We worden geboren met vleugels, maar soms neemt het leven ze ons af

27 februari 2019
Hoewel we onze onschuld en illusies uit onze kindertijd kwijt zijn bij iedere nieuwe levensfase die we in gaan, kunnen onze vleugels opnieuw groeien en ons helpen vrij te zijn.

Iedereen komt op deze wereld met vleugels. Als kinderen hebben we een hart en een geest vol dromen en doelen. We staan te popelen om ze te bereiken als we groot zijn.

Of je ze bereikt of niet hangt af van een heleboel verschillende dingen: je houding, kracht, motivatie, steun, een snufje geluk en de juiste persoonlijke en sociale contexten.

Natuurlijk is het niet makkelijk. Geboren worden met vleugels en ze gedurende je hele leven behouden is geen eenvoudige opgave. Elke teleurstelling, elke hindernis op de weg, en elk verraad kunnen de veren van je vleugels wegplukken totdat je uiteindelijk die adem verliest die ooit kracht gaaf aan je dromen.

Een ding dat goed is om te onthouden, is dat de mensen die nooit hun vleugels moeten verliezen kinderen zijn. De jeugd moet een prachtige tijd zijn, waarin je gelooft dat alles wat je je voor kunt stellen mogelijk is.

Vandaag nodigen wij je daarom uit om hierover na te denken.

Geboren met vleugels om je dromen te bereiken

De hersenen van een kind hebben een uitzonderlijke gave die hen zal helpen hun kindertijd en puberteit door te komen.

Dit geschenk is de kracht van het leren, of neuroplasticiteit, en het is in deze periode dat je hun capaciteiten maximaal moet stimuleren om hen in staat te stellen om de vleugels om te vliegen te laten groeien en te ontwikkelen.

Het is al gezegd dat het de familieleden en het moderne onderwijssysteem zijn die de vleugels van kinderen kortwieken. Laten we hier eens in meer detail naar kijken.

Lees ook:
Leef in het heden, niet in het verleden

Families die gelegenheid geven, families die uitschakelen

Kind met plantje symboliseert persoonlijke groei

Je hebt waarschijnlijk al gehoord over het democratische versus dictatoriale onderwijs. Dit zijn twee zeer verschillende opvoedingsstijlen waar kinderen een reeks waarden internaliseren, die invloed kunnen hebben op hoe ze zich ontwikkelen tot volwassenen.

  • Gezinnen die hun kinderen gelegenheid geven, respecteren de emotionele behoeften en dromen van hun kinderen. Ze geven hen wortels en veiligheid op basis van erkenning en respect en openen deuren. Op deze manier kunnen hun kinderen bereiken wat ze willen. Uiteraard is dit altijd onder begeleiding van een volwassene.
  • Een familie die uitschakelt, aan de andere kant, heeft een levensplan voor hun kinderen ontwikkeld. Dit moet worden aangepast aan hun plannen. Ze houden geen rekening met de gedachten en wensen van hun kind en zo krijgt het kind geen kans om van de kindertijd te genieten. Zij “kortwieken” hun vleugels, omdat ze kijken naar hun dromen alsof die “onzin” zijn. En ze sturen hen daarmee in de richting van meer concrete doelen in het leven.

Als je deze laatste vorm van opvoeding en onderwijs zelf tijdens de kindertijd of vroege adolescentie hebt ervaren, zie je jezelf misschien als iemand die beperkt is in het leven. Of misschien voel je je niet in staat om je dromen te verwezenlijken, omdat je het niet verdient.

Meisje in bos

Vervang de vleugels die je kwijt bent geraakt

Je vleugels verdwijnen nooit helemaal. Nadat je de kindertijd of puberteit hebt doorstaan, zullen er altijd nieuwe mogelijkheden komen voor degenen die blijven vertrouwen op zichzelf en geloven in hun recht om gelukkig te zijn.

  • Vleugels zullen blijven groeien met elke nieuwe droom, met elke stap die je neemt, met zekerheid en evenwicht in de overtuiging dat je iets veel beter verdient.
  • Om de gewonde vleugels die hun veren hebben verloren te genezen, moet je in de eerste plaats erachter zien te komen of de mensen om je heen wind geven aan je vlucht of hem wegnemen.
  • Een ingewikkelde emotionele relatie, een familielid dat je nog steeds controleert of een paar vrienden die meer geven om hun eigen belangen dan het algemeen belang zijn allemaal aspecten die sterk van invloed kunnen zijn op je gevoel van eigenwaarde.
  • Maak jezelf een prioriteit. Overtuig jezelf elke dag dat je geluk een waardevol streven is.
  • Als je iemand in je omgeving hebt die je veren plukt om je persoonlijke groei te stoppen, denk dan na over de situatie en kijk of het de moeite waard is. Het zou namelijk tijd kunnen zijn om een beslissing te nemen.
Vleugels

Je vleugels terugkrijgen

Het kan ook nodig zijn om je iets belangrijks te herinneren. Soms, om de vleugels die je hebt verloren terug te krijgen, heb je geen andere keuze dan om “op te stijgen” en dit is iets dat je alleen moet doen.

Lees ook:
Welke invloed hebben kleuren op onze gevoelens?

  • Met het durven te vliegen bedoelen we dus het ondergaan van een verandering. Het veranderen van je omgeving, je vrienden of zelfs je houding.
  • Zodra je die eerste stap naar verandering maakt, zul je nog veel vrijer voelen, zonder al die ballast.
  • Dit geluk is zo aangenaam dat je, zonder het te beseffen, je vleugels weer hebt hersteld.

Je vleugels zijn klaar om in de richting van je dromen te vliegen.