beschikt over krachtige ontstekingsremmende effecten. Een kopje citroengrasthee kan je helpen om je beter te voelen.

Het is een effectieve oplossing die je niet over het hoofd mag zien als je probeert snel verlichting van je pijn te vinden. Als je op een kantoor werkt of lange tijd achter een computer zit, vergeet dan niet om deze thee uit te proberen, want het is een uitzonderlijke goed middel tegen nekpijn. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • J. Ylinen, H. Kautiainen, K. Wirén, A. Häkkinen. Streching exercises Vs. Manual therapy in treatment of Chronic Neck Pain: a randomized, controlled cross-over trial. (2007). ingentaconnect.com/contentone/mjl/sreh/2007/00000039/00000002/art00006?crawler=true
  • TM Kay, A. Gross, CH Goldsmith, JL Hoving, G. Brønfort. Exercises for mechanical neck disorders. (2005)cochranelibrary.com/cdsr/doi/10.1002/14651858.CD004250.pub3/abstract
  • Spine-health. Morrison G. Neck Exercises for Neck Pain. (2017). spine-health.com/conditions/neck-pain/neck-exercises-neck-pain
  • The Chartered Society of Physiotherapy (CSP). Exercise advice: neck pain. (2017). csp.org.uk/public-patient/rehabilitation-exercises/neck-pain

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.