Wortelsiroop voor de griep: voordelen en bereiding
Wortelsiroop voor de griep is een natuurlijke remedie die kan helpen om bepaalde griepsymptomen onder controle te houden, zoals overtollig slijm, hoesten en congestie. In tegenstelling tot veel conventionele siropen bevat het geen chemische toevoegingen maar wel belangrijke essentiële voedingsstoffen.
De griep is een virale ziekte die onder andere de gezondheid van je luchtwegen aantast. Het gaat meestal om symptomen zoals een verstopte neus, koorts en algemeen ongemak.
Hoewel deze problemen na een paar dagen verdwijnen, is het gebruikelijk om een behandeling te zoeken om beter met de klachten om te gaan. We willen daarom voorstellen om dit volledig natuurlijke huismiddeltje te gebruiken.
De voordelen van wortelsiroop voor de griep
De voordelen van wortelsiroop bij griep zijn zeer divers. Allereerst zit deze groente boordevol antioxidanten en vitamines die de immuunfunctie versterken (Engelse link). Het bevat zelfs een aanzienlijke dosis vitamine C. Deze vitamine speelt een sleutelrol bij het bestrijden van infecties.
Tegelijkertijd dragen wortels bij aan het blokkeren van de negatieve effecten van vrije radicalen op onze cellen. Dit is een bepalende factor als het om het handhaven van optimale afweermechanismen gaat. Het helpt bovendien ook om algeheel ongemak te verlichten en ons fysieke en mentale energieniveau te verhogen.
In dit huismiddeltje wordt deze natuurlijke siroop met de antibiotische en antivirale kracht van honing gecombineerd (Engelse link). We weten allemaal al hoe sterk honing wordt aanbevolen als het om verkoudheid en griep gaat. De eigenschappen ervan helpen de groei van het virus te stoppen en bevorderen de gezondheid van de luchtwegen aanzienlijk.
In feite is honing al sinds de oudheid een basiselement bij de bereiding van geneesmiddelen tegen verstopping, overmatige slijmproductie en keelirritatie. Het kan bovendien helpen bij ernstige gevallen van bronchitis en chronische longziekten.
Hoe wortelsiroop voor de griep te bereiden?
Je kunt deze siroop zowel gebruiken om griepsymptomen te voorkomen als te verlichten. Het biedt bovendien een aantal voordelen voor ons lichaam. Gelukkig is het maken van wortelsiroop niet ingewikkeld en duurt het ook niet lang.
Het beste is dat de ingrediënten relatief goedkoop zijn en dat je ze bij elke supermarkt kunt krijgen. Het eindproduct is bovendien nuttig bij het bieden van verlichting van griep en verkoudheid aan zowel kinderen als volwassenen.
Ingrediënten
- 5 middelgrote wortels
- 110 gram biologische bijenhoning (1/2 kopje)
- Het sap van een 1/2 citroen (optioneel)
Bereiding
- Was eerst de wortels grondig en snijd ze in kleine stukjes.
- Doe ze dan in een pan met wat water en kook ze op hoog vuur.
- Als ze zacht zijn, haal je de pan van het fornuis en bewerk je ze met een staafmix er tot een puree.
- Giet de puree vervolgens samen met de honing en de citroen in een glazen pot.
- Dek de pot af en laat de remedie eerst een dag staan voordat je hem inneemt.
Hoe kun je de wortelsiroop innemen?
- In geval van griep, verkoudheid of hoest, neem om de 4 uur 2 eetlepels siroop.
- Als je ziektes wilt voorkomen, neem dan elke dag een eetlepel voor het ontbijt of halverwege de ochtend.
- Desgewenst kun je de siroop in een glas warm water verdunnen.
Voorzorgsmaatregelen
Deze natuurlijke siroop moet qua koolhydraten ingepast worden in het schema bij mensen met diabetes. Als je grote ups en downs van je bloedsuikerspiegel ervaart, raadpleeg dan eerst een arts. Als je medicijnen gebruikt, informeer dan bij je apotheker naar mogelijke interacties voordat je deze siroop inneemt.
Lees ook:
Hoestsiroop maken van tijm en zoethout
Wat zijn de andere voordelen van deze siroop?
De voordelen van wortels op cognitief en visueel niveau zijn bekend. Je kunt daarom van deze siroop profiteren om je algemene gezondheid te verbeteren. Zowel wortels als honing hebben aanzienlijke effecten op het welzijn. Naast het bestrijden van de griep, biedt deze siroop dus tal van andere voordelen die het vermelden waard zijn:
- Het bevat stoffen als bètacaroteen en luteïne, die aan een betere visuele gezondheid bijdragen.
- Het gehalte aan vitamine A en C helpt de huid te beschermen en gezond te houden.
- Deze wortelsiroop versterkt het immuunsysteem en verbetert de reactie op de aanval van ziekteverwekkers.
- Het bevordert ook een verlaging van het cholesterolgehalte.
- De antioxidante verbindingen verminderen de negatieve impact van vrije radicalen. Het stimuleert bovendien de werking van het zenuwstelsel.
- Het gaat het vasthouden van vloeistoffen tegen en vermindert ontstekingen.
Samenvatting
Zoals je hebt kunnen lezen kan je deze siroop als aanvulling op de behandeling van de symptomen van griep gebruiken. Hoewel het geen ziekten kan genezen helpt het wel om de symptomen te verminderen. De ingrediënten bieden bovendien vele andere belangrijke voordelen voor ons lichaam. Waar wacht je dus nog op? Probeer het eens!
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Watzl, B., Bub, A., Briviba, K., & Rechkemmer, G. (2003). Supplementation of a Low-Carotenoid Diet with Tomato or Carrot Juice Modulates Immune Functions in Healthy Men. Annals of Nutrition and Metabolism. https://doi.org/10.1159/000072397
- da Silva Dias, J. C. (2015). Nutritional and Health Benefits of Carrots and Their Seed Extracts. Food and Nutrition Sciences. https://doi.org/10.4236/fns.2014.522227
- Sharma, K. D., Karki, S., Thakur, N. S., & Attri, S. (2012). Chemical composition, functional properties and processing of carrot-A review. Journal of Food Science and Technology. https://doi.org/10.1007/s13197-011-0310-7
- Israili, Z. H. (2014). Antimicrobial properties of honey. American Journal of Therapeutics. https://doi.org/10.1097/MJT.0b013e318293b09b
- Zareie, P. P. (2011). Honey as an antiviral agent against respiratory syncytial virus (Thesis, Master of Science (MSc)). University of Waikato, Hamilton, New Zealand. Retrieved from https://hdl.handle.net/10289/5291
- Mandal, M. D., & Mandal, S. (2011). Honey: Its medicinal property and antibacterial activity. Asian Pacific Journal of Tropical Biomedicine. https://doi.org/10.1016/S2221-1691(11)60016-6