7 zaken die kinderen van Kerstmis kunnen leren

Kerstmis is een geweldige tijd om te leren over waarden, gevoelens en cultuur. Er zijn geweldige dingen die kinderen van Kerstmis kunnen leren.
7 zaken die kinderen van Kerstmis kunnen leren
Elena Sanz

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Elena Sanz.

Laatste update: 10 december, 2023

Zijn er dingen die kinderen van Kerstmis kunnen leren? Ja, dankbaarheid is er een van; gezondheid, familie, vrienden, en, waarom niet, ook cadeaus, zijn redenen om dankbaar te zijn. Tijdens dit seizoen is het gunstig om het leren bij kinderen aan te moedigen.

Andere manieren om tijdens de kersttijd te onderwijzen hebben te maken met didactische activiteiten. Knutselen, de betekenis van Kerstavond begrijpen en luisteren naar traditionele liederen zijn enkele voorbeelden.

Maak gebruik van het feit dat emoties boven komen drijven om kennis te voeden, te delen met de familie en kinderen te laten zien dat de essentie van Kerstmis het materiële overstijgt.

Dingen die kinderen kunnen leren van Kerstmis

Kind met een kerstmuts op

Naarmate kinderen ouder worden, krijgen ze een groter besef van waar Kerstmis voor staat. Het is gebruikelijk dat ze het feest associëren met de komst van de Kerstman en de Drie Wijzen.

Als ze op 25 december en later op 6 januari aankomen, gebruik dan de tussentijd om leuke en pedagogische opdrachten uit te voeren, naast het cultiveren van waarden en deugden in hen. Wij stellen lessen voor zoals de volgende.

1. Rondje dankbaarheid

We hebben het al gehad over dankbaarheid, een waarde die op elk moment van toepassing is. Maar met Kerstmis is het goed om te benadrukken dat het belangrijkste om dankbaar voor te zijn niet de cadeaus zijn, maar de inspanning en de illusie waarmee de cadeaus werden gegeven, evenals een goede gezondheid, het samenzijn met de familie en het hebben van een goede tijd.

Stel op kerstavond een dynamiek voor waarin elk kind en de rest van de aanwezigen de redenen voor dankzegging benoemen.

Met betrekking tot dankbaarheid zijn verschillende studies (Spaanse link) het erover eens dat het een houding is die mensen helpt gelukkiger te zijn, hun relaties te verbeteren en positiever te zijn. Moedig deze eigenschap vanaf de kindertijd aan en werk mee aan de opvoeding van een gelukkige volwassene.

We denken dat je dit artikel misschien ook leuk vindt om te lezen:
Gezond eten met kerstmis met deze 9 tips

2. Mindfulness oefeningen

Blij kind
Dankbaarheid gaat verder dan cadeaus. We zijn dankbaar voor het goede in het leven, vooral het immateriële.

De laatste maand van het jaar leent zich voor het maken van een balans van kattenkwaad, vooruitgang op school en gedrag thuis, gewichtige acties om nieuwjaarsvoornemens op te stellen.

Leg kinderen uit wat een mindfulness oefening inhoudt, met eenvoudige voorbeelden. Terugdenken aan een dag waarop ze zich niet zo goed gedroegen of hoe verantwoordelijk ze waren, zijn aspecten die ze in hun verslag kunnen opnemen.

Op basis van hun ervaringen stellen ze voor wat ze de komende tijd zouden moeten veranderen, verbeteren of versterken. Dit hulpmiddel is nuttig voor het leven en is een van de vele dingen die je van Kerstmis kunt leren.

3. Dingen die kinderen van Kerstmis kunnen leren: schenken en delen

De KITS-programma’s wijzen erop (Spaanse link) dat het tonen van het belang van delen kinderen motiveert om vaker te delen. Overweeg zinnen als de onderstaande te gebruiken:

  • “Delen is leuk!”
  • “Door te delen voel je je goed.”
  • “Als je deelt, geef je anderen een goed gevoel.”
  • “Delen is een goede manier om een vriend te zijn.”
  • “Als we delen, zijn anderen eerder geneigd met ons te delen.”

