Zes redenen waarom huilen gezond is
Veel mensen associëren huilen met zwak zijn. Niets is minder waar. Als je huilt, ventileer je en laat je onderdrukte gevoelens los. Dat is waarom huilen gezond is.
Daarnaast is huilen niet alleen voor negatieve emoties – je kunt ook huilen van geluk.
De maatschappij heeft altijd de overtuiging gehad dat mensen sterk moeten zijn en dat je je gevoelens aan niemand mag laten zien. Wanneer je dat harde pantser van je af haalt, voel je je kwetsbaar en bloot, wat angstaanjagend kan zijn.
Je hebt misschien ook de uitdrukking gehoord: “echte mannen huilen niet.” Nou, laten we je dan als eerste vertellen dat mannen vaak dezelfde of zelfs meer gevoelige emoties hebben dan vrouwen.
Ze hebben dezelfde emoties als iedereen, maar dankzij machismo en maatschappelijke conventies laten ze ze niet zien.
Als je je emoties onderdrukt, krijg je psychische problemen en word je nog zwakker. Je zult nooit een remedie voor je lijden vinden als je het niet toegeeft of tot uitdrukking brengt.
Je zou je niet voor je tranen moeten schamen, want huilen is normaal. Het betekent dat je een mens bent. En je moet je ervan bewust zijn dat het meerdere voordelen heeft voor je emotionele en fysieke gezondheid.
Daarom hebben we vandaag een korte lijst gemaakt met enkele redenen waarom huilen gezond is.
Vanaf nu zul je beter weten dan te onderdrukken of in te houden wat je vanbinnen voelt. Weg met die enorme emotionele last.
6 redenen waarom huilen gezond is en je het toe zou moeten laten
1. Het reduceert stress
Je staat elke dag voor duizenden stressvolle situaties, inclusief negatieve gedachten en problemen op het werk of in je relaties met anderen. Als je niet weet hoe je goed moet omgaan met je gevoelens, kan je overweldigd worden door de last die je draagt en uiteindelijk dingen doen of zeggen waar je later spijt van zult krijgen.
Een goede manier om die druk als gevolg van stress te verlichten, is door te huilen. Dit zal je helpen alle negatieve gevoelens en zorgen die je hebt te uiten.
Het maakt niet uit hoe je het doet, alleen of met een begripvolle vriend.
- Tranen laten een stof vrij die bekend staat als adrenocorticotropine (een hormoon dat samenhangt met stress), evenals prolactine en leucine-encefaline. Dit zijn natuurlijke pijnstillers.
- Dit is de reden waarom je je wat kalmer voelt nadat je huilt.
Bekijk dit artikel: de voordelen van koffie en vrienden
2. Het helpt je over je pijn heen te komen
Er is niets pijnlijker dan het verlies van een geliefde of een gebroken hart. Op de momenten dat je gevoelens naar boven komen, kun je heel chaotische gedachten hebben.
Wanneer je verdriet of pijn voelt, is het volkomen normaal om te huilen. Wees gerust, dit is de beste manier om alles eruit te krijgen. Het maakt van je negatieve emoties iets tastbaars, iets waar je mee kunt leven en om kunt gaan.
Het is ook veel gemakkelijker om op deze manier met je gevoelens om te gaan, in plaats van met dingen die je niet kunt definiëren. Huilen is de eerste stap naar het overwinnen van emotionele en fysieke pijn.
Neem dit eenvoudige voorbeeld. Wanneer een kind van zijn fiets valt en zichzelf verwondt, is zijn eerste reactie het huilen door de fysieke pijn die veroorzaakt wordt door de val. Hetzelfde geldt voor je emoties: je probeert te uiten wat je pijn doet.
3. Het verbetert je humeur
Er zijn nog meer argumenten te vinden waarom huilen gezond is. Een daarvan is dat wanneer je huilt, je hersenen endorfines produceren, waardoor je humeur aanzienlijk verbetert. Zoals we eerder al zeiden, kunnen tranen je opluchting brengen door de druk weg te nemen die je van binnen hebt opgekropt.
