Wat weet je over alopecia na de bevalling?
Alopecia na de bevalling is een tijdelijk haarverlies dat optreedt bij de meeste vrouwen die zijn bevallen. Het verschijnt twee of drie maanden nadat de baby is geboren. Het is echter niet aan het type borstvoeding gerelateerd dat de moeder geeft.
Oorzaken van alopecia na de bevalling
De oorzaak die dit type alopecia veroorzaakt, heeft met de veranderingen en tijdelijke hormonale processen te maken die in de postpartumfase plaatsvinden. Er spelen echter ook andere factoren een rol.
- Stress: tijdens deze periode kan de moeder zich door de nieuwe situatie in haar leven onder druk of gestrest voelen.
- IJzergehaltes: Een afname van het ijzerniveau treedt op bij een hoog percentage van de vrouwen na de bevalling en beïnvloedt ook haaruitval.
De levenscyclus van haar
Om het proces van alopecia na de bevalling te begrijpen, is het goed om de biologische cyclus van haar te begrijpen. Elk haarzakje heeft de capaciteit om 20 tot 25 cycli te ontwikkelen. Deze cycli, zoals uit deze informatie van El farmacéutico: profesión y cultura blijkt (Spaanse link), bestaan uit 3 fasen:
- Anagene fase: verwijst naar de groeifase en duurt tussen de 2 en 6 jaar.
- Catagene fase: in deze fase stopt de haargroei. Het duurt tussen de 2 en 3 weken.
- Telogene fase: dit is de fase waarin het haar uitvalt. Dit proces duurt ongeveer 3 maanden. Vervolgens begint de anagene fase opnieuw in dezelfde follikel.
Normaal gesproken bevindt 90% van het haar zich in de groeifase, terwijl de andere 10% zich in de uitvalfase bevindt. Tijdens de zwangerschap houden de niveaus van oestrogeen en schildklierhormonen het haar echter in de anagene fase. Veel zwangere vrouwen merken daardoor dat hun haar tijdens de zwangerschap gezonder en voller is.
Misschien ook interessant om te lezen:
Alles over seizoensgebonden haarverlies in de herfst
Alopecia na de bevalling
Na de geboorte worden de hormoonspiegels zodanig hersteld dat al het haar dat groeide ineens in de uitvalfase terechtkomt. Dat is de reden dat moeders twee of drie maanden na de bevalling last hebben van haaruitval.
Als een vrouw in de pre-zwangerschapsfase tussen de 50 en 100 haren per dag verliest, dan kan dit tijdens de postpartumfase verdrievoudigen tot wel 500 haren per dag.
De duur van alopecia na de bevalling is gewoonlijk 4 tot 6 maanden. Het herstellen van het volume duurt echter nog enkele maanden en zal ook van geval tot geval verschillen.
Bloedarmoede en alopecia na de bevalling
Bloedarmoede door ijzertekort of ijzertekort komt bij vrouwen in de postpartumfase veel voor. Dit komt door het aanzienlijke bloedverlies tijdens de bevalling en postpartum, zoals deze studie, gepubliceerd in de Revista Peruana de Ginecología y Obstetricia, aangeeft (Spaanse link).
Het gebrek aan ijzer leidt tot een afname van hemoglobine, waardoor de benodigde hoeveelheid zuurstof niet naar de weefsels kan worden getransporteerd. Om deze reden worden haarzakjes op de lange termijn niet goed gevoed en verzwakken, wat het verschijnen van alopecia na de bevalling bevordert.
Op dezelfde manier kunnen factoren zoals de volgende ook aan de verzwakking van de haarwortel bijdragen en dus ook aan het verschijnen van alopecia na de bevalling:
- Vermoeidheid
- Slaapgebrek
- Veranderingen in eetgewoonten
- Stress door nieuwe verplichtingen en het verzorgen van de baby.
Preventie en behandeling van alopecia na de bevalling
Om de symptomen van alopecia na de bevalling te voorkomen en te verlichten, is het voor vrouwen noodzakelijk om voor adequate hygiëne te zorgen en voor hun haar te zorgen.
Gebruik van producten
Moeders moeten hun haar voorzichtig kammen en shampoos en producten gebruiken die voor alopecia na de bevalling zijn ontworpen. Het is bovendien het beste om het gebruik van haardrogers, stijltangen, ruwe borstels en andere behandelingen die agressief kunnen zijn voor het haar, te beperken.
Voeding
Wat de voeding betreft, moet ervoor worden gezorgd dat alle essentiële vitamines, sporenelementen en aminozuren worden opgenomen. In die zin moet speciale aandacht worden besteed aan die welke verband houden met de gezondheid van het haar, zoals zwavelhoudende aminozuren, L-cysteïne en L-methionine.
En dit wordt door dit onderzoek opgemerkt dat in de Revista Chilena Dermatológica is gepubliceerd (Spaanse link). Deze aminozuren dragen bij aan het transport van ijzer en zink naar de hoofdhuid. Zink is dus essentieel voor de vorming van keratine, het belangrijkste eiwit van het haar.
Tegelijkertijd spelen vitamines uit de B-groep (Engelse link), waaronder biotine, dat de talgafscheiding reguleert en selenium, een antioxidant, een belangrijke rol bij het handhaven van een goede gezondheid van het haar.
Gierst-extract, rijk aan vitamines, essentiële vetzuren en mineralen, zoals uit deze studie gepubliceerd in Comprehensive reviews in food science and food safety blijkt (Engelse link), kan haaruitval helpen stoppen en tegelijkertijd de haargroei stimuleren.
Kortom, we hopen dat deze informatie je van dienst zal zijn als het tijd is om te bevallen. Als je er echter twijfels over hebt, dan is het altijd het beste om een arts te raadplegen voor advies.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Braun, J., & Ripoll, M. (2019). Alopecia posparto. El farmacéutico: profesión y cultura, (573), 23-24. http://www.elfarmaceutico.es/index.php/profesion/item/9982-alopecia-posparto#.X1ULjC2b68p
- Breymann, C. (2012). Tratamiento de la anemia por deficiencia de hierro en el embarazo y en el posparto. Revista Peruana de Ginecología y Obstetricia, 58(4), 313-328. http://www.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2304-51322012000400010
- Mardones, F. (2014). Productos capilares alternativos para alopecia: Mecanismos de acción y evidencia científica. Revista chilena dermatológica, 30, 51-58. http://www.sochiderm.org/web/revista/30_1/7.pdf
- MedlinePlus. (n.d.). Vitaminas B. MedlinePlus. https://medlineplus.gov/spanish/bvitamins.html
- Saleh, A. S., Zhang, Q., Chen, J., & Shen, Q. (2013). Millet grains: nutritional quality, processing, and potential health benefits. Comprehensive reviews in food science and food safety, 12(3), 281-295. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/1541-4337.12012