Wittere tanden op een natuurlijke manier met 10 voedingsmiddelen

Met een aantal voedingsmiddelen kan je zorgen voor wittere tanden en mondproblemen vermijden. Maar het is ook belangrijk om een goede gebitshygiëne te onderhouden en je tanden na elke maaltijd te poetsen.
Wittere tanden op een natuurlijke manier met 10 voedingsmiddelen

Geschreven door Okairy Zuñiga

Laatste update: 24 augustus, 2022

Er bestaan vele schoonheidsbehandelingen om wittere tanden te krijgen. Je kan dit onder andere bereiken door dure tandartsbezoeken te plannen.

Maar tegelijkertijd zijn er ook ontelbare dingen die vlekken op je tanden veroorzaken. Koffie, thee, frisdranken, rode wijn en tabak zijn slechts enkele voorbeelden.

Gelukkig zijn er andere manieren om dit op te lossen. Door bepaalde fruitsoorten of groenten te eten kan je je tanden op een natuurlijke manier wit maken. Bovendien voorkom je ook een aantal ziekten.

Dit effect is te wijten aan de voedingstoffen die deze voeding je lichaam geeft. Want ze versterken je immuunsysteem.

10 voedingsmiddelen voor wittere tanden

1. Kaas

tanden

Eet regelmatig zuivelproducten. Dat heeft op een belangrijke invloed op je algemene gezondheid. Dat geldt vooral voor het beendergestel.

Kaas bevat niet alleen veel calcium. Het bezit ook eigenschappen die je helpen om gaatjes te voorkomen. Het zal ook de zuurgraad in de mondholte op peil houden.

Wat je het best kan doen, is elke dag vijfentwintig gram vetarme kaas eten. Op die manier blijven je tanden gezond zonder dat je gewicht verandert.

2. Selderij

Selderij is een erg gezonde plant. Het bezit sterke geneeskrachtige en voedzame eigenschappen. Bovendien is het knapperig. Dat betekent dat het een uitstekend middel is om tandplak te verwijderen en je tanden en tandvlees te polijsten.

 • Het eten van selderij doet de productie van speeksel stijgen. Het gevolg is dat het de mondgezondheid beschermt.
 • Je kan ook wat selderij eten om het lichaam te voorzien van vitamine C.

Met deze groente draag je zorg voor je tandvlees en bestrijdt je aandoeningen zoals gingivitis of ontstoken tandvlees. Je zal tegelijkertijd de voedselresten verwijderen die vlekken veroorzaken.

Samengevat kan je met dit middel de tanden op een natuurlijke manier en met weinig inspanning wit maken.

3. Druiven

Druiven bevatten een grote hoeveelheid appelzuur. Dankzij dit bestanddeel zijn het ideale vruchten om op een natuurlijke manier je van wittere tanden te voorzien.

Als je een tijdje druiven eet, zal je een duidelijke vermindering vaststellingen in de vlekken en de verkleuringen van je tanden.

Druiven bevatten ook antioxidanten die de bacteriën in de mond doden. Ze voorkomen dus ook ontstekingen en pijn.

4. Wortelen

tanden

Deze groente bevat veel vezel, foliumzuur, kalium, calcium en magnesium. Wortelen onderscheiden zich ook van andere groenten omdat ze vitamine A en antioxidanten bevatten.

De oranje kleur is te wijten aan de grote hoeveelheid betacaroteen. Je kan wortelen zo eten of je kan een schijfje over je tanden wrijven voor je ze poetst.

Wat is het effect van wortelen als je ze rauw eet?

 • reinigen de mond grondig
 • bestrijden tandplak
 • geven je wittere tanden en laten ze glanzen

5. Aardbeien

Aardbeien zitten vol antioxidanten, appelzuur en vitamine C. Dankzij deze bestanddelen kunnen aardbeien je tanden op een natuurlijke manier wit maken.

Eet twee of drie aardbeien voordat je de tanden poetst. Je kan ook wat aardbeien op je tanden wrijven.

6. Appelazijn

Dit is een uitstekende manier om vlekken te verwijderen. Voeg de azijn toe aan je salades.