Hoe doe je dat? Moedig kinderen aan om hun vriendjes op te nemen in brieven aan de Kerstman en de Drie Wijzen. Kijk ook samen of er speelgoed in goede staat is dat niet meer gebruikt wordt en schenk het aan degenen die het nodig hebben.

4. Spelletjes om het denken te ontwikkelen

Tongue twisters, grappen en raadsels verlevendigen de kerstvakantie, vooral als je kinderen hun ideeën laat presenteren. Door deze dynamiek verrijken ze hun woordenschat, passen ze logica toe en ontwikkelen ze hun denkvermogen.

Bij een spel met raadsels of kerstraadsels voor kinderen geven de deelnemers aanwijzingen en wachten ze tot de tegenstander ze oplost. Zorg ervoor dat de uitdaging woorden of tekens bevat die bijvoorbeeld (Spaanse link) op de feestdagen zinspelen:

  • “Wie zal het zijn, die komt, helemaal in het rood gekleed in zijn slee voor Kerstmis?”.
  • “Het is rond, met gouden en zilveren bekkens. Het zal rinkelen voor Kerstmis, en je slaat er eindeloos op.”
  • “Wij zijn klein en rond, en we brengen je geluk als je er tegen middernacht twaalf eet.”

5. Dingen die kinderen van Kerstmis kunnen leren: Kerstlezingen

Verhalen die zinspelen op het seizoen zijn onderhoudend en leerzaam. Kerstverhalen zijn een goede hulp om tradities en de betekenis en de geest van het feest te leren.

De oorsprong van de adventskrans, de geboorte van baby Jezus, de legende van de Wijzen en honderden hedendaagse verhalen vormen een uitgelezen menu van kinderverhalen die geschikt zijn voor de feestdagen.

Educared merkt op (Spaanse link) dat lezen de verbeelding versterkt, bijdraagt tot leren, de concentratie bevordert en leuk is. Van haar kant zegt de Children’s Health Foundation dat het aanmoedigen van dagelijks lezen raadzaam is, zodat het een normale en gebruikelijke activiteit wordt.

Laat december geen uitzondering zijn en nodig de kinderen uit om te lezen. Je kunt boeken kopen, aanvragen bij bibliotheken of online zoeken; er zijn opties (Spaanse link) in overvloed.

Vind je dit artikel leuk? Misschien vind je het ook leuk om dit artikel te lezen:
Ik hou niet van Kerstmis! Wat moet ik doen?

6. Traditionele liedjes

7 zaken die kinderen van Kerstmis kunnen leren
Kerstliedjes kunnen ons waarden en tradities leren.

Kerstliedjes zijn kenmerkend voor Kerstmis. Als kinderen deze liedjes uitwerken, zullen ze het kerstverhaal begrijpen, want alle teksten verwijzen naar de gebeurtenissen.

Download afspeellijsten met seizoensliedjes speciaal voor kinderen. Als ze het lezen onder de knie hebben, zal het zingen ervan in karaoke vermakelijk zijn.

7. Knutselen

Het tijdschriftPara el Aula belicht (Spaanse link) knutselen als een stimulans voor de leervaardigheden van kinderen, die de fijne en grove motoriek kunnen bepalen en kinderen in staat stellen nieuwe situaties voor te stellen om te creëren.

Een van de dingen die kinderen met Kerstmis kunnen leren is het maken van ornamenten om in de boom te hangen of in elke kamer van het huis neer te zetten. Gebruik gerecyclede materialen en laat je fantasie de vrije loop.

Ontwerp met ijsstokjes, verf en glitter prachtige mini-dennenboompjes. Zoek droge takken en maak kransen, vul kousen en maak schattige sneeuwpoppen. Er zijn veel ideeën voor het maken van versieringen met de kinderen.

Belang van Kerstmis in de kindertijd

Het is een vergissing om de kans te missen die Kerstmis biedt om bij te dragen aan de opvoeding van kinderen. Kunst, muziek en geschiedenis zijn onderwerpen waarmee je door speelse dynamiek de cultuur en de viering van december versterkt.

Bovendien versterkt het samenzijn tijdens de kerstdagen onze banden, omdat het meestal dagen zijn waarop de emoties op hun hoogtepunt zijn. December is ook vol nostalgie en vreugde, gevoelens die essentieel zijn bij de vorming van herinneringen die kinderen hun leven lang koesteren.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.