Wat we kunnen leren van kleine kinderen

Kleine kinderen kunnen geweldige leraren zijn voor volwassenen. Kijk naar je kind en leer om het leven ten volste te leven.
Wat we kunnen leren van kleine kinderen

Geschreven door Antonella Grandinetti

Laatste update: 09 augustus, 2022

Als ouders zijn we gewend om onze kinderen te leren hoe ze zich moeten gedragen, hoe ze met emoties om moeten gaan en nog duizend andere dingen. Maar heb jij eigenlijk wel eens nagedacht over wat wij kunnen leren van kleine kinderen?

Kinderen zijn natuurlijk uitstekende leraren die ons kunnen helpen om beter contact te maken met onszelf. In dit artikel nodigen we je daarom uit om te ontdekken wat kinderen ons kunnen leren. Je zult zien hoe hun eerlijke kijk op het leven je kan helpen geluk te vinden. Mis het dus niet!

Wat we kunnen leren van kleine kinderen

1. Carpe diem: leef in het heden

Wat we van kinderen kunnen leren is in het heden te leven

Kleine kinderen maken zich geen zorgen over morgen of gisteren. Het enige dat er voor hen bestaat is het heden en dat is geweldig! Probeer daarom alles even te vergeten. Geniet van vandaag, zonder na te denken over wat je gister had moeten doen of welke problemen je morgen tegen zal komen. Leef in het heden met dezelfde vreugde die kinderen ervaren.

2. Vraag om hulp

Kleine kinderen schromen niet om iemand om hulp te vragen. Ze doen dit zelfs heel gemakkelijk! Maar wanneer heb jij voor het laatst iemand om hulp gevraagd? Andere mensen nodig hebben is geen reden om je te schamen.

Onthoud dit de volgende keer wanneer je het gevoel hebt dat de wereld zwaar op je schouders drukt. Neem het voorbeeld aan van je kind en vraag gewoon om hulp!

3. Spelen is geen tijdverspilling

Speel met je kinderen

Iets anders dat we van kleine kinderen kunnen leren, is dat spelen belangrijk is. Genieten van speelse activiteiten is een manier om contact te maken met jezelf, jezelf open te stellen voor creativiteit en plezier. Aarzel daarom niet om te profiteren van de tijd die je doorbrengt met spelen met je kind, het zal jullie allebei goed doen!

4. Zeg wat je voelt

Kinderen zijn in de eerste plaats eerlijk, zelfs als het iemand pijn kan doen. Natuurlijk moet je altijd voorzichtig zijn, niet alleen met wat je zegt, maar ook met hoe je het zegt. Leren je te uiten wat je voelt is echter een les die je niet mag vergeten.

5. Laat jezelf verrassen met alles om je heen

Kijk naar de wereld door de ogen van je kinderen en laat je in verrukking brengen door bijvoorbeeld een regenboog. Geniet van de wind en lach in de regen. Laat je kind je begeleiden zodat je deze dagelijkse momenten kunt beleven als iets nieuws en verrassends dat je laat lachen alsof het de eerste keer is.

6. Leer te vergeven

Kleine kinderen hebben geen kwaad in de zin. Omdat ze in het heden leven, koesteren ze geen wrok over wat er gisteren gebeurd is. Integendeel, ze vergeten het gewoon. Het is een doorlopende schone lei.

Dit betekent niet dat je keer op keer in dezelfde valkuilen moet vallen, maar eerder dat vergeven vanuit je hart kan zijn wat je nodig hebt om te herstellen. Doe het echter voor jezelf – niet voor degene die jouw vergeving nodig heeft.

7. Knuffel, kus en heb lief

Knuffel je kind

Een andere belangrijke les die we van kleine kinderen kunnen leren, is ongetwijfeld het niet verbergen van onze genegenheid voor anderen. Als je het voelt, aarzel dan niet om de genezende kracht van een knuffel of kus te uiten. Aarzel ook nooit om de ander te vertellen hoeveel je van hem of haar houdt.

