Wilgenwater om plantenwortels te versterken

Zoek je een natuurlijk bewortelingsmiddel voor je planten? Wilgenwater gebruiken is een geweldig idee. We vertellen je hoe.
Wilgenwater om plantenwortels te versterken

Laatste update: 23 augustus, 2022

Stekken van planten halen of zaden effectief laten ontkiemen is niet altijd een eenvoudig proces. Er zijn echter bepaalde trucs en producten die het gemakkelijker maken. In dit artikel delen we met je hoe je wilgenwater kunt gebruiken om je planten te verstevigen.

Een bewortelingsmiddel is een product dat de groei stimuleert en de wortels van planten versterkt. Het kan zelfgemaakt zijn of in een commerciële versie in een winkel gekocht worden.

Natuurlijke bewortelingsmiddelen bieden het voordeel dat je geen kunstmatige chemicaliën gebruikt die schadelijk kunnen zijn. Ze stellen je ook in staat geld te besparen en meer autonomie te hebben in het beheer van tuinen en boomgaarden.

Dit is een natuurlijk, effectief en gemakkelijk thuis te maken alternatief.

Hoe werkt wilgenwater?

Raíces para colocar en agua de sauce.
Wortelstokers hebben als functie de groei te bevorderen door de wortels van planten van bepaalde stoffen te voorzien.

Wilgenwater wordt al sinds de oudheid gebruikt om de wortels van planten te versterken. Deze kennis is in volkskennis van generatie op generatie doorgegeven. Het mooiste is dat het van elke soort wilgenboom gemaakt kan worden. Het bewortelingsmiddel komt uit het koken van de takken, die dan verwijderd worden. Vandaar de naam water.

  • Volgens een publicatie (Spaanse link) van de organisatie The Horticulturist is wilgenwater een natuurlijk bewortelingshormoon dat de snelheid van de wortelgroei van stekken kan verhogen.
  • De werking berust op de aanwezigheid van indolboterzuur en salicylzuur. Dankzij deze groeibevorderende bestanddelen ontwikkelen planten zich sneller, maar ook met betere eigenschappen.
  • Wilgenwater stimuleert niet alleen de groei, het werkt ook als een antibioticum voor planten en verhindert de vorming van knoppen.

Vind je dit artikel leuk? Je vindt dit artikel misschien ook leuk om te lezen:
Wat je moet weten voor het kweken van orchideeën

Hoe maak je wilgenwater bewortelingsmiddel

Wilgenwater bewortelingsmiddel maken is geen ingewikkeld proces. In feite kan het thuis gemaakt worden zonder dat je er heel speciaal gereedschap voor nodig hebt. Bovendien zijn er 2 extractiemethoden die goed werken. Eerst kan het gemaakt worden door de bladeren ervan eenvoudig te weken. Anderzijds is het mogelijk het door middel van een kookproces te maken.

In beide gevallen is de grondstof de wilgentakken. Daarom moet je eerst een paar takken van een boom knippen. Doe dit met een schaar of een snoeitang.

De takken moeten groen zijn, zodat het groeihormoon bestanddeel er beter uitgehaald kan worden. Je kunt ook een paar takken uit de grond nemen als ze nog vers en in goede conditie zijn.

1. Weken

Om wilgenwater van weken te maken verzamel je gewoon een aantal takken van deze boom en week je ze in gedestilleerd water gedurende ongeveer 2 weken. Na deze tijd moet het mengsel gezeefd en gebotteld worden.

Bij dit proces is het belangrijk om het water met de takken in een koele ruimte te bewaren. Anders kunnen de bladeren snel gaan rotten en het mengsel bederven.

2. Door koken

Salicylzuur in aspirine
Het salicylzuur dat in wilgenwater aanwezig is, is dezelfde stof die in aspirine zit.

Dit is een iets gespecialiseerder proces, maar het is ook heel eenvoudig en biedt betere resultaten. Eerst moet je de takken nemen en ze klaarmaken. Dat wil zeggen, je moet de bladeren verwijderen en alleen de takken of stengels overhouden. Hoe malser ze zijn, hoe beter ze zullen zijn.

  • Na de voorbereiding van de takken moet je ze onderdompelen in een pan met een voldoende hoeveelheid water om ze te bedekken.
  • Dan moet je het water met de takken op laag vuur laten koken tot het kookt.
  • Je moet de bladeren er echter niet meteen uithalen, maar ze een nacht laten staan. De volgende ochtend zeef je de bereiding.

We denken dat je dit artikel misschien ook wel leuk vindt om te lezen:
7 adaptogene planten om stress te bestrijden

Hoe gebruik je wilgenwater bij planten?

Zoals reeds gezegd is wilgenwater ideaal om stekken te verstevigen. Zo moet je de stekken die je aan het vermeerderen bent nemen en de stengels een paar uur onderdompelen.

Laat ze niet de hele dag staan of laat de bladeren nat worden, want dan kun je de stekken, die teer zijn, ruïneren. Plant ze hierna in de grond.

Je kunt het wilgenwater ook gebruiken om de planten water te geven, zoals je dat regelmatig zou doen. Het werkt echter het beste als de planten klein zijn en in volle wortelontwikkeling.

Profiteer van andere kwaliteiten van wilgentenen

Nu weet je hoe je gemakkelijk je eigen wilgenwaterwortel kunt maken! Dit zijn echter niet de enige eigenschappen van wilg. Van deze boom is bekend dat hij meervoudige gezondheidsvoordelen heeft. Zo is de infusie van zijn bladeren ideaal bij spierpijn, hoofdpijn of menstruatiepijnen, omdat ze als pijnstillend werkt.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.