Je kinderen zullen dol zijn op de gelukspot

De gelukspot is een geweldige plek om positieve boodschappen te bewaren, waardoor we onze dierbaren elke dag kunnen vertellen hoe belangrijk ze voor ons zijn.
Je kinderen zullen dol zijn op de gelukspot

Laatste update: 18 april, 2018

Sommige mensen zeggen wel eens dat geluk net zo breekbaar is als kristal. Kristal dat dagelijks verzorgd wordt zal echter stralend glinsteren. Het gaat erom dat je het beschermt.

Om dus voor zo’n waardevol aspect van ons leven te zorgen moeten we dagelijks liefdevolle gebaren maken. We moeten weten hoe we het tonen van onze liefde kunnen inplannen en het niet alleen spontaan uiten.

Een manier om dit voor elkaar te krijgen is door de suggesties in dit artikel ter harte te nemen.

Wij noemen het ‘de gelukspot.’ Het gebruiken van de gelukspot is een motiverende techniek die bij kleine groepen mensen doorgaans tot zeer goede resultaten leidt. Je kunt deze techniek bijvoorbeeld gebruiken in een klas, werkgroep en natuurlijk vooral in het gezin.

Het doel is simpel: vul de pot dagelijks met positieve gedachten over elkaar.

Dit zouden originele gedachten, zinnen en gevoelens of aanmoedigende, liefdevolle en inspirerende boodschappen moeten zijn.

Hieronder leggen we uit hoe je de gelukspot kunt gebruiken en vertellen we welke voordelen deze techniek biedt.

Maak gebruik van je emotionele intelligentie

De Gelukspot Die Vol Zit Met Positieve Boodschappen

Soms is het moeilijk om in ons dagelijkse leven het juiste moment te vinden om onze dierbaren te vertellen hoeveel we om hen geven. Dit geldt vooral voor onze ouders, kinderen en onze partner.

Er is moeite voor nodig en het is niet altijd makkelijk om de juiste woorden te vinden om onze gevoelens uit te drukken.

De gelukspot kan dit iets gemakkelijker maken. Omdat we door middel van de gelukspot iedere dag gebruik moeten maken van onze emotionele intelligentie om te leren om onze positieve emoties beter uit te drukken.

Enkele eenvoudige uitspraken die we hiervoor kunnen gebruiken zijn:

  • Ik ben trots op hoe je bent omgegaan met dat probleem waar je mee geconfronteerd werd.
  • Ik houd ervan wanneer je lacht. Je bent echt heel bijzonder.
  • Bedankt voor dat lieve gebaar van gister. Je bent heel belangrijk in mijn leven.
  • Ik heb vandaag op het werk heel veel aan je gedacht. Ik had er echt zin in om naar huis te komen en je te zien.
  • Het spijt me dat ik je gister boos heb gemaakt. Soms denk ik niet na voordat ik spreek en achteraf heb ik daar altijd erg veel spijt van. Ik wil dat je weet dat jij het mooiste deel van mijn leven bent.

De gelukspot bevordert het groeiproces van kinderen

Meisje Met Een Wit Bloemetje In Haar Handen Dat Ze In De Gelukspot Wil Stoppen

De gelukspot is een goede strategie om gebruik van te maken bij het opvoeden van onze kinderen. Deze strategie zal hen op de volgende manieren helpen:

  • Ze kunnen elke dag positieve ondersteuning ontvangen, wat hen zal helpen om te groeien en volwassen te worden.

‘Ik ben trots op hoe goed je je best doet op school,’ ‘Ik ben erg blij dat je verantwoordelijkheid neemt voor je eigen dingen,’ ‘Maak je geen zorgen over dat foutje dat je hebt gemaakt, jouw papa en mama vertrouwen je en weten dat je het de volgende keer beter zult doen…’

Tevens is het de bedoeling dat onze kinderen kleine boodschappen voor ons bedenken. Zodoende zullen ze verplicht zijn om te reflecteren op bepaalde gebeurtenissen, hun emoties uit te drukken en hun gevoelswereld te analyseren.

Bovendien is het gegeven dat de gelukspot de nadruk legt op positiviteit op zichzelf al voldoende. Dit is iets dat kinderen motiveert en een gevoel van veiligheid biedt wanneer ze dit het meest nodig hebben.

We geven de mooie kleine dingen opnieuw betekenis

Kleine gebaren maken mensen gelukkig. Dit zijn kleine daden die vol liefde en oprechte zorg zitten. Het gaat erom dat we weten wat we nodig hebben en wat we leuk vinden.

De gelukspot is een plek waar we al deze kleine gebaren kunnen bewaren. Het is de plek waar we een bedankje krijgen voor hoe we zijn of waar we te horen kunnen krijgen dat iemand ervan houdt om aan onze zijde te staan.

Het zijn korte, eenvoudige uitdrukkingen die ons leven aangenamer kunnen maken, onze dagen meer kunnen doen stralen, en die ons kunnen motiveren.

Een Glazen Potje Met Een Hartje Erop Die Gebruikt Wordt Als De Gelukspot Van Een Gezin

We cultiveren dankbaarheid

Binnen een gezin worden allerlei dingen vaak maar gewoon voor lief genomen. We denken dat de dingen die onze partner doet gewoon normaal en vanzelfsprekend zijn.

We vertellen onszelf dat onze moeder, opa of broertjes en zusjes bepaalde dingen voor ons doen omdat dat normaal is binnen een gezin.

Wanneer we dingen voor lief nemen gaat echter alle magie verloren. Tegelijkertijd kan de persoon die deze lieve dingen voor ons doet teleurgesteld zijn over onze reactie. Of hij of zij kan zich niet voldoende gewaardeerd voelen.

Daarom zouden we nooit moeten vergeten om ‘bedankt’ te zeggen, om een briefje met daarin ‘ik houd van je’ voor onze dierbaren achter te laten of om onze dierbaren eraan te herinneren dat we niet weten wat we zonder hen zouden moeten.

Dit zijn eenvoudige dingetjes die erg veel opleveren.

We houden ons bezig met het positieve

De Gelukspot Van Een Gezin

In ons dagelijkse leven doen zich allerlei kleine probleempjes voor zoals vermoeidheid en stress. Het is de stress die ons verplicht om als een kip zonder kop in het rond te rennen zonder aandacht te schenken aan de mensen om ons heen en de dingen die er werkelijk toe doen. Hierdoor vergeten we soms om onze waardering te uiten.

  • Het doel van de boodschappen die we dagelijks in de gelukspot stoppen is om ons bezig te houden met het positieve.
  • Wanneer we dit doen veranderen we onze instelling. We hechten niet langer zoveel belang aan de dingen die ons storen of waar we ons zorgen over maken. We richten ons in plaats daarvan op het goede en onze dierbaren, we herinneren onszelf eraan hoeveel we van hen houden en aan wat ons gelukkig maakt.

Tot slot, raden wij aan om dit thuis eens te proberen, samen met je kinderen. Kies een mooie glazen pot uit, versier deze en begin hem vandaag nog vol te stoppen met allerlei prachtige, positieve boodschappen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.