Je kan ook op een andere manier appelazijn gebruiken. Meng het met zuiveringszout en je hebt een zelfgemaakte tandpasta.

Hoewel het een erg goed alternatief is om wittere tanden te krijgen, mag je het niet meer dan één keer per week gebruiken. Want anders zal je het tandglazuur beschadigen en een ongewenst effect veroorzaken.

7. Sesamzaad

tanden

In het oude Egypte werden sesamzaden als bloem gebruikt. De Romeinen maakten van deze zaden een mengsel dat lijkt op de boter die wij op ons brood smeren.

Sesamzaden hebben de volgende positieve effecten:

 • Ze verminderen het risico op kanker.
 • verminderen de cholesterol en verlagen de bloeddruk.
 • voorkomen diabetes.
 • maken je tanden op een natuurlijke manier wit.

Ze hebben het vermogen om de tanden te witten omdat ze tandplak verwijderen. Bovendien verschaffen ze je calcium, een bestanddeel dat je tanden sterker maakt.

8. Sinaasappelen

Sinaasappelen bevatten erg weinig vet. In dit fruit zitten geen calorieën of cholesterol. Maar ze bevatten wel een grote hoeveelheid pectine. Deze vezel werkt als een natuurlijk laxeermiddel.

 • Deze citrusvrucht doet de speekselproductie stijgen.
 • Wil je wittere tanden, wrijf dan het binnenste deel van de schil op je tanden.
 • Het is een doeltreffende manier om tandsteen te verwijderen. Je glimlach zal schitterend worden.

9. Citroensap

Met deze behandeling moet je erg voorzichtig zijn. Want citroensap kan het tandglazuur aantasten. Als je het rechtstreeks aanbrengt, kan het je tanden beschadigen. Je moet het dus met iets anders combineren voordat je het gebruikt.

 • Meng een paar druppels citroensap met een beetje zuiveringszout. Mix het tot je een gladde pasta hebt. Je kan nu deze pasta gebruiken om de tanden te poetsen.
 • Spoel achteraf je mond met heel veel water.

10. Walnoten

tanden

Je tanden kunnen heel wat voordelen halen uit walnoten. Ze verwijderen onder andere tandplak zodat je tanden hun oorspronkelijke witte kleur terugkrijgen.

Bovendien is deze nootsoort erg gezond voor je lichaam.

 • Walnoten zijn één van de weinige plantaardige voedingsmiddelen die een hoge hoeveelheid omega-3 vetzuren bevatten. Die bestanddelen zijn erg heilzaam voor de gezondheid van het hart.
 • Ze geven je ook nog andere voedingsstoffen: vitaminen, eiwitten, mineralen en antioxidanten.

Eet deze voedingsmiddelen op regelmatige basis

We raden aan om de voedingsmiddelen uit dit artikel regelmatig te eten. Ze zullen je niet alleen helpen om je tanden op een natuurlijke manier wit te maken. Want ze verschaffen het lichaam ook een groot aantal voedingsstoffen die je gezondheid bevorderen.

Vergeet echter niet dat dit soort voeding niet voor honderd procent kan vermijden dat je last krijgt van aandoeningen in de mond.

Wat we bedoelen, is dat je ook voor een goede mondhygiëne moet zorgen. Poets je tanden drie keer per dag. Raadpleeg ook je tandarts zodra je last hebt van een aandoening of pijn.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Cho, Y., Lee, J.; Mattheos, N.; Nixon, K. Ch., and Ivanovski, S. (2003). “Residual periodontal pockets are a risk indicator for periimplantitis in patients treated for periodontitis”, Clinical Oral Implants Research, 23 (3): 325-333.
 • Kofoid, C. A.; Hinshaw, H. C., and Johnstone, H. G. (1999). “Animal parasites of the mouth and their relation to dental disease”, Journal of the American Dental Association, pp. 1436-1455.
 • Lyons, T. (1989). Introduction to protozoa and fungi in periodontal infections. Publications, Ontario: Trevor Lyons.
 • Nisengard, R. J., and Newman, M. G. (1994). Oral Microbiology and Immunology. Philadelphia: W.B. Saunders, p. 297.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.