Werken zwangerschapstests voor thuis?
Zwangerschapstests werken door de detectie van het hormoon humaan choriongonadotrofine (hCG), dat het lichaam aanmaakt wanneer een bevruchte eicel zich tijdens de vroege zwangerschap in het baarmoederslijmvlies implanteert.
Zwangerschapstests voor thuis kunnen het beste worden gedaan met de eerste urine van de dag, zeker bij een zeer prille zwangerschap. Artsen raden echter aan om vervolgens een bloedtest te laten doen om de zwangerschap te bevestigen.
Bloedonderzoeken worden gedaan op de praktijk van de huisarts of in het ziekenhuis en detecteren kleine hoeveelheden van het hCG-hormoon. Zo kunnen ze een zwangerschap al in een vroeg stadium detecteren. Over het algemeen gaan vrouwen naar een dokter nadat ze eerst thuis een test hebben gedaan.
Zwangerschapstests voor thuis zijn het populairst en het gemakkelijkst om te doen. Ze zijn meestal goedkoop, kunnen bij elke apotheek en drogist worden gekocht en vrouwen kunnen ze zelf doen. Maar wat voor soort testen bestaan er en hoe nauwkeurig zijn ze eigenlijk? We vertellen je er alles over in dit artikel!
Vroege symptomen van een zwangerschap
Een van de bekendste zwangerschapssymptomen is misselijkheid in de ochtend.
Een vrouw doet een zwangerschapstest als ze vermoedt dat ze zwanger kan zijn. Naast het missen van een menstruatie, moet ze enkele van de vroege symptomen voelen, hetzij gedurende een paar dagen of gedurende een of meer opeenvolgende maanden.
De waarheid is dat, volgens de National Institutes of Health, gemiste menstruaties verschillende oorzaken kunnen hebben (Engelse link). Onder deze oorzaken noemen zij:
- het innemen van de anticonceptiepil.
- aandoeningen zoals diabetes en polycysteus ovariumsyndroom.
- eetstoornissen
- het gebruik van bepaalde medicijnen.
Hieronder zullen we bespreken wat de vroege tekenen van een zwangerschap over het algemeen zijn. Deze traditionele symptomen kunnen op elk moment tussen twee en acht weken zwangerschap beginnen.
Deze verschijnselen treden op vanwege de effecten van humaan choriongonadotrofine (hCG). Het komt echter niet altijd voor en sommige vrouwen kunnen genieten van hun zwangerschap zonder misselijk te zijn en te braken.
Misselijkheid en/of braken
Volgens een poll onder zwangere vrouwen naar vroege zwangerschapssymptomen door de American Pregnancy Association gaf 25% van de ondervraagde vrouwen zelfs aan dat misselijkheid het eerste teken van zwangerschap was.
Milde spotting of bloeding
Dit staat ook bekend als implantatiebloeding. Het treedt op wanneer het embryo zich tussen 6 en 12 dagen na de conceptie in de baarmoeder implanteert. Sommige vrouwen krijgen last van spotting en krampen. Niettemin identificeerde slechts 3% van de vrouwen implantatiebloedingen als hun eerste teken van zwangerschap.
Veranderingen van de borsten
Hogere hormoonspiegels en veranderingen in de borststructuur veroorzaken gevoelige tepels en borsten vanaf drie tot vier weken na de conceptie. Ongeveer 17% van de vrouwen meldde dat een verandering in hun borsten het eerste symptoom van zwangerschap was.
Je wilt misschien ook lezen:
Zwangerschap: gevoelens van afwijzing naar je partner
Frequent urineren
Een verhoogde frequentie van moeten plassen kan duiden op zwangerschap.
De drang om te plassen treedt vaker op tijdens de zwangerschap. Het hormoon hCG verhoogt de doorbloeding naar het bekkengebied van het lichaam en daarmee de drang om te plassen. Dit gebeurt meestal tussen de zesde en achtste week van de zwangerschap.
Vermoeidheid of moeheid
Vanwege verhoogde progesteronspiegels en de inspanningen van het lichaam om de zwangerschap te ondersteunen, voelen zwangere vrouwen zich meestal moe tijdens de vroege zwangerschap. Dit symptoom verdwijnt in het tweede trimester en kan tegen de uitgerekende datum terugkeren.
Hoofdpijn
Hoofdpijn komt vaak voor tijdens het eerste trimester van de zwangerschap. De belangrijkste oorzaken zijn de hormonale veranderingen en stress. In sommige gevallen kan (lichte) uitdroging een rol spelen.
Zwangerschapstests voor thuis
Je kunt bij elke apotheek en drogist een zwangerschapstest voor thuis kopen. Bij deze urinetesten zit afhankelijk van het merk een teststrip of een opvangbakje om de urine te testen. Volg deze stappen om een zwangerschapstest te doen:
Houd de teststrip 5 tot 10 seconden in je urinestraal. Als de zwangerschapstest een opvangbakje heeft, plas daar dan in en steek de teststrip vervolgens 5 tot 10 seconden in het bakje.
Op de verpakking vind je de tijdsduur waarna het eindoordeel kunt aflezen. Nadat deze tijd verstreken is geeft de test het resultaat van de reactie tussen het reagens op de teststrip en hCG weer.
De teststrip kan een plus- of minteken, een enkele of dubbele lijn of andere tekens of symbolen op het testvenster weergeven om aan te geven of je zwanger bent of niet. Elke test wordt geleverd met instructies.
Er zijn gevallen van fout-positieven geweest (Spaanse link). Met andere woorden, de test zei dat de vrouw zwanger was, ook al was ze dat niet. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als de vrouw:
- een miskraam heeft gehad kort nadat het bevruchte eitje in het baarmoederslijmvlies was gehecht.
- een zwangerschapstest onderging kort na het ondergaan van een vruchtbaarheidsbehandeling.
- er sprake is van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap.
- in de menopauze terecht komt.
- ovariële problemen heeft.
Ondanks het bovenstaande kun je het beste een afspraak met je arts maken om de resultaten te bevestigen met een bloedtest als de zwangerschapstest thuis aangeeft dat je zwanger bent. Met bloedonderzoek kan ook ontdekt worden wat er in je lichaam aan de hand is als je niet zwanger blijkt te zijn.
Wellicht ook interessant om te lezen:
Schijnzwangerschap: wat is dat precies?
Overige soorten zwangerschapstests
Hoewel er in een klein percentage vals-positieve resultaten zijn, worden zwangerschapstests die je bij de apotheek en drogist kunt kopen voor thuis als zeer nauwkeurig beschouwd.
Als je geen toegang hebt tot een van deze wetenschappelijk bewezen tests, zouden er volgens anekdotische gegevens uit volkspraat ook andere tests zijn die kunnen werken, omdat ze de reactie van humaan choriongonadotrofine (hCG) detecteren. Deze tests zijn echter niet wetenschappelijk bewezen.
De shampoo-test
Deze test moet het nog door de wetenschap worden bewezen. Bij deze test verzamel je wat urine in een plastic bakje. Meng vervolgens shampoo en water in een ander bakje. Dit resulteert in een zeepachtig mengsel dat je met je urine moet mengen.
Als het mengsel schuimt, moet het positief zijn. Mensen beweren dat het werkt omdat hCG zou reageren met de shampoo en het zou laten schuimen.
Suiker
Er is op dit moment geen wetenschappelijk bewijs beschikbaar over de kwestie of een test met suiker kan aantonen of je zwanger bent of niet. Mensen zeggen dat het werkt omdat het zwangerschapshormoon voorkomt dat de suiker oplost.
Doe een eetlepel suiker in een plastic bakje en giet er dan een eetlepel urine overheen. Als de suiker klontert, is het resultaat positief. Aan de andere kant, als de suiker snel oplost, is het resultaat negatief.
Tandpasta
Ook voor deze test is geen bewijs dat het aan kan tonen of je zwanger bent. Volgens de populaire cultuur werkt het omdat tandpasta van kleur verandert als het in contact komt met hCG.
Om de zwangerschapstest voor tandpasta te gebruiken, doe je tandpasta in een bakje en plas je erin. De tandpasta moet wit zijn, omdat het de bedoeling is om te kijken of hij blauw wordt. Als dit het geval is, is het resultaat positief.
Kun je de resultaten van zwangerschapstests thuis vertrouwen?
Als de zwangerschapstest thuis positief is, maak dan een afspraak met je gynaecoloog om te bevestigen dat je zwanger bent.
Je kunt de resultaten van zwangerschapstests die je bij de apotheek of drogist hebt gekocht vertrouwen. De resultaten van deze zwangerschapstests voor thuis zijn over het algemeen correct. Alleen in bepaalde situaties, zoals die we hierboven noemden, komen fout-positieve uitslagen voor.
De wetenschap ondersteunt alleen de effectiviteit van deze zwangerschapstests voor thuis. De 3 laatste testjes die we in dit artikel noemden zijn slechts anekdotisch en het is niet wetenschappelijk aangetoond dat deze bakerpraatjes kloppen.
Als je een van de vroege zwangerschapssymptomen ervaart, kun je het beste een gekochte test doen om erachter te komen of je zwanger bent of niet. Ga daarna naar je vertrouwde arts om het resultaat te laten bevestigen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Medlineplus [Internet]. Prueba de embarazo. Medline plus. [05/12/2020]. Disponible en: https://medlineplus.gov/spanish/pruebas-de-laboratorio/prueba-de-embarazo/#:~:text=La%20prueba%20de%20embarazo%20en%20la%20sangre%20se%20hace%20en,la%20falta%20del%20per%C3%ADodo%20menstrual.
- American Pregnancy Association. Síntomas de embarazo — Signos tempranos de embarazo. 19/07/2020 [05/12/2020] Disponible en https://americanpregnancy.org/home-page-featured/early-signs-of-pregnancy-71062
- Marnach, M. ¿Es bueno tener náuseas durante el embarazo? [Internet]. Mayo Clinic. 2019 [05/12/2020] Disponible en: https://www.mayoclinic.org/es-es/healthy-lifestyle/pregnancy-week-by-week/expert-answers/nausea-during-pregnancy/faq-20057917#:~:text=Las%20investigaciones%20sugieren%20que%20las,adhiere%20al%20revestimiento%20del%20%C3%BAtero.
- Instituto Nacional de Salud. ¿Cuáles son algunos signos comunes del embarazo? [Internet]. NIH. 2020 [05/12/2020]. Disponible en https://espanol.nichd.nih.gov/salud/temas/pregnancy/informacion/signos#f1
- Planned Parenthood. Pruebas de Embarazo: ¿Cómo funcionan las pruebas de embarazo? [Internet]. 2020 [05/12/2020] Disponible en: https://www.plannedparenthood.org/es/temas-de-salud/embarazo/pruebas-de-embarazo#:~:text=Las%20pruebas%20de%20embarazo%20detectan,esa%20hormona%20solo%20cuandoest%C3%A1s%20embarazada.
- Mayo Clinic. Pruebas de embarazo autoaplicables: ¿puedes confiar en los resultados? [Internet]. Mayo Clinic 2020 [05/12/2020]. Disponible en: https://www.mayoclinic.org/es-es/healthy-lifestyle/getting-pregnant/in-depth/home-pregnancy-tests/art-20047940