Welke voedingsmiddelen veroorzaken de meeste gewichtstoename

Als je je verdiept in voeding en gewicht zul je merken dat niet alle voedingsmiddelen hetzelfde effect hebben op je gewicht.
Welke voedingsmiddelen veroorzaken de meeste gewichtstoename

Geschreven door Yamila Papa Pintor

Laatste update: 25 mei, 2022

Er zijn verschillende studies geweest die praten over de “het slechtste voedsel op aarde”. Het is waar dat sommige voedingsmiddelen slecht zijn en leiden tot gewichtstoename. Maar alles hangt af van hoe je ze consumeert en hoe vaak.

Het is echter nodig om deze schadelijke voedingsmiddelen uit je dieet te bannen om gewicht te verliezen, het cholesterolgehalte te verlagen en meer energie te hebben.

Voedingsmiddelen die de meeste gewichtstoename veroorzaken

De 12 voedingsmiddelen die het meest leiden tot gewichtstoename volgens Harvard University, zijn de volgende (uitgaande van de meest voorkomende of meest gevaarlijke):

Franse frietjes

Friet die verkocht wordt in fastfoodrestaurants is één van de meest schadelijke voedingsmiddelen die er zijn, want ze zijn heerlijk en verslavend. Mensen die regelmatig friet eten kunnen bijna anderhalf kilo per jaar aan gewicht toenemen. Ze thuis maken maakt ze een klein beetje “beter”.

gewichtstoename

Chips

Dit is een uitstekende snack voor een voorgerecht, borrel of een klein hapje voor het diner. Chips bevatten veel olie en zout, wat gewichtstoename veroorzaakt. Ze stillen ook niet de honger en worden dus gemakkelijk gegeten in grote hoeveelheden.

Dranken gezoet met suiker

Het drinken van één of twee glazen frisdrank per dag kan niet alleen leiden tot gewichtstoename, maar kan er ook toe leiden dat glucose in het bloed keihard omhoog schiet. Het maakt niet uit of ze van de light variant zijn of niet; ze zijn schadelijk voor de gezondheid.

Vet vlees

Het eten van te veel rund- of varkensvlees draagt bij aan gewichtstoename en kan ook het cholesterol doen toenemen als gevolg van het vet dat erin zit.

gewichtstoename1

Vleeswaren

Net als worstjes, bevatten ze veel verzadigde vetten, calorieën, natrium en kleurstoffen. Ze zijn niet gezond voor kinderen noch voor volwassenen en het consumeren ervan is niet aan te raden.

Transvet

Honderden producten in de supermarkt bevatten transvet, wat zeer schadelijk is voor de gezondheid. Ze zijn te vinden in de eerste plaats in diepvriesproducten, bewerkte voedingsmiddelen en voedingsmiddelen die “klaar om te eten” zijn.

Aardappelen

Zonder rekening te houden met de methode van de voorbereiding van deze knol, die populair is in diverse landen, zorgt een bord aardappelen per dag voor problemen in het lichaam, zoals vet rond de maag en een “vals” gevoel van verzadiging.

Snoep en gebak

Koekjes, cakes, bakkerijproducten enz. zijn slecht voor de gezondheid, omdat ze grote hoeveelheden suiker en vetten bevatten. Het is beter om fruit te eten na de maaltijd.

Geraffineerde granen

Zoals rijst bijvoorbeeld, een ander sterk geconsumeerd voedsel wereldwijd vanwege zijn prijs en prestatie.

Het probleem heeft niet te maken met de korrel zelf, maar met het “blekingsproces”.

Niets dat kunstmatig wit gemaakt is is goed, want het is niet natuurlijk. Kies voor volkoren rijst of bruine rijst.

Gefrituurd voedsel

Afgezien van de aardappelen die eerder waren genoemd, is ander voedsel dat gefrituurd is in vet of in olie schadelijk, vooral het voedsel dat verkocht wordt in restaurants of eetkraampjes, wat schadelijker is dan wat thuis bereid is. Je kunt onder andere denken aan gepaneerde vlees of kip, groenten enz.

Geraffineerde vruchtensappen

Zelfs de sappen die niet gelabeld zijn als 100% natuurlijk, want ze bevatten te veel suiker om echt te passen in de “gezonde” sector. Vaak zijn hun kleurstoffen en conserveringsmiddelen schadelijk.

Boter

Het vet dat wordt gebruikt in boter maakt dat dit slecht is voor het lichaam en ook voor de huid. Het is bewezen dat mensen die boter of mayonaise gebruiken meer acne of olie op hun gezicht hebben. Ook is bewezen dat het het cholesterolgehalte verhoogt.

gewichtstoename2

Andere “slechte” voedingsmiddelen

Naast de 12 voedingsmiddelen die hierboven zijn vermeld, voegen we de volgende voedingsmiddelen toe, die niet worden aangeraden om regelmatig te eten:

  • Pasta’s: Vooral als het gemaakt is van witte bloem. Een matige hoeveelheid per week zal niet leiden tot schade. Het probleem komt kijken wanneer je het elke dag eet met sauzen of room of kaas en vet brood. Alles dat calorieën en koolhydraten bevat, zal leiden tot gewichtstoename.
gewichtstoename3
  • Salade- of vleessauzen: Deze groep omvat onder andere mayonaise, ketchup, mosterd en Caesar-dressing. Al deze sauzen bevatten veel zout en vet, waardoor de triglyceriden omhoogschieten.
  • Chocolade: We moeten een paar uitzonderingen maken. Bijvoorbeeld, bittere chocolade die meer cacao bevat is niet schadelijk (indien gegeten met mate natuurlijk). Maar als je het koopt, let er dan op dat veel commerciële en goedkopere soorten chocolade additieven, conserveringsmiddelen en zoetstoffen bevatten. Vermijd witte chocolade, dat grote hoeveelheden chemicaliën, vet en suiker bevat.

Voedingsmiddelen die het minst gewichtstoename veroorzaken

En aan de andere kant van de medaille zijn er de voedingsmiddelen die van ons een duim omhoog krijgen en kunnen worden gegeten wanneer en hoeveel je zou willen:

  • Witte of vette vis: Wijting, rode brasem, heek, kabeljauw enz. zijn goed, omdat ze geen koolhydraten of vetten bevatten, maar wel omega 3 en fosfor.
  • Mager vlees: Zoals kip of kalkoen, maar verwijder wel altijd het vet. Ze verzadigen en bevatten veel eiwit.
  • Schaal- en schelpdieren: Mosselen, kreeft, oesters, inktvis, spinkrab enz. Ze bevatten zeer weinig vet en zijn rijk aan jodium, zink en goede eiwitten en ze bevatten heel weinig koolhydraten.
  • Groenten: Spinazie, broccoli, wortelen, tomaat, ui, sla, kool, snijbiet, prei, asperges en de lijst gaat verder. Zij bieden uitstekende hoeveelheden vitaminen en mineralen en bevatten bijna geen vet. Ze bieden ook veel water voor het lichaam.
gewichtstoename4

Peulvruchten: Linzen, kikkererwten, soja, groene bonen enz. voeden het lichaam met zink, fosfor, ijzer, magnesium en veel vitaminen. Ze bevatten ook eiwit.
Fruit: Alle vruchten die je kunt bedenken, behalve bananen, druiven, kokosnoot en kweepeer, omdat ze veel suiker bevatten. Alle andere vruchten zijn voorzien van water en antioxidanten.

Foto courtesy van Harsha KR, Stu_Spivack, grendelkhan, Jessica Merz, Sean McEntee, John Loo, Christopher.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.