Wereld Beroerte Dag: een paar minuten kunnen levens redden

Lees in dit artikel meer over het belang van Wereld Beroerte Dag.
Wereld Beroerte Dag: een paar minuten kunnen levens redden
Mariel Mendoza

Geschreven en geverifieerd door de arts Mariel Mendoza.

Laatste update: 14 maart, 2023

Wereld Beroerte Dag wordt elk jaar gevierd op 29 oktober, met als doel de zichtbaarheid van dit probleem te vergroten. Volgens de World Stroke Organization krijgt 1 op de 4 volwassenen op enig moment in hun leven met de aandoening te maken.

Kort gezegd treedt het op wanneer er een totale of gedeeltelijke blokkade is van de bloedtoevoer naar de hersenen, met als gevolg tijdelijke of permanente schade aan neuronen. Een beroerte is de belangrijkste oorzaak van ernstige invaliditeit en de tweede belangrijkste doodsoorzaak door ziekte bij volwassenen.

De viering van Wereld Beroerte Dag wil het idee versterken dat beroertes te voorkomen zijn en “tijd is hersenen” (Engelse link). Deze zin laat zien dat een beroerte een onmiddellijke medische noodsituatie is.

Waarom een Wereld Beroerte Dag?

De Wereld Beroerte Organisatie (Engelse link) hield de eerste Wereld Beroerte Dag in 2006. De missie van deze organisatie is het bevorderen van onderzoek en onderwijs naar beroertes om de zorg voor slachtoffers van beroertes over de hele wereld te verbeteren .

Hoe groter de zichtbaarheid en de beschikbare behandeling, hoe eerder patiënten zullen worden behandeld, waardoor het percentage bijbehorende handicaps afneemt. De herdenking van de dag is gericht op voorlichting over de bijbehorende risicofactoren, waarvan de meeste te voorkomen zijn.

De uitdrukking “tijd is hersenen” verwijst naar het verlies van neuronale functie voor elke seconde die verstrijkt zonder behandeling te starten na de afname van de bloedsomloop. De hersenen hebben ongeveer 120 miljoen neuronen. Bij een beroerte gaan in slechts 1 minuut bijna 2 miljoen van deze cellen verloren.

Bovendien verouderen de hersenen van een persoon 11 jaar per uur zonder verzorging. De vermindering van de neuronale functie is onomkeerbaar en veroorzaakt latere handicaps.

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in dit artikel:
Alles over beroertes bij kinderen

Wat is een beroerte?

Neuronen
Neuronen hebben weinig of geen vermogen tot regeneratie, dus hun schade is onomkeerbaar.

Ook bekend als een cerebrovasculair accident, of apoplexie, is een verlies van hersenfunctie als gevolg van het geheel of gedeeltelijk onderbreken (Spaanse link) van de bloedtoevoer naar de hersenen.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is een beroerte een zich snel ontwikkelend klinisch syndroom als gevolg van een focale verstoring van de hersenfunctie van vasculaire oorsprong.

Beroertes worden ingedeeld in twee groepen:

 • Ischemische
 • Hemorragisch

Een verminderde bloedtoevoer naar de hersenen leidt tot aantasting van de hersenfunctie. De klinische verschijnselen hangen af van het gebied en de grootte van het letsel, en van de duur van de bloedonderbreking.

Symptomen

De symptomen bij een beroerte zijn veelvoudig en variabel. De meeste zijn neurologisch en treden snel op. Elk van deze symptomen moet onmiddellijk worden gemeld bij de afdeling spoedeisende hulp. De meest voorkomende zijn onder andere:

 • Een plotseling verlies van kracht, gevoelloosheid of paresthesie in het gezicht of de ledematen. Het kan dezelfde kant van het lichaam of het hele lichaam treffen. Het meest kenmerkende probleem is de afwijking van de labiale commissuur.
 • Het optreden van verwarring of moeite met begrijpen of spreken.
 • Zichtproblemen, blindheid of dubbelzien.
 • Onverwachte en ongewone hoofdpijn, van grote intensiteit en zonder duidelijke oorzaak.
 • Plotseling verlies van evenwicht of moeite met lopen.
 • Verminderde huidgevoeligheid.

Risicofactoren geassocieerd met beroertes

Mensen die roken, lijden aan hoge bloeddruk, diabetes (Engelse link), of die een hoog cholesterolgehalte of obesitas hebben, lopen een groter risico om een beroerte te krijgen. Wie bijvoorbeeld lijdt aan obesitas loopt tot 12% meer risico dan de rest van de bevolking.

Andere geassocieerde risico’s zijn de aanwezigheid van hartritmestoornissen, alcoholgebruik en een zittende levensstijl. Daarom is het duidelijk dat beroertes in tot 90% van de gevallen voorkomen kunnen worden.

Onmiddellijke maatregelen zouden zijn:

 • Regelmatig bewegen
 • Adequate voeding
 • Stoppen met de consumptie van alcohol en tabak
 • Cardiovasculaire risicofactoren onder controle houden

Meer informatie lees je in dit artikel:
7 Maatregelen om het risico op een beroerte te verminderen

Vroege behandeling is de sleutel

Man heeft een beroerte gehad
Revalidatie na een beroerte vergt veel tijd en de deelname van een multidisciplinair team.

De behandeling van een beroerte hangt af van de kenmerken van de patiënt. Trombolytica worden meestal gebruikt om het bloed te verdunnen en de bloedstroom te verhogen in het geval van een ischemische cerebrovasculaire aandoening.

Snelle actie in de acute fase verbetert de prognose.

Nadat de bloedstroom is hersteld, blijft echter revalidatie over. Deze ziekte is de belangrijkste veroorzaker van lichamelijke en cognitieve invaliditeit. Ongeveer een kwart van de patiënten die een beroerte krijgen, blijft op de lange termijn ernstig gehandicapt.

Het is wereldwijd de tweede belangrijkste oorzaak van dementie.

De beheersing van risicofactoren, samen met het gebruik van statines om het cholesterolgehalte te verlagen en atherosclerose te voorkomen, en antiplatelet middelen, is essentieel bij patiënten met een vasculair risico. Als er een pathologie is die de kans op trombo-embolie vergroot, is het raadzaam om antistollingsmiddelen toe te voegen.

Wereld Beroerte Dag – tijd is kostbaar

In 2022 hield Wereld Beroerte Dag de focus op het belang van het kennen van de symptomen en signalen om de kostbare tijd die beschikbaar is te behouden. De in 2021 gestarte campagne dat minuten levens kunnen redden voortzettend, is de dag een oproep aan de algemene bevolking en hulpdiensten.

Hart- en vaatziekten zijn de belangrijkste doodsoorzaak bij vrouwen en de tweede bij mannen. Ze zijn ook een oorzaak van invaliditeit en meer dan een kwart van de patiënten met een beroerte wordt ernstig gehandicapt.

Ongeveer de helft van de patiënten ontwikkelt dementie na een beroerte.

Kennis van de symptomen maakt een vroege en tijdige diagnose mogelijk. Het kan duidelijk zijn dat één kant van het gezicht verslapt of dat er een verlies is van kracht of gevoel aan één kant van het lichaam. Problemen met spreken of verstaan en verminderd gezichtsvermogen zijn ook alarmsignalen.

Verdenking kan worden gewekt door de persoon te vragen te glimlachen, zijn of haar armen op te heffen of eenvoudige vragen te beantwoorden. Falen in deze taken is een waarschuwing om snel te handelen. Het belangrijkste is om de hulpdienst te bellen.

Regelmatige lichaamsbeweging, het vermijden van alcohol- en tabaksgebruik, en goede voeding zullen helpen om geen deel uit te maken van de statistieken. Ook bij preventie telt elke minuut.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.