6 remedies tegen zwelling in de voeten en benen

De remedies in dit artikel kunnen behulpzaam zijn om ervoor te zorgen dat zwelling in de enkels, voeten en benen zo snel mogelijk wegtrekt.
6 remedies tegen zwelling in de voeten en benen

Laatste update: 15 oktober, 2018

De enkels, voeten en benen zijn delen van het lichaam die sneller opzwellen. Ze dragen namelijk niet alleen je gewicht, maar worden ook beïnvloed door andere factoren als je dieet, hormonale veranderingen en bepaalde gezondheidsstoornissen. Zwelling in de enkels, voeten en benen wordt vaak veroorzaakt door vochtretentie in het hele lichaam. Vochtretentie zorgt er ook voor dat gif- en afvalstoffen die de ontsteking kunnen verergeren zich in het lichaam opstapelen.

Er zijn nog veel andere dingen die zwelling in de onderste ledematen kunnen veroorzaken. De meest voorkomende oorzaken zijn onder andere zwangerschap, overgewicht, obesitas en stilstaan voor langere tijd.

In sommige gevallen moet je echter goed op de zwelling letten, daar zwelling in de enkels, voeten of benen soms ook een symptoom kan zijn van een ernstiger probleem, zoals leverziekte, veneuze trombose of een obstructie in het lymfestelsel.

Wanneer de zwelling in de enkels, voeten of benen langere tijd blijft aanhouden, dan is het erg belangrijk dat je je dokter raadpleegt om de oorzaak van het probleem te achterhalen.

In gevallen waarbij de zwelling maar van korte duur is, zouden de onderstaande remedies erg behulpzaam kunnen zijn om ervoor te zorgen dat de zwelling zo snel mogelijk wegtrekt.

Doe aan lichaamsbeweging om zwelling te voorkomen

Zwemmen op zwelling te voorkomen

Hoewel zwelling in de enkels, voeten en benen erg pijnlijk kan zijn, zal stil blijven zitten de situatie alleen maar erger maken. In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, is lichaamsbeweging juist een van de beste manieren om zwelling in de onderste ledematen te verlichten. Wanneer je beweegt, verbetert de bloedsomloop en helpt dit problemen als bloedpropjes te voorkomen.

Aanbeveling: probeer te gaan zwemmen. Dit is een vrij lichte vorm van beweging, waarbij je geen extra last op voeten en benen hoeft te leggen.

Verbeter je dieet en consumeer minder zout

Voeding is een van de belangrijkste sleutels tot een goede gezondheid, betere bloedsomloop en het voorkomen van ziektes die de onderste ledematen aantasten. Zoals de meesten van jullie inmiddels wel weten, is het consumeren van te veel zout of natrium een van de grootste oorzaken van vochtretentie en de opstapeling van gifstoffen in het lichaam.

Het is daarom erg belangrijk dat je probeert minder zout in te nemen. Helaas blijft dit niet alleen bij het zout dat je zelf in je keukenkastje hebt staan. Veel van de producten die je kunt kopen bij de supermarkt bevatten namelijk ook overdreven grote hoeveelheden natrium.

Aanbeveling: er zijn veel zoutvervangers beschikbaar alsook voedingsmiddelen en recepten die je kunt kiezen om ervoor te zorgen dat je minder zout binnenkrijgt. Leer jezelf gezondere eetgewoontes aan om overgewicht te voorkomen en vooral obesitas te vermijden.

Paardenbloem

Thee met paardenbloem

Paardenbloem is tegenwoordig een vrij populaire plant die bekend staat om zijn vochtafdrijvende en ontgiftende eigenschappen. Je kunt paardenbloem gebruiken om vochtretentie tegen te gaan, waardoor ook de zwelling in je enkels, voeten en benen zal afnemen.

Aanbeveling: Maak een thee van paardenbloem en drink hier drie kopjes per dag van. Je kunt de thee met een handdoek ook direct op het aangedane gebied aanbrengen.

Magnesiumsulfaat

Een van de wat klassiekere, maar daarom ook geweldige behandelingen tegen zwelling in de onderste ledematen is magnesiumsulfaat. Magnesiumsulfaat ontspant de ledematen, remt ontstekingen en stimuleert een goede bloedsomloop om ziektes en andere problemen te voorkomen.

Aanbeveling: Voeg een kop magnesiumsulfaat toe aan je bad en ga hier minstens vijftien minuten in liggen. Als je alleen in je enkels en voeten last hebt van zwelling, dan kun je het magnesiumsulfaat ook gebruiken om een voetenbad te maken en hier je voeten twintig minuten in te laten weken.

Aloë vera

Aloë vera

Deze geweldige plant heeft tal van voordelen voor zowel de binnenkant als de buitenkant van je lichaam. Een van de meest belangrijke eigenschappen die de aloë vera plant heeft, is echter het vermogen om ontstekingen te remmen en gifstoffen te elimineren, wat natuurlijk kan helpen vochtretentie in de onderste ledematen tegen te gaan.

Aanbeveling: Schraap de gel uit een vers aloëverablad en neem hiervan elke ochtend twee eetlepels in op een lege maag. Meng de gel hiervoor met water of natuurlijke vruchtensap. Nog een optie is om de gel direct op de gezwollen delen aan te brengen.

Massage

Het masseren van de voeten en benen kan erg ontspannend zijn. De bloedsomloop wordt gestimuleerd en vochtretentie vermindert. Probeer soepele, doch krachtige bewegingen te maken en beweeg de handen altijd in de richting van het hart.

Aanbeveling: Om betere resultaten te behalen kun je voor het masseren van gezwollen ledematen altijd beter essentiële oliën gebruiken. Enkele essentiële oliën die ontstekingsremmende eigenschappen hebben zijn:


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.