Natuurlijke middelen om wratten te verwijderen

Wratten zijn lelijk en kunnen zich snel verspreiden, dus het is belangrijk om ze snel te verwijderen. Probeer hiervoor een van deze natuurlijke huismiddelen.
Natuurlijke middelen om wratten te verwijderen
Nelton Abdon Ramos Rojas

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Nelton Abdon Ramos Rojas.

Geschreven door Carolina Betancourth

Laatste update: 22 december, 2022

Wratten kunnen zich makkelijk verspreiden over verschillende gebieden van het lichaam en kunnen ook overgedragen worden op andere personen door huidcontact. Er zijn momenteel veel conventionele remedies om wratten te verwijderen, maar ze zijn niet altijd 100% effectief en werken mogelijk niet bij iedereen.

Als jij een van die personen bent die wratten niet kan verwijderen met conventionele methodes, dan is het een goed idee om eens te kijken naar de volgende huismiddelen. Ze zijn erg goedkoop, makkelijk om aan te brengen en als je ze regelmatig gebruikt, dan kunnen ze geweldige resultaten bieden om wratten te verwijderen.

Wratten zijn lelijke veranderingen van de huid die veroorzaakt worden door het humaan papillomavirus (HPV), dat uit meer dan honderd verschillende types bestaat. Elke soort HPV beïnvloedt iedereen verschillend, afhankelijk van de sterkte van het immuunsysteem.

Het virus dat wratten veroorzaakt is relatief ongevaarlijk, terwijl andere soorten van HPV ernstige ziektes kunnen veroorzaken.

Natuurlijke middelen om wratten te verwijderen

Appelazijn

Appelazijn is een van de meest gebruikte huismiddelen ter wereld dankzij de medicinale eigenschappen waar het over beschikt. Dit product heeft een krachtig effect om wratten te verwijderen en is ook nog eens erg goedkoop. Azijn doodt echter niet het virus dat de wratten veroorzaakt. De zuurheid valt de vlezige delen aan waar de wrat uit bestaat.

Je hebt het volgende nodig:

 • 2 eetlepels appelazijn
 • Watjes of een doek van katoen

Wat moet je doen?

Maak het watje of de doek nat met azijn en breng het rechtstreeks aan op de wrat. Bedek het met wat gaas en laat het de hele nacht zitten. Verwijder het gaas en herhaal dit elke nacht voor de beste resultaten (gedurende één tot twee weken).

Bananenschillen

Vrouw met bananenschil tegen het oog

Bananen zijn uitstekend voor de huidgezondheid en in dit geval bevatten ze een proteolytisch enzym dat wratten oplost. Je hebt alleen het volgende nodig: één bananenschil!

Wat moet je doen?

Schraap met een lepel aan de binnenkant van de bananenschil om een wit smeersel te krijgen. Breng dit smeersel rechtstreeks aan op de wrat en was je handen om te voorkomen dat de wrat naar andere delen van je lichaam verspreidt. Herhaal dit tot de gewenste resultaten bereikt worden.

Vitamine C

De rechtstreekse toediening van vitamine C op wratten kan helpen om het virus te doden dat ze veroorzaakt. Deze remedie is al jarenlang populair, aangezien goede resultaten bereikt zijn door de personen die het geprobeerd hebben.

Je hebt het volgende nodig:

 • 1 vitamine C-tablet
 • Een vijzel
 • Een beetje citroensap

Wat moet je doen?

Verbrijzel de vitamine C-tablet in een vijzel en voeg een beetje citroensap toe om een smeersel te maken. Breng dit mengsel rechtstreeks aan op de wrat, bedek het met verband en laat het de hele nacht werken. Herhaal deze behandeling dagelijks.

Basilicum

Basilicumplant

Basilicum is nog een geweldige manier om wratten te verwijderen en het virus dat ze veroorzaakt te bestrijden. Dit kruid staat bekend om zijn krachtige antivirale eigenschappen, die een sterk effect tegen wratten hebben.

Dit heb je nodig:

 • een kwart kopje verse basilicum
 • Gaasje of verband

Wat moet je doen?

Was de basilicum en plet het tot een pasta. Breng het rechtstreeks aan op de wrat en bedek het met verband of een gaasje en laat het de hele nacht zitten. Herhaal deze behandeling dagelijks gedurende twee weken.

Paardenbloem

Paardenbloem bevat een soort melk, die erg effectief is tegen wratten. Aarzel niet om het te gebruiken voor het verwijderen van wratten als je een paar paardenbloemen in je tuin hebt groeien.

Dit heb je nodig:

 • 1 paardenbloem
 • Verband

Wat moet je doen?

Verwijder de bloem van de paardenbloem en druk de vloeistof die in de stengel zit eruit. Breng het rechtstreeks aan op de wrat en bedek het met verband. Pas de behandeling dagelijks toe om de wratten volledig te verwijderen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Guarrera, P. M. (2005). Traditional phytotherapy in Central Italy (Marche, Abruzzo, and Latium). Fitoterapia, 76(1), 1–25. https://doi.org/10.1016/j.fitote.2004.09.006
 • Joshi, R. (2014). Chemical composition and antimicrobial activity of the essential oil of Ocimum basilicum L. (sweet basil) from Western Ghats of North West Karnataka, India. Ancient Science of Life, 33(3), 149. https://doi.org/10.4103/0257-7941.144618
 • Kaurinovic, B., Popovic, M., Vlaisavljevic, S., & Trivic, S. (2011). Antioxidant Capacity of Ocimum basilicum L. and Origanum vulgare L. Extracts. Molecules, 16(9), 7401–7414. https://doi.org/10.3390/molecules16097401
 • Martinez, M., Poirrier, P., Chamy, R., Prüfer, D., Schulze-Gronover, C., Jorquera, L., & Ruiz, G. (2015). Taraxacum officinale and related species—An ethnopharmacological review and its potential as a commercial medicinal plant. Journal of Ethnopharmacology, 169, 244–262. https://doi.org/10.1016/j.jep.2015.03.067
 • Prakash, B., Sumangala. C.H., Melappa, G., & Gavimath, C. (2017). Evaluation of Antifungal activity of Banana peel against Scalp Fungi. Materials Today: Proceedings, 4(11), 11977–11983. https://doi.org/10.1016/j.matpr.2017.09.119

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.