De positieve effecten van knuffels voor jouw gezondheid

Een knuffel kan in een oogwenk heel veel betekenen, maar de impact ervan gaat veel verder omdat het je op verschillende manieren ten goede komt. In het artikel van vandaag leer je meer over de voordelen van knuffels voor je gezondheid. Probeer het eens!
De positieve effecten van knuffels voor jouw gezondheid

Laatste update: 16 november, 2018

Knuffels verbinden ons. Ze bieden ons troost en laten ons onze gevoelens uitdrukken. Bovendien kunnen ze ervoor zorgen dat we ons hemels voelen. De positieve effecten van knuffels voor je gezondheid zijn talrijk. Verwaarloos ze dus niet. Ze zijn immers precies een psychologische injectie! Ontdek meer over hun voordelen in dit artikel.

Wat zijn de positieve effecten van knuffels?

Wanneer je een knuffel geeft of krijgt, dan komt het hormoon oxytocine, het ‘gelukshormoon’, vrij. Dit hormoon heeft ook te maken met sociale binding, vooral tussen een moeder en haar kind.

Het heeft echter zelfs nog meer positieve effecten.

  • Knuffels verlagen de bloeddruk. 
  • Ze verminderen het stressniveau.
  • Ze verhogen ook je algemeen welzijn.

Om doeltreffend te zijn moet dit lichamelijk contact echter wel oprecht zijn en enkele seconden duren. Er is niets mooier dan in de armen van iemand te kunnen schuilen die van je houdt.

Misschien heb je geleerd dat een knuffel iets ‘intiems’ is. Dat is het ook. Toch kan zelfs een knuffel met een vreemde op straat precies zijn wat je nodig hebt om wat kleur te geven aan een grijze dag. Ook voor je gezondheid zijn er diverse positieve effecten van knuffels.

1. Ze voorzien je lichaam van zuurstof

Knuffels zijn zuurstof voor het lichaam

Wanneer iemand jou omhelst, stimuleert dit de niveaus van jouw hemoglobine. Dit vertaalt zich in een grotere aanvoer van zuurstof via de bloedsomloop en naar de vitale organen. Het is net alsof je onmiddellijk jonger wordt!

2. Knuffels laten een hoge bloeddruk dalen

Dit voordeel is niet alleen verbonden met knuffels. Ook de simpele handeling waarbij je de hand vasthoudt van iemand van wie je houdt, veroorzaakt dit effect. In beide gevallen vertraagt je hartslag en verlaagt de bloeddruk. Dit vertaalt zich dan in vredigere gevoelens. Ook het risico op hartproblemen daalt.

3. Ze helpen bij de ontwikkeling van een baby

Knuffels beïnvloeden de ontwikkeling van een baby

Wanneer ze een pasgeborene knuffelen, dan helpen moeders, familieleden, artsen en verpleegkundigen het ontwikkelingsproces. Ze verhogen immers de energie en versterken het immuunsysteem. Ze helpen de zuigeling ook om met zijn omgeving om te gaan. Knuffels helpen baby’s ook om anderen de herkennen!

Ook dit is een boeiend artikel:
Leer meer te houden van minder mensen

4. Ze verminderen stress

Wanneer je na een stressvolle dag thuiskomt, dan is er niets beter dan een stevige knuffel van je kinderen, je partner of zelfs van je huisdier. Dit komt omdat rechtstreeks contact met iemand van wie je houdt,  jouw zorgen lichter maakt.

Dit is echt één van de positieve effecten van knuffels. Het helpt je immers om het werk of financiële toestanden te vergeten. Het brengt ook automatisch een glimlach op je gezicht. Een knuffel kan je helpen om afscheid te nemen van stress. Het werkt zelfs beter dan een hete douche of een kruidenthee.

5. Knuffels versterken je immuunsysteem

Knuffels versterken het immuunsysteem

Nog één van de positieve effecten van knuffels is dat ze jou kunnen helpen wanneer je ouder wordt. Wanneer je een knuffel geeft of krijgt dan versterkt dit jouw immuunsysteem. Vooral in de winter vermindert het je vatbaarheid voor ziekte.

Wanneer de temperatuur daalt, begint dus voor iedereen het knuffelseizoen. Dit kan je dus helpen om verkoudheden en keelpijn te voorkomen.

6. Ze maken een eind aan slapeloosheid

Knuffels zijn net een krachtige slaappil. Ze kunnen je helpen tijdens die nachten waarin je niet kan slapen. Misschien kan je niet ophouden met aan bepaalde problemen te denken. Het kan ook gebeuren dat er buiten een storm raast. Je hebt het dan moeilijk om in slaap te vallen.

Door dit gebrek aan slaap ervaar je negatieve effecten op je gezondheid. Het beste medicijn is naast de persoon slapen van wie je houdt. Als je alleen woont, grijp dan je hond of je kat vast!

7. Knuffels zijn een natuurlijk antidepressivum

Knuffels helpen bij depressie

Op dezelfde manier als waarop knuffels je helpen slapen en een eind maken aan stress, dienen ze ook als een krachtig antidepressivum. Als je je verdrietig of ongelukkig voelt en je kan de zin van het leven niet zien, dan is het een goed idee om iemand te knuffelen die dicht bij je staat.

Dat contact zal betekenis geven aan je leven. Je zal je begrepen en minder alleen voelen.

Andere voordelen van knuffels

De positieve effecten van knuffels zijn niet alleen zichtbaar in de gezondheid. Knuffels geven en krijgen heeft ook nog andere emotionele en geestelijke voordelen.

1. Een groter gevoel van veiligheid en vertrouwen

Knuffels verhogen je gevoel van veiligheid

Een knuffel geeft je het gevoel dat je welkom, gesteund en getroost bent. Je bent dan in staat om voor een menigte te gaan staan en een voordracht te geven. Het helpt je om een examen af te leggen en het goed te doen. Het kan er ook voor zorgen dat je eindelijk iets aanpakt waarvoor je al een lange tijd wegloopt.

Als je in een situatie een dosis vertrouwen nodig hebt, vraag dan gewoon een knuffel. Je zal je ontspannen en het gevoel hebben dat je alles aankunt.

2. Minder prikkelbaarheid

Omdat ze de bloedcirculatie stimuleren, helpen knuffels wanneer je je door woede overweldigd voelt. Hoe komt dit? De reden is dat knuffels ervoor zorgen dat je al die spanning loslaat en ontspant.

Als je om geen specifieke reden in een slecht humeur bent, vraag dan of iemand jou knuffelt. Zelfs een collega kan helpen.

3. Knuffels zijn een uiting van gevoelens

Is er een betere manier om aan iemand te tonen dat je van hen houdt dan door hen een knuffel te geven? Deze daad is een uiting van je gevoelens zonder dat je een woord hoeft te zeggen.

Iedereen kent de betekenis van een knuffel. Het kan vele dingen zeggen:

  • “Je kunt op me rekenen.”
  • “Je bent belangrijk voor mij.”
  • “Ik zal je beschermen.”
  • “Dat begrijp ik!”
  • “Ik hou van jou.”
  • en nog zoveel meer dingen

Knuffels verbinden je met anderen. Jullie profiteren allebei van dit contact. Het is dus tijd om meer knuffels te geven! 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.