8. Droom groots is wat we kunnen leren van kleine kinderen

Heb je ooit aan een kind gevraagd wat ze willen zijn als ze groot zijn, of wat ze zouden uitvinden als ze het konden? De antwoorden kunnen totaal onverwacht zijn omdat kinderen groots dromen. Niets is te vreemd, gek of onmogelijk. Doe als je kind en laat je fantasie de vrije loop!

9. Doe alsof je onoverwinnelijk bent

Leren van kleine kinderen om meer zelfvertrouwen te krijgen, is een van de grote lessen van het leven. Als kinderen spelen, doen ze alsof ze superhelden, astronauten of ridders zijn.

Ze vechten tegen allerlei denkbeeldige veldslagen en komen altijd als beste uit de strijd. Voel je onoverwinnelijk, geloof in jezelf en laat je niet verslaan door tegenslag.

10. Stel over alles vragen

Accepteer het niet als iemand je vertelt dat “dat gewoon is hoe het is.” Wees als een klein kind en laat je buiten de gebaande paden denken. Vraag na over wat volgens jou niet klopt zonder bang te zijn voor wat mensen tegen je zullen zeggen. Stel vragen, zonder schaamte.

11. Leer van kleine kinderen en lach meer, net als zij

Meer lachen is iets dat we van kinderen kunnen leren

Het maakt niet uit of het logisch is om te lachen of niet. Geniet gewoon van het leven, speel, dans en zing hardop, zelfs als het vals is. Zoek naar de redenen om te lachen en profiteer ervan zoals je kinderen dat ook doen.

12. Zorgen vermijden is iets dat we kunnen leren van kleine kinderen

Het heeft geen zin om je zorgen te maken over iets dat nog niet is gebeurd en misschien nooit zal gebeuren. Kleine kinderen maken zich geen zorgen, juist omdat ze in het heden leven. Zet je zorgen opzij en leef vrijer.

13. Leer van kleine kinderen en oordeel niet

Kleine kinderen hebben geen vooroordelen. Ze willen gewoon spelen en plezier hebben. Leer daarom van kinderen om iemand niet te beoordelen op kleding, huidskleur of geloofsovertuiging. Het is precies wat je nodig hebt om gelukkiger en empathischer te zijn!

14. Kom je angsten onder ogen

Kom je angsten onder ogen

Heb je er wel eens over nagedacht met hoeveel angsten kleine kinderen iedere dag wel niet het hoofd moeten bieden? Wees een beetje zoals je kind en vergeet je angsten, laat jezelf gaan en geniet van nieuwe avonturen.

15. Faal….en faal dan nog een keer

Je kinderen leren van hun fouten… keer op keer. Hun leven zit vol met vallen en opstaan, waarbij opgeven geen optie is. Hoe vaak heb je je kleintjes steeds weer gezien iets proberen te doen totdat het ze eindelijk lukt? Volg hun voorbeeld!

16. Geef toe aan impulsen

Met een impuls bedoelen we niet huilen en trappen, maar juist jezelf af en toe iets goeds te laten hebben. Eet die pizza die je graag wilde in plaats van een salade. Of in plaats van de badkamer schoon te maken, ga je spelen met de treintjes samen met je kinderen. Er zal niets ergs gebeuren als je ‘de regels’ een dag overtreedt.

Er zijn veel dingen die we kunnen leren van kleine kinderen. We moeten ze elke dag toepassen om creatiever, opener, empathischer en vooral gelukkiger te zijn. Laten we hier vandaag mee beginnen!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Jinich, H. (1979). La risa. Gaceta Medica de Mexico.
  • Oriol-Bosch, A. (2012). Resiliencia. Educación Médica. https://doi.org/10.4321/s1575-18132012000200004
  • Lipovetsky, G. (2006). La felicidad paradójica. Praxis Filosófica. https://doi.org/10.2307/474247
  • Vázquez, Hervás, G., Rahona, J., & Gómez, D. (2009). Bienestar psicológico y salud : Aportaciones desde la Psicología Positiva. Anuario de Psicología Clínica y de La Salud.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.