Hierdoor kun je je beter voelen over jezelf en je stemmingswisselingen verbeteren en verminderen.
- Hoewel het klopt dat je uit verdriet huilt – ook al zul je je daarna niet helemaal gelukkig voelen – zul je een aanzienlijke verandering in je stemming opmerken.
- Je zult alles duidelijker of met een beter perspectief kunnen zien. Je kunt moeilijke tijden doormaken, je kunt instorten, maar daarna heb je meer kracht.
4. Het vermindert psychosomatische problemen
Zie het op deze manier: als je brein denkt dat er iets mis is of je pijn doet, genereert het onmiddellijk een negatieve respons in je lichaam. De geest is erg krachtig en kan zichzelf soms versterken.
Wanneer je je emoties, gevoelens of zelfs gedachten niet loslaat, kan dit ertoe leiden dat je gaat lijden aan psychosomatische problemen. Je kunt een depressie, angst of een laag zelfbeeld ervaren.
Al deze problemen veroorzaken reacties in het lichaam.
Mensen die bijvoorbeeld voortdurend depressief of verdrietig zijn (zonder het uit te drukken) hebben de neiging om te lijden aan spijsverteringsstoornissen omdat ze een slechte eetlust hebben. Daarnaast zijn ze meer vatbaar voor ademhalings- en hart- en vaatziekten.
Wil je meer weten? Zie: 5 stappen om een laag zelfbeeld op te sporen en te verslaan
5. Het helpt om je relaties te verbeteren
Als je onder druk staat, heb je de neiging om heel anders te handelen dan normaal. Als je verdrietig, boos, gefrustreerd of zelfs depressief bent en je doet niets om het te uiten, kun je ongepaste dingen doen of zeggen tegen anderen. Je zou denken dat niemand anders weet hoe je je in die tijden voelt en dat je niemand nodig hebt om je te helpen om je pijn en lijden te overwinnen. Je neemt afstand van degenen die je proberen te helpen.
Dit had niet meer averechts kunnen werken.
Er is niets fijner dan je begrepen en belangrijk te voelen door de mensen om wie je geeft.
De meesten van ons willen dat anderen naar onze problemen luisteren. Uit angst om te worden gekwetst verliezen sommige mensen echter het vertrouwen.
Vertrouwen in andere mensen zal je interpersoonlijke relaties verbeteren, omdat het betekent dat je deelt en dat je begrijpt dat je door een andere persoon wordt beschermd. Het houdt in dat iemand geeft om je welzijn.
6. Het verbetert je zicht
Er is nog een laatste reden waarom huilen gezond is. Als je huilt, houd je de slijmvliezen rondom je ogen soepel.
Als je je tranen tegenhoudt, kan dit je gezichtsvermogen ernstig aantasten, omdat een van de belangrijkste functies is om je ogen gehydrateerd te houden.
Vergeet niet dat je tranen het resultaat zijn van een reeks chemische reacties op stimuli afkomstig van meerdere verschillende gebieden, zoals:
- Je individuele omgeving.
- Externe middelen die het slijm in je ogen veranderen.
- Biochemische relaties tussen de hersenen (herinneringen, emoties, gevoelens) en je persoonlijkheid en gemoedstoestand.
Nu je weet waarom huilen gezond is, kun je met een gerust hart je tranen laten vloeien.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Fridlund, A. J., & Loftis, J. M. (1990). Relations between tickling and humorous laughter: Preliminary support for the Darwin-Hecker hypothesis. Biological Psychology. https://doi.org/10.1016/0301-0511(90)90023-P
- Peter, M., Vingerhoets, A. J. J. M., & Van Heck, G. L. (2001). Personality, gender, and crying. European Journal of Personality. https://doi.org/10.1002/per.386
- Parvizi, J. (2002). Pathological laughter and crying: A link to the cerebellum. Brain. https://doi.org/10.1093/brain/124.9.1708ç
- Becht, M. C., & Vingerhoets, A. J. J. M. (2002). Crying and mood change: A cross-cultural study. Cognition and Emotion. https://doi.org/10.1080/02699930143000149