Wees nederig om succesvol te kunnen zijn
Nederig zijn is meer dan alleen een deugd, het is namelijk ook een waarde die we allemaal zouden moeten beoefenen en over zouden moeten brengen op onze kinderen.
Tegenwoordig lijkt het echter alsof steeds meer mensen ‘succes’ verwarren met macht, waardoor ze steeds egoïstischer worden.
Er bestaat een interessant Arabisch gezegde dat als volgt luidt: ‘We worden geboren als onschuldige wezens die kamelen worden. Later veranderen we in leeuwen en uiteindelijk worden we kinderen’.
Mensen maken ingewikkelde persoonlijke reizen waarbij ze soms kracht en macht vergaren. Met andere woorden: waarbij ze de drang voelen om ‘leeuwen’ te worden. Pas later realiseren we ons dat we onze werkelijke waarde pas echt kunnen vinden door een tedere ziel te hebben, die levenskwesties op een wijze en nederige manier benadert.
Het is helemaal niet makkelijk om onszelf altijd nederig op te stellen in ons dagelijks leven. Hier zijn kleine veranderingen en andere benaderingswijzen voor nodig die ons ongetwijfeld in staat zullen stellen om een harmonieuzer leven te leiden.
Wij nodigen je uit om hier even over na te denken.
Succesvolle mensen kijken niet neer op anderen
Sommige mensen denken dat het woord ‘nederigheid’ duidt op een gebrek aan iets. Met andere woorden: sommige mensen geloven dat nederige mensen altijd maar anderen boven zichzelf plaatsen.
Andere mensen associëren nederigheid daarentegen juist met het boeddhisme. Een spirituele beweging waarbij Boeddha ons eraan herinnerde waarom het zo belangrijk is om een zuiver hart te hebben. Om onszelf te bevrijden van de drang naar materiële rijkdom.
Boeddha herinnerde ons er ook aan waarom het zo belangrijk is om onszelf niet vast te klampen aan anderen, zodat we onszelf vrijer kunnen voelen en goedaardiger en respectvoller kunnen zijn.
Je hoeft echter helemaal niet op zoek te gaan naar ingewikkelde verklaringen voor iets dat zo simpel, zo fundamenteel is. Nederig zijn houdt namelijk helemaal niet in dat je arm moet zijn of dat je een bepaalde religie, beweging of spirituele tak moet aanhangen.
Het is gewoon gezond verstand: nederigheid houdt niet in dat je denkt dat je beter bent dan anderen.
Nederigheid betekent juist dat je gelooft in wederkerigheid en dat je dit geloof in de praktijk brengt. Nederigheid wordt bovenal niet gepreekt, maar juist beoefend.
Laten we hier even wat dieper op ingaan.
Zij die zich niet houden aan wat ze zeggen
We kennen allemaal wel publiekelijke figuren, politici of belangrijke zakenmannen die verkondigen hoe belangrijk het is om:
- De kansarmen onder ons te helpen.
- Te delen.
- Respectvolle omgevingen te koesteren die meer mogelijkheden bieden.
Dit soort mensen verkondigen geweldige deugden waar ze zichzelf privé helemaal niet aan houden. Denk bijvoorbeeld aan goedkopere werkkrachten in ongunstige werkomstandigheden in andere landen of het uitbuiten van mensen die publiekelijk juist verdedigd worden.
We hoeven deze kwestie echter helemaal niet zo breed te benaderen, aangezien er ook om ons heen genoeg voorbeelden zijn van mensen die zich niet houden aan wat ze zeggen.
Zo hebben we bijvoorbeeld allemaal wel vrienden of familieleden die het voortdurend hebben over wat ze wel niet allemaal hebben gedaan voor anderen. Wat ze wel niet allemaal hebben opgegeven… Met andere woorden: mensen die opscheppen over hoe geweldig ze zijn, terwijl ze hun nabije vrienden en familieleden eigenlijk alleen maar een hoop ongeluk hebben gebracht.
Het is belangrijk om hier over na te denken en het in overweging te nemen. Alles wat we hardop uitspreken, zou overeen moeten stemmen met ons gedrag. We zouden altijd bewust en consistent moeten handelen.
Daardoor kunnen mensen die een zuiver hart hebben hun nederige handelingen, woorden en intenties werkelijk openbaar maken. Dit gedrag zal ervoor zorgen dat we onszelf beschermd, gerespecteerd en geïnspireerd voelen.
We kunnen allemaal leren om nederig te zijn
Positieve psychologie, ontwikkeld door psycholoog Martin Seligman, ziet nederigheid als een onmisbare factor die ons kan helpen om geluk te creëren in ons leven.
Vergeet niet dat positieve psychologie ontwikkeld werd als antwoord op de duidelijke behoeften die mensen hadden om hun gevoel van welzijn in eigen handen te hebben en zelf te kunnen creëren.
Lange tijd werd psychologie alleen ontwikkeld om ziektes te behandelen – met andere worden, om pathologische mensen te genezen. Martin Seligman wilde echter dat de psychologie een andere richting in zou slaan en mensen zou helpen om na te denken over hun geluk, blijdschap en optimisme.
We kunnen allemaal leren om gelukkig, blij en optimistisch te zijn. Om een volledig en evenwichtig leven te leiden bestaat er niets beters dan het aannemen en beoefenen van bepaalde gewoontes die in bepaalde opzichten allemaal nederig zijn.
Enkele strategieën die jou hierbij kunnen helpen
- Zie in wanneer je een fout hebt gemaakt en wees volwassen genoeg om deze fouten te corrigeren. Doe dit niet alleen om je eigen welzijn en groei te bevorderen, maar ook om geluk te brengen aan de mensen om je heen, die het effect van jou evolutie kunnen waarnemen.
- Leer te waarderen wat werkelijk belangrijk is in het leven. Liefde, vriendschap, genegenheid, gevoel voor humor, empathie en nieuwsgierigheid zullen je helpen het geluk te vinden waar je naar op zoek bent.
- Denk niet dat je belangrijker bent dan anderen, hierdoor zullen anderen jou namelijk gaan vermijden.
- Waardeer de simpele dingen in het leven. Richt je op het heden. Observeer, kijk naar de dingen om je heen en probeer ervan te leren, ook van de mensen om je heen.
- Wees een goed rolmodel voor kinderen. Leer ze om nederig te zijn, hun emoties te begrijpen. Om contact te maken met en respect op te brengen voor hun gelijken.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
-
Tangney, J. P. (2002). Humility. Handbook of positive psychology, 411-419.
-
Wright, J. C., Nadelhoffer, T., Perini, T., Langville, A., Echols, M., & Venezia, K. (2017). The psychological significance of humility. The Journal of Positive Psychology, 12(1), 3-12.
-
Peterson, C., & Seligman, M. E. (2004). Humility and modesty. Character strengths and virtues: A handbook and classification, 461-475.