Werken ijsbaden echt? De waarheid over deze trend

Een bad met ijswater? Ziet er niet erg aantrekkelijk uit. Velen beschouwen ze echter als heilzaam. Lees verder en we vertellen je meer over deze trend.
Werken ijsbaden echt? De waarheid over deze trend
Leonardo Biolatto

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Leonardo Biolatto.

Geschreven door Rafael Victorino Muñoz

Laatste update: 25 januari, 2024

Tegenwoordig zijn er veel beroemdheden die ijsbaden promoten vanwege de voordelen die ze volgens hun voorstanders met zich meebrengen. Ze beweren je te helpen beter te slapen, spierpijn te verminderen, je immuunsysteem te verbeteren en nog veel meer.

Maar wat is de waarheid over deze trend, zijn ze echt zo goed en wat zegt de wetenschap over deze praktijk? Hier zijn de antwoorden op deze vragen.

IJsbaden: Een virale trend

Op de verschillende sociale netwerken kun je een groot aantal publicaties vinden, zelfs van beroemdheden, die laten zien hoe ze zich onderdompelen in ijswater. Deze video’s met de hashtag #coldplunge hebben momenteel meer dan 500 miljoen reproducties.

Deze trend is deels geïnspireerd door de Wim Hof-methode, genoemd naar een Nederlandse expert in extreme sporten, die bij lage temperaturen worden beoefend. Hoewel deze methode naast onderdompeling ook ademhalingstechnieken omvat.

Er is echter geen exacte definitie van wat een ijsbad is. Aan de ene kant wordt gesuggereerd dat de watertemperatuur 15 °C moet zijn – dat is veel lager dan die van een koude douche.

Ook is het nodig om minstens 5 tot 15 minuten tot aan de nek ondergedompeld te blijven om van de veronderstelde voordelen te genieten. Sommigen gaan echter nog een stapje verder en doen het in bevroren rivieren of vijvers, zelfs midden in de winter!

We denken dat je dit artikel misschien ook leuk vindt om te lezen:
11 geweldige voordelen van een koude douche

De voordelen van ijsbaden

Het is belangrijk om te weten dat deze techniek al heel lang wordt gebruikt door topsporters, vanwege de voordelen. Laten we eens nader bekijken wat deze voordelen zijn en waarom ijsbaden zo sterk worden aanbevolen.

1. Verbeterd herstel na inspanning

De reden waarom ijsbaden werden toegepast in de sport is dat het onderdompelen van de ledematen in ijswater het herstel na lichamelijke activiteit zou bevorderen , waardoor problemen zoals kramp of blessures worden voorkomen.

Dit kan vooral nodig zijn voor degenen die een lange dag achter de rug hebben, en zelfs voor degenen die meerdere keren op dezelfde dag moeten trainen of wedstrijden hebben.

2.Verminderde spierpijn

Het wordt ook aanbevolen in het geval van mensen die blessures hebben opgelopen, evenals om pijn en spierspanning te verlichten de dag na een wedstrijd of zware training. Om dit laatste te voorkomen, is het echter nuttiger om na het sporten te rekken.

3. IJsbaden kunnen het immuunsysteem helpen versterken

Een ander voordeel van ijsbaden is dat ze kunnen om helpen het immuunsysteem te versterken. Dit is iets waar vaak op wordt gewezen met betrekking tot de Wim Hof-methode, omdat de iceman, zoals de Nederlander wordt genoemd, blijkbaar in staat is om een betere immuunrespons te vertonen.

4. Ze kunnen de bloedsomloop en de cardiovasculaire functie helpen verbeteren

Over het algemeen wordt aangenomen dat koudwaterbaden de bloedsomloop kunnen verbeteren. Daarom wordt gedacht dat met een ijskoude onderdompeling dit effect versterkt zou worden. Dat zou vervolgens helpen om het cardiovasculaire risico te verminderen.

5. IJsbaden kunnen de stofwisseling versnellen en gewichtsverlies

bevorderen
Met een duik in koud water (minder dan 20° C), minstens vijf minuten lang, is het mogelijk om de stofwisseling te versnellen, wat betekent dat het lichaam bezig zou zijn met het verbranden van meer energie. Daarom zouden ijsbaden kunnen bijdragen aan gewichtsverlies.

6. Ze zijn een geweldige manier om af te koelen

Een ijsbad kan een manier zijn om het lichaam sneller af te koelen als het buiten warm is of na een zware training. Hoewel het in het laatste geval (na een training) niet als doorslaggevend of noodzakelijk voor spieropbouw wordt beschouwd.

7. Ze kunnen je humeur verbeteren

Het is mogelijk dat er een verband is tussen onderdompeling in ijswater en een verbetering van je humeur. Dit komt omdat er een toename is van het dopamineniveau, waardoor de symptomen van angst en depressie afnemen.

8. Ze verminderen stress

In dezelfde geest wordt ook beweerd dat zwemmen in zeer koud water kan helpen om stressniveaus te verlagen. Het is echter niet duidelijk of dit voordeel meer te danken is aan de ijsbaden of aan de lichaamsbeweging.

9. Ze kunnen je slaap verbeteren

Als gevolg van de vorige punten beweren mensen die de gewoonte hebben om ijsbaden te nemen dat ze ontspannen en beter kunnen slapen, waardoor ze een aangenamere en herstellende rust bereiken.

Vind je dit een leuk artikel? Misschien vind je het ook leuk om dit artikel te lezen:
Je bloedsomloop verbeteren met deze natuurlijke remedies

Wat zegt het onderzoek?

Er zijn verschillende soorten onderzoek uitgevoerd die ons in staat stellen om een basis of ondersteuning te geven aan sommige van deze beweringen. In het bijzonder kunnen we op het volgende wijzen:

  • Uit een review (Engelse link) uit 2012 bleek dat onderdompeling in koud water kan bijdragen aan een vermindering van spierpijn bij vertraagd begin (24 uur of meer na de activiteit).
  • Eén onderzoek (Engelse link) toonde aan dat er inderdaad sprake was van een toename van het metabolisme. Hoewel dit niet noodzakelijkerwijs gekoppeld is aan gewichtsverlies.
  • Ander onderzoek (Engelse link) bevestigt ook de relatie tussen ijsbaden met een verbeterde stemming en verminderde symptomen van depressie.
  • Ook zijn er onderzoeken (Engelse link) die de positieve invloed op het immuunsysteem van een onderdompeling in ijswater bevestigen, zij het in combinatie met meditatie en gecontroleerde ademhaling.
  • De resultaten van sommige onderzoeken (Engelse link) suggereren dat het ontstekingen en cardiovasculaire risico’s kan verminderen. Hoewel er ook andere zijn die in de tegenovergestelde richting wijzen.
  • Wat betreft de slaapkwaliteit werd een vergelijkende studie (Engelse link) gedaan met een groep fietsers. Er werd echter geen bewijs gevonden ten gunste van onderdompeling in koud water.

De waarheid over deze trend

Douchen met koud water

Hoewel sommige voordelen van ijsbaden bevestigd kunnen worden, is er meer onderzoek nodig om tot definitieve conclusies te komen. Verschillende van de onderzochte onderzoeken zijn uitgevoerd bij kleine populaties.

Aan de andere kant zijn sommige van deze onderzoeken uitgevoerd bij mensen die ook sporten. En hoewel het waar is dat blootstelling aan koud water helpt bij het vrijmaken van endorfine en het dopamineniveau verhoogt, om maar een voordeel te noemen, is het goed mogelijk dat dit een gevolg is van lichaamsbeweging.

Hetzelfde geldt voor onderzoeken waarbij naast het baden in koud water ook een element van meditatie en gecontroleerde ademhaling wordt gebruikt. Het is niet duidelijk hoeveel van het voordeel te danken is aan het ene of het andere aspect.

Het moet niet onderschat worden dat er een placebo-effect is van koude onderdompeling met betrekking tot de stemming. In dit geval is het mogelijk dat het de positieve perceptie van de praktijk is die mensen helpt om zich beter te voelen.
.

De mogelijke risico’s van ijsbaden

Niet iedereen geniet echter van de voordelen die aan ijsbaden worden toegeschreven. Bij sommige mensen is het mogelijk dat het tegenovergestelde effect optreedt. D.w.z. in plaats van dat het helpt, kan het uiteindelijk schadelijk zijn voor hun algehele gezondheid.

En als de onderdompeling in ijs meerdere minuten duurt, kan het warmteverlies verschillende problemen veroorzaken, waaronder onderkoeling. Als deze praktijk gewenst is, moet er daarom niet abrupt mee worden begonnen, maar moet de persoon tijd besteden aan het wennen aan de lage temperaturen.

IJsbaden worden echter in geen geval aanbevolen voor mensen met bepaalde gezondheidsproblemen. Zoals bijvoorbeeld patiënten met de ziekte van Reynaud of een voorgeschiedenis van hartaandoeningen.

Daarom wordt voorgesteld om andere alternatieven te overwegen. Activiteiten zoals stretchen na het sporten, regelmatige sportbeoefening of meditatie kunnen helpen om dezelfde voordelen te bereiken zonder veel risico’s te lopen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Bleakley, C., Davison G. (2010). What is the biochemical and physiological rationale for using cold-water immersion in sports recovery? A systematic review. British Journal of Sports Medicine, vol. 44, pp. 179-187. https://bjsm.bmj.com/content/44/3/179
  • Bleakley, C., McDonough, S., Gardner, E., Baxter G., Hopkins, J., & Davison G. (2012). Cold‐water immersion (cryotherapy) for preventing and treating muscle soreness after exercise. Cochrane Database of Systematic Reviews, Vol. 2. DOI: 10.1002/14651858.CD008262.pub2. https://www.cochranelibrary.com/cdsr/doi/10.1002/14651858.CD008262.pub2/full
  • Espeland, D., Weerd, L. & Mercer, J. (2022). Health effects of voluntary exposure to cold water – a continuing subject of debate. International Journal of Circumpolar Health, Vol. 81(1). DOI: 10.1080/22423982.2022.2111789. https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/22423982.2022.2111789
  • Mooventhan, A., Nivethitha, L. (2014). Scientific evidence-based effects of hydrotherapy on various systems of the body. N Am J Med Sci. Vol. 6(5), pp.199-209. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4049052/
  • Robey, E., Dawson, B., Halson, S., Gregson, W., King, S., Goodman, C., Eastwood, P. (2013). Effect of evening postexercise cold water immersion on subsequent sleep. Med Sci Sports Exerc. Vol. 45(7), pp. 1394-1402. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23377833/
  • Zwaag, J., Naaktgeboren, R., van Herwaarden, A., Pickkers, P., Kox, M. (2022). The Effects of Cold Exposure Training and a Breathing Exercise on the Inflammatory Response in Humans: A Pilot Study. Psychosom Med. Vol. 84(4), pp. 457-467. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9071023/

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.