Ik weet niet wat ik moet doen met mijn leven: vijf tips om je weg te vinden

Als de weg die je hoort te bewandelen niet zo vanzelfsprekend is, dan is het tijd dat je deze weg zelf begint te creëren. Wij geven je vijf tips om je weg te vinden in de doolhof van het leven.
Ik weet niet wat ik moet doen met mijn leven: vijf tips om je weg te vinden

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 24 augustus, 2022

Er kunnen zich in het leven bepaalde momenten voordoen waarop het lastig kan zijn om je weg te vinden.

Misschien ben je niet zeker over je carrière, ben je bang dat je nooit een goede baan zult vinden, en zo bestaan er nog wel duizenden andere mogelijke situaties waarin je omgeving je onder druk zet om ze op te lossen.

Wanneer je in het vervolg in een dergelijke situatie terechtkomt, denk dan aan de volgende vijf tips die je zullen helpen om je weg te vinden. De sleutel tot succes is weten dat als je weg niet vanzelfsprekend is, je deze gewoon zelf moet creëren.

Vijf tips om je weg te vinden

1. Probeer buiten je comfortzone te treden

Vliegen

Als je altijd alleen maar op een plek blijft, dan zal het veel moeilijker zijn om werkelijk je weg te vinden.

Hoe meer dingen je te doen hebt hoe beter. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Studeren
  • Reizen
  • Nieuwe vrienden maken
  • Nieuwe activiteiten proberen

Blijf in beweging en blijf nieuwe dingen uitproberen. Hierdoor zal je actief blijven en zal het makkelijker voor je zijn om buiten je comfortzone te treden, waarin je je veilig voelt en tegelijkertijd toch ook zeer gefrustreerd.

Maak gebruik van al die druk die je om je heen ervaart om van die bank af te komen en te erkennen hoe onvoldaan je je voelt, omdat je het gevoel hebt alsof je de enige bent die zijn weg niet heeft kunnen vinden.

2. Luister naar jezelf

vrouw bij ondergaande zon

Misschien weerhouden de ontmoedigende gedachten die je hoofd binnendringen en je angstig maken over je situatie je er wel van om werkelijk naar jezelf te kunnen luisteren.

Het kan zijn dat je soms enigszins bang bent om naar jezelf te luisteren, omdat hiermee zowel het goede als het slechte van waar je op dit moment mee bezig bent duidelijk kan worden.

 

Als je het gevoel hebt alsof je verdwaald bent, luister dan naar je ‘zesde zintuig’ en laat jezelf leiden door je intuïtie. Misschien lukt het je wel niet om je weg te vinden omdat je overal veel te veel over nadenkt.

‘Deze carrière gaat nergens naar toe’ of ‘Ik zal nooit een goede baan vinden’ zijn gedachten die voortkomen uit onterechte angsten die jou blokkeren. Laat jezelf gaan en denk niet steeds na over de toekomst. Dit zorgt er namelijk voor dat je niet in staat bent om al je mogelijkheden te herkennen.

3. Probeer niet al je tekortkomingen op te lossen

Het is heel goed mogelijk dat er zich meer dan eens een periode in je leven heeft voorgedaan waarin je hebt geprobeerd om alles dat je niet leuk vond aan jezelf of waar je onzeker van werd, op te lossen. Het is tijd om hiermee op te houden. Je verspilt hiermee alleen maar een hele hoop waardevolle tijd!

Probeer in plaats daarvan juist al je gaven en talenten te verbeteren. Denk je dat je geen gaven en talenten hebt? Dan komt dit doordat je er nooit genoeg aandacht aan hebt besteed.

Onderschat jezelf niet. Richt je aandacht op de dingen waar je goed in bent en die jou onderscheiden van anderen. Hoe klein dat talent of die gave ook is, je kunt hem verbeteren en zo geweldig maken. Waarom begin je hier niet vandaag al mee?

4. Denk na over wat je wilt

Nadenken

Dit lijkt misschien makkelijk, maar toch weten een hoop mensen helemaal niet wat ze echt willen in het leven, waardoor ze zich verdwaald en gevangen kunnen voelen. Neem je tijd en laat je door de druk die je voelt wanneer je eenmaal hebt besloten welke richting je op wilt, vooruit duwen.

Als je echt niet weet wat je wilt, dan is het ook niet mogelijk om op zoek te gaan naar iets dat je graag zou willen vinden. Het is belangrijk om je doelen zo duidelijk mogelijk voor ogen te hebben.

Wachten zal je niets anders opleveren dan een hoop stress, net als jezelf mee laten slepen door negatieve gedachten. Het is tijd dat je antwoord geeft op de vraag ‘Wat wil je?’ en dat je naar dit doel toe begint te werken.

5. Reik naar de sterren

Op Avontuur Gaan

Door klein te dromen, zal je ook minder kansen hebben om risico’s te nemen en grootse dingen te doen. Het is helemaal niet onredelijk om groot te dromen als je ergens van houdt en een bepaald doel wilt bereiken.

Wil je een baan? Ga dan op zoek naar de beste baan, de baan waar je trots op zult zijn. Doe jezelf niet tekort.

Wil je graag een goede carrière? Doe dan wat jij denkt dat het beste voor je zal zijn, niet omdat dit werk nu eenmaal beschikbaar is, maar vanwege hoeveel je ervan zult leren en groeien.

Door groot te dromen, streef je naar je eigen geluk. Je past je niet aan en je denk niet na over de middelmatige dingen. Je bent in staat om alles te krijgen wat je wilt.

Wellicht is het feit dat je je weg nog niet gevonden hebt, verbonden aan je onwilligheid om het onmogelijke te durven doen. Misschien is dat wel de weg die altijd voor je open lag… 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Cirera Bianco, J. (2018). La Zona de Confort en Zygmunt Bauman: La Trampa de los Nuevos Medios de Comunicación Digital. Sapienza Organizacional, (9), 55-80.
  • Díaz Duarte, Daymara. (2005). Toma de decisiones: el imperativo diario de la vida en la organización moderna. ACIMED13(3), 1. Recuperado en 04 de febrero de 2019, de http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&;pid=S1024-94352005000300010&lng=es&tlng=es.
  • MOLINA, HENRY. (2000). ESTABLECIMIENTO DE METAS, COMPORTAMIENTO Y DESEMPEÑO. Estudios Gerenciales16(75), 23-33. Retrieved February 04, 2019, from http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&;pid=S0123-59232000000200002&lng=en&tlng=es.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.