7 redenen om aloë vera te gebruiken bij diabetes

7 redenen om aloë vera te gebruiken bij diabetes

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Aloë vera is een geneeskrachtige plant die op verschillende manieren kan worden gebruikt voor zowel de gezondheid als de schoonheid. De plant is over de hele wereld erg populair en is nu ook te vinden bij veel mensen thuis, waar mensen aloë vera gebruiken om verschillende gezondheids- en huidproblemen mee te behandelen.

Een van de belangrijkste voordelen die aloë vera biedt, is het vermogen om de bloedsuikerspiegel te reguleren en diabetes tegen te gaan. De plant wordt al eeuwen lang gebruikt voor dit doeleinde en nu heeft ook de wetenschap dit vermogen bevestigd.

Vandaag gaan we het hebben over 7 redenen waarom je aloë vera zou moeten gebruiken om diabetes te behandelen.

Er bestaan twee verschillende soorten diabetes, type 1 en type 2. De één is ernstiger dan de ander en dus moeten ze beide op een verschillende manier worden behandeld. In dit geval kan aloë vera worden gebruikt om diabetes type 2 te behandelen en ervoor zorgen dat de patiënt niet afhankelijk hoeft te worden van dagelijkse insuline-injecties.

Soorten diabetes

  • Diabetes type 1: diabetes type 1 doet zich voor wanneer een persoon niet voldoende insuline aanmaakt. Hierdoor is de persoon volledig afhankelijk van insuline-injecties.
  • Diabetes type 2: deze vorm van diabetes zie je vaker bij volwassenen en ontwikkelt zich wanneer het lichaam van de patiënt niet meer goed reageert op de insuline.

Waarom kan aloë vera helpen bij diabetes?

Waarom kan aloë vera helpen bij diabetes?

Aloë vera heeft bepaalde eigenschappen die ervoor zorgen dat de bloedsuikerspiegel daalt. Als gevolg kan het patiënten helpen die last hebben van diabetes type 2.

Om van dit vermogen te profiteren is het ten eerste belangrijk om te weten hoe je de plant het beste kunt gebruiken en hoe je de plant regelmatig kunt consumeren. In dit artikel stellen we je op de hoogte van alle details.

Wat is het verband tussen aloë vera en diabetes?

Vanwege onze moderne leefstijl en verschillende andere factoren is diabetes tegenwoordig over de hele wereld een van de meest voorkomende ziektes geworden.

Gezondheidsdeskundigen vinden deze situatie uiterst zorgelijk. Het aantal mensen met een hoge bloedsuikerspiegel blijft maar stijgen en nog veranderen maar weinigen hun leefstijl.

Vanwege de gevaren die een ziekte als diabetes kan vormen, raden gezondheidsdeskundigen aan dat je je leefstijl verbetert, vooral met betrekking tot je dieet. Daarnaast kan het ook handig zijn om een aantal huismiddeltjes te overwegen, waardoor we aankomen bij aloë vera.

  • Aloë vera kan er op natuurlijke wijze voor zorgen dat je bloedsuikerspiegel daalt. De gel die deze plant in zich draagt reguleert namelijk het glucosegehalte in de bloedbaan.
    Als gevolg kan aloë vera de leefkwaliteit van mensen die last hebben van diabetes verbeteren.
  • Door regelmatig aloë vera te consumeren, kun je de gezondheid van je nieren en dikke darm verbeteren, de twee organen die het meeste worden aangetast door diabetes.
  • In combinatie met een koolhydraatarm dieet kan het regelmatig consumeren van aloë vera de ontwikkeling van diabetes op natuurlijke wijze vertragen.
  • Wanneer je twee doseringen van 5 tot 15 ml aloëveragel per dag inneemt, zal je bloedsuikerspiegel aanzienlijk dalen.

Zeven redenen om aloë vera te gebruiken bij het behandelen van diabetes

Aloë vera tegen striae
1. Aloë vera bevat glucomannan, een bestanddeel dat noodzakelijk is om de bloedsuikerspiegel te doen dalen. Dit komt voornamelijk doordat glucomannan oplosbare vezels bevat. Hemicellulose is ook erg effectief bij het verlagen van de bloedsuikerspiegel.

2. Andere bestanddelen van aloë vera, zoals antrachinonen, biologische fenolen en lectines, zijn noodzakelijk om de bloedsuikerspiegel laag te houden.

3. In slechts twee maanden tijd kan aloë vera ervoor zorgen dat je bloedsuikerspiegel tot wel 50% daalt.

4. Aloë vera kan ook worden gebruikt om de eliminatie van gif- en afvalstoffen die zich in het lichaam ophopen te bevorderen. Hierdoor kan aloë vera helpen overtollige suiker uit de bloedbaan te verwijderen.

5. Dankzij de grote hoeveelheid antioxidanten kan het regelmatig gebruiken van aloë vera om diabetes te behandelen tegelijkertijd ook helpen bij andere problemen als onder andere maagzweren, wonden en infecties.

6. Regelmatig gebruik van aloë vera stimuleert insulinesecretie; dit is vooral behulpzaam voor mensen met diabetes type 2.

7. Aloë vera is een natuurlijk product dat op een veilige manier kan worden gebruikt om diabetes te behandelen, zonder verzwakkende bijwerkingen.

Hoe zou je aloë vera in je dieet op moeten nemen?

  • Om ervoor te zorgen dat je bloedsuikerspiegel daalt, zou je moeten proberen om alleen pure en verse aloëveragel te consumeren. Dit betekent dat je zelf de aloëveragel uit het blad van de plant moet schrapen. Eet vervolgens elke dag één theelepel van deze gel. Als je eenmaal gewend bent geraakt aan de smaak en textuur van de gel, kun je de dosering verhogen tot drie theelepels per dag om de beste resultaten te behalen.
  • Een andere goede optie is om aloëveragel toe te voegen aan sappen en smoothies. Je kunt de gel goed mengen met andere ingrediënten en veel mensen vinden dit een aangenamere manier om aloëveragel te consumeren. 

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.