Wat verliefd zijn met ons lichaam doet

Wanneer we verliefd zijn, doen er zich meestal een aantal veranderingen voor in ons gedrag. Daarnaast razen er allerlei verschillende sensaties door ons lichaam. Dit komt allemaal doordat ons lichaam meer adrenaline aanmaakt. 
Wat verliefd zijn met ons lichaam doet

Geschreven door Okairy Zuñiga

Laatste update: 24 augustus, 2022

Niemand kan ontkennen dat wanneer we verliefd zijn eigenlijk alles anders wordt. Er zijn zelfs mensen die hun hele leven door alsmaar op zoek zijn naar hun volgende liefde, om dit geweldige gevoel steeds opnieuw te ervaren.

Hoe komt het echter dat verliefdheid zo’n sterk effect heeft op ons lichaam? Dat is precies waar we het in dit artikel over gaan hebben. Je zult zien dat verliefdheid eigenlijk meer te maken heeft met de chemie in je hersenen dan met het hart zelf.

1. Wanneer we verliefd zijn, maakt ons lichaam meer adrenaline aan

Meisje krijgt cadeau

Is het je weleens opgevallen dat toen je verliefd was op iemand, je een beetje angstig was als je met diegene was, of dat je hart dan sneller ging kloppen? Nou, dit is allemaal te danken aan adrenaline.

Ja, dezelfde stof die je helpt wanneer je aan het sporten bent of die je in beweging zet als denkt dat je in gevaar bent. Verliefd zijn is ongetwijfeld minder riskant dan keihard over