Kindertijd? Eenvoud voor stressvrije opvoeding

Als je kinderen opvoedt en je verwacht te veel van ze of geeft ze verantwoordelijkheden die niet geschikt zijn voor hun leeftijd, dan ervaren ze gevoelens waar ze maar moeilijk mee om kunnen gaan.
Kindertijd? Eenvoud voor stressvrije opvoeding

Laatste update: 23 februari, 2019

Het opvoeden van kinderen is gedurende de jaren veel veranderd. Er zijn nu veel meer keuzes en informatie over de kindertijd. Deze openen perspectieven op een veelbelovende toekomst.

Problemen die worden gecreëerd in de kindertijd

Kinderen

Met zoveel dingen in overvloed op dit moment, hebben kinderen problemen ontwikkeld die tot nu toe alleen invloed hadden op volwassenen. 

Stress, depressie en problemen met de concentratie zijn alleen maar een paar van de obstakels die steeds meer naar voren komen bij jongere kinderen.

Is dit de schuld van de kinderen? Voeden wij onze kinderen goed op? De waarheid is dat deze vraag niet gaat over hoe we onze kinderen opvoeden, maar hoe we ze langzaam alles geven wat ze zien.

Natuurlijk heb je wel eens een kind horen zeggen dat hij of zij geen tijd heeft. Ze hebben het druk met verschillende naschoolse activiteiten en nog een aantal andere dingen die hun kindertijd limiteren.

Vergeet niet te genieten

De kindertijd is een tijd die geleefd moet worden en waar van genoten moet worden, net als vele andere momenten in het leven.

De kindertijd is ook heel belangrijk, omdat dit het moment is waarin de meerderheid van de psychologische ontwikkeling plaatsvindt. 

Als ze zo overweldigd raken dat ze symptomen van stress en depressie ontwikkelen, kunnen ze ook psychologische problemen en gedragsstoornissen in de nabije gaan ontwikkelen.

Als “veel” verandert in “te veel”

Ouders Kijken over de Schouder in kindertijd

Kinderen vandaag de dag zijn “veilig”. Hun enige zorgen gaan over ruzies met hun ouders, naar school gaan en de lijst met activiteiten waar ze voor aangemeld zijn.

Maar wat gebeurt er? Als ze “veilig” zijn en een “goed” leven hebben, waarom hebben ze zo veel last van problemen?

Kinderen hebben geleerd voorzichtig te zijn en veel kinderen zijn die aangeboren nieuwsgierigheid kwijt, die niemand ooit kwijt zou moeten raken.

Het grote probleem is dat ze blootgesteld worden aan grote stromen van informatie die moeilijk te verwerken zijn. Het is zelfs moeilijk voor ons.

Dat is waarom blootgesteld zijn aan zoveel stimuli, die zo veel stress veroorzaken dat ze het niet aankunnen.

Dit alles veroorzaakt dat kinderen te snel opgroeien en door de verschillende fases gaan zonder dat ze daarvan kunnen genieten. Ze beleven hun kindertijd niet zoals dat zou moeten, wat later tot ernstige problemen kan leiden.

De fundering van overmaat: te veel

Meisje en Hart plaatje kindertijd

Samenvattend zou je kunnen zeggen dat deze overmaat gebaseerd is op vier fundamentele zaken die al deze problemen veroorzaken:

  • Te veel spullen: Onze grootouders hadden bijna niets behalve hun kleding en als ze geluk hadden één stuk speelgoed. Tegenwoordig hebben kinderen alles, waardoor ze de waarde van dingen niet meer inzien.
  • Te veel informatie: Ze doen mee aan veel naschoolse activiteiten hebben die veel tijd kosten. Ze moeten zich richten op hun lessen op school en dan het ook nog goed doen in deze andere activiteiten. Al deze informatie zorgt ervoor dat verzadigd zijn en niet in staat zijn om informatie op een goede manier te verwerken.
  • Te veel opties: Er zijn zoveel mogelijkheden dat de onzekerheid en stress bij jonge kinderen naar boven komen. Waar moeten ze voor kiezen? Waar moeten ze heen? Dit zijn de vragen waar ze mee om moeten gaan, niet alleen als kind, maar ook de rest van hun leven.

Te snel

De tijd gaat snel voorbij en daarom moet je het beste ervan maken, maar kinderen zijn zich niet bewust van tijd. Dit is een goede zaak, want zo kunnen ze er meer van genieten. Het grote probleem is dat we dat niet toelaten.

We weerhouden ze ervan om van het moment te genieten zoals er zou moeten worden genoten.

Het opvoeden van kinderen betekent dat de ouders de verantwoordelijkheid moeten nemen, maar voordat ze naar alle mogelijkheden kijken of kleine kinderen verzadigen met al deze dingen en ze blootstellen aan de stress die oudere mensen doorgaan. Het is belangrijk dat je ze laat leven.

Voorlezen in kindertijd

De kindertijd kan maar één keer worden beleefd. Het is een tijd om plezier te maken, om vriendschappen op te bouwen en te groeien, maar niet zo agressief als in latere generaties.

Als je al aan stress, angst en depressie vanaf een jonge leeftijd lijdt, wat zou er dan gebeuren als je ouder wordt?


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Duffett-Leger, L., Levac, L., Young-Morris, C., Watson, B., & Letourneau, N. L. (2011). Socioeconomic Status and Child Development. Journal of Emotional and Behavioral Disorders. https://doi.org/10.1177/1063426611421007
  • Luthar, S. S., Cicchetti, D., & Becker, B. (2000). The construct of resilience: A critical evaluation and guidelines for future work. Child Development. https://doi.org/10.1111/1467-8624.00164
  • Walker, S. P., Wachs, T. D., Meeks Gardner, J., Lozoff, B., Wasserman, G. A., Pollitt, E., & Carter, J. A. (2007). Child development: risk factors for adverse outcomes in developing countries. Lancet. https://doi.org/10.1016/S0140-6736(07)60076-2

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.