Zes geweldige hersenoefeningen

Hoewel het niet iets is waar we wel eens eerder over na hebben gedacht, heeft monotonie een negatief effect op ons concentratievermogen. Een van de beste hersenoefeningen is nieuwe activiteiten opnemen in onze routine.
Zes geweldige hersenoefeningen

Geschreven door Ángela Aragón

Laatste update: 24 augustus, 2022

In dit artikel geven we je 10 hersenoefeningen die kunnen helpen bij het verbeteren van je geheugen. We zullen je ook uitleggen waarom dit zo belangrijk is.

De geest gaat achteruit en stopt met werken als we ouder worden vanwege de stress die we doormaken en de zorgen die we ons maken. Als deze factoren je leven beïnvloeden, als je examens maakt, als je lijdt aan angststoornissen of als je al wat ouder bent, raden we je aan om de volgende oefeningen te doen.

Voordat we ze tot in detail beschrijven, zullen we je laten weten hoe de hersenen werken. Zoals je misschien wel weet, zijn er twee hersenhelften in de hersenende rechterhersenhelft en de linkerhersenhelft. Iedere helft heeft een andere functie.

Zo is bijvoorbeeld de linkerhersenhelft verantwoordelijk voor de taalgebieden en logische analyse. Aan de andere kant zorgt de rechterhersenhelft voor de non-verbale gebieden van de hersenen en de creativiteit.

Op deze manier zijn de beste hersenoefeningen degene die beide kanten van de hersenen trainen.

Het geheugen is een noodzakelijk deel van onze hersenactiviteit, want het helpt ons om belangrijke eigenschappen zoals creativiteit te ontwikkelen, omdat we ons alleen maar dingen kunnen voorstellen op basis van wat we al weten.

Zes geweldige hersenoefeningen

1. Hersengymnastiek

Hersenoefeningen

Deze hersengymnastiek verbetert:

  • creativiteit
  • concentratie
  • psychomotorische activiteit
  • maakt het makkelijker om dingen te leren

Bij deze gymnastiek stelt de socioloog Paul Dennison een aantal oefeningen voor in 26 simpele lichaamsbewegingen die de twee hersenhelften verbinden.

Hij raadt aan om op te warmen met thoracale ademhalingsoefeningen en het drinken van een beetje water voordat je begint. Ook moet je de voorgeschreven oefeningen iedere dag doen en ze tien keer gedurende dertig seconden herhalen.

2. Doe kruisbewegingen

Geleidelijk breng  je de rechter knie omhoog en raak hem aan met je linkerelleboogom dan terug te keren naar een staande positie. Hierna herhaal je de oefening, maar dan met je linkerknie en rechterelleboog.

Deze eenvoudige routine optimaliseert de balans van de zenuwactiviteit, wat resulteert in een verbetering van de psychomotorische activiteit en het concentratievermogen dat noodzakelijk is, vooral voor de creativiteit.

3. Onthoud telefoonnummers

Telefoonnummers onthouden

In tegenstelling tot de vorige oefeningen, vereist deze oefening alleen maar hersenactiviteit. Open je contactenlijst, selecteer de nummers die je het meest gebruikt en probeer ze dan allemaal te onthouden.

Pas deze oefening toe in je dagelijkse leven en kijk hoe je hersenen andere dingen ook makkelijker kunnen onthouden.

4. Luister naar muziek

Iets zo welsprekend als muziek kan je beste vriend worden tijdens stressvolle tijden en tijdens het studeren. Hier is het werk van Tomatis, die kon aantonen dat het werk van Mozart geholpen heeft bij de behandeling ter bestrijding van depressie, het vermelden waard.

Dit is hoe het “Mozart-effect” ontstaan is. Het Mozart-effect is een reeks van psychologische en muzikale onderzoeksresultaten die erop wijzen dat het ritme en melodieën die te vinden zijn in het werk van deze componist de zuurstoftoevoer naar de hersenen bevordert.

Daarom verbeteren deze aspecten van de muziek van Mozart ook de concentratie, door het om te zetten in een geweldige oefening voor de hersenen.

5. Ontsnap aan de routine

Man en vrouw op bankje

Iedere dag hetzelfde doen ontspant de hersenen. Daarom neemt onze concentratieperiode af en daarmee ons concentratievermogen.

Met dit in het achterhoofd is een van de beste hersenoefeningen het nemen van een andere route naar huis en steeds meer open te staan voor nieuwe manieren van socialisatie.

Het ontmoeten van nieuwe mensen verbindt de twee hersenhelften en dat is heel interessant.

Dit komt omdat we aan de ene kant gebruik maken van intuïtie en nieuwsgierigheid bij het ontmoeten van nieuwe mensen en op hetzelfde moment van onze logica, evenals onze verbale vaardigheden.

6. Zet niet alles op dezelfde plaats

Vanuit hetzelfde idee van wat we eerder hebben beschreven met betrekking tot routine, zullen we merken dat altijd alles op dezelfde plaats te zetten de neiging tot automatisme verhoogt.

Daardoor zien we ook dat we een lager concentratievermogen zullen hebben.

Het verplaatsen van een van je huishoudelijke voorwerpen zorgt ervoor dat je na gaat denken over de nieuwe locatie en hem onthoudt. Dit is een geweldige training voor de hersenen. De enige objecten die je nodig hebt om het te doen, zijn jij zelf en een huishoudelijk voorwerp.

De hierboven genoemde tips zijn een aantal hersenoefeningen om de traditionele hersenoefeningen mee aan te vullen. Deze verbazingwekkende oefeningen zijn eenvoudig en snel te leren. Het enige wat je hoeft te doen, is ze toevoegen aan je dagelijkse routine.

Dus waar wacht je nog op?! 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Cabral, D. F., Rice, J., Morris, T. P., Rundek, T., Pascual-Leone, A., & Gomes-Osman, J. (2019). Exercise for Brain Health: An Investigation into the Underlying Mechanisms Guided by Dose. Neurotherapeutics : the journal of the American Society for ExpEerimental NeuroTherapeutics16(3), 580–599. https://doi.org/10.1007/s13311-019-00749-w
  • Clements-Cortes, A., & Bartel, L. (2018). Are We Doing More Than We Know? Possible Mechanisms of Response to Music Therapy. Frontiers in Medicine5, 255. https://doi.org/10.3389/fmed.2018.00255
  • Cooke, M. L., Moyle, W., Shum, D. H. K., Harrison, S. D., & Murfield, J. E. (2010). A randomized controlled trial exploring the effect of music on agitated behaviours and anxiety in older people with dementia. Aging & Mental Health, 14(8), 905–916. https://doi.org/10.1080/13607861003713190
  • Efffendy, E., Prasanty, N., & Utami, N. (2019). The Effects of Brain Gym on Quality of Sleep, Anxiety in Elderly at Nursing Home Care Case Medan. Open Access Macedonian Journal of Medical Sciences, 7(16), 2595–2598. https://doi.org/10.3889/oamjms.2019.397; texto completo
  • O’Regan, L., & Serrien, D. J. (2018). Individual Differences and Hemispheric Asymmetries for Language and Spatial Attention. Frontiers in Human Neuroscience, 12, 380. https://doi.org/10.3389/fnhum.2018.00380
  • Riès, S. K., Dronkers, N. F., & Knight, R. T. (2016). Choosing words: left hemisphere, right hemisphere, or both? Perspective on the lateralization of word retrieval. Annals of the New York Academy of Sciences, 1369(1), 111–131. https://doi.org/10.1111/nyas.12993; texto completo

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.