Zelfgemaakte remedies tegen gezwollen voeten

Naast vervelend, kunnen gezwollen voeten ook pijnlijk zijn. Daarom zoeken we remedies die ons kunnen helpen om dit euvel effectief te behandelen.
Zelfgemaakte remedies tegen gezwollen voeten
Karla Henríquez

Beoordeeld en goedgekeurd door de dokter Karla Henríquez.

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Er zijn verschillende remedies tegen gezwollen voeten die je zelf kunt maken. Gezwollen voeten is een aandoening die de kwaliteit van je leven kan verminderen.

Hoewel de meeste mensen er aanvankelijk niet zo veel aandacht aan schenken, realiseren ze zich uiteindelijk dat het een chronisch probleem kan worden. Hoewel de zwelling soms na wat rust kan verdwijnt, geeft het vaak toch problemen met bewegen en kan het je vermogen om dagelijkse activiteiten of te sporten beperken.

Het is goed om het eerst met je huisarts te bespreken zodat je weet wat de oorzaak van de zwelling is en welke behandeling  voor jou het beste is.

Je kunt verschillende zelfgemaakte remedies tegen gezwollen voeten gebruiken, die geen bijwerkingen hebben. Je kunt ze eventueel samen met de voorgeschreven behandeling en in overleg met je arts toepassen, om te voorkomen dat de zwelling erger wordt.

Dit artikel geeft informatie over de belangrijkste oorzaken van gezwollen voeten en enkele remedies die je kunnen helpen om de zwelling op natuurlijke wijze te verhelpen. Lees verder en overtuig jezelf.

Waarom zwellen voeten op?

Redenen opgezwollen voeten

Je voeten zijn de belangrijkste steun van je lichaam. Ze dragen namelijk het hele lichaamsgewicht tijdens allerlei activiteiten, zoals wandelen of hardlopen. De belangrijkste oorzaak van dit probleem is de vorming van vocht in het vetweefsel onder de huid. Deze vloeistof kan ontstaan door problemen met de bloedsomloop of een medische aandoening.

Risicofactoren

Mensen hebben een grotere kans om gezwollen voeten te krijgen als ze worden blootgesteld aan bepaalde factoren. De meest voorkomende risicofactoren zijn onder andere:

 • Last van overgewicht of obesitas hebben
 • Een zittende levensstijl hebben
 • Te veel sporten of slechte houding hebben
 • Verkeerd schoeisel dragen
 • Te veel natrium consumeren
 • Chronische veneuze insufficiëntie hebben
 • Alcohol drinken en/of roken
 • Aandoeningen met ontstekingen hebben, zoals artritis
 • Een voetinfectie of -letsel hebben

Huisgemaakt remedies voor gezwollen voeten

Het is verstandig om gezwollen voeten door een arts te laten beoordelen. Vooral als de symptomen lang aanhouden of terugkomen. Mits het een licht probleem is, zijn er enkele zelfgemaakte behandelingen die de zwelling kunnen verhelpen ofwel gebruikt kunnen worden om te voorkomen dat ze ontstaan.

Voetbad met bitterzout

Opgezwollen voeten epsom zoutbad

Als de huid het bitterzout absorbeert, kunnen de ontstekingsremmende eigenschappen de zwelling in de voeten verminderen. Oftewel het is eigenlijk één van de beste remedies om gezwollen voeten, vermoeidheid of pijn te verzachten.

 • Los daartoe een halve kop zout op in een bak water en laat je voeten er minstens 20 minuten in rusten.
 • Herhaal deze behandeling tot je verbetering ziet.

Yoga

Lichte inspanningen, zoals yoga, zijn geweldig voor het activeren van de bloedcirculatie in het onderste deel van je lichaam, inclusief je enkels en je voeten. Daarom is dit een goede remedie tegen opgezwollen voeten.

 • Doe houdingen die de voet- en beenspieren buigen en strekken.

Voedingsmiddelen met magnesium

voedingsmiddelen met magnesium

Voedingsmiddelen met magnesium zijn goede bondgenoten voor het verminderen van de effecten van ontstekingsgerelateerde aandoeningen. Onder andere omdat een gebrek aan magnesium één van de belangrijkste oorzaken is van vermoeidheid, zwelling en een slechte bloedsomloop.

 • Zorg er dus voor dat je voeding gedroogde kruiden, peulvruchten en cacao bevat.
 • Als dat niet voldoende is, probeer dan commerciële voedingssupplementen te gebruiken.

Benen hoog

Als de zwelling wordt veroorzaakt door een te veel aan lichaamsbeweging, het langdurig in een bepaalde houding blijven of het dragen van verkeerd schoeisel, dan kan het omhoog brengen van je benen meteen een gevoel van verlichting geven.

 • Ga op een comfortabele plek liggen en richt je voeten naar het plafond.
 • Houd deze positie 2 tot 3 minuten aan en blijf daarna nog even rusten met de benen naar beneden.

Massages

Massages zijn één van de beste remedies voor gezwollen voeten en gewrichtsproblemen. Ze activeren de bloedsomloop en verbeteren de lymfatische processen en verminderen de zwelling in een mum van tijd.

 • Doe een kleine hoeveelheid van een ontspannende etherische olie op je handen en wrijf deze over je voeten.
 • Masseer gedurende 5 tot 10 minuten, totdat je effect voelt.

Hydratatie

hydratatie

Hoewel het wellicht tegengesteld klinkt, is één van de mogelijke oorzaken van het opbouwen van vloeistof in weefsel niet genoeg water drinken. Om de noodzakelijke hoeveelheid vocht te hebben, begint je lichaam vocht vast te houden, als het niet genoeg aangevuld wordt.

 • Meer water en andere gezonde vloeistoffen drinken kan helpen bij het bestrijden van gezwollen voeten.

Bepaalde oefeningen

Naast het doen van yoga, zijn er bepaalde oefeningen die geweldig kunnen helpen om dit probleem te beheersen.

 • Plaats een tennisbal op de grond en draai erop met de onderkant van je blote voeten.

Hoewel gezwollen voeten zelden een ernstig probleem zijn, moet je het niet negeren. Je kunt bovenstaande aanwijzingen opvolgen, maar neem wel  contact met je huisarts op, vooral als je ook andere problemen opmerkt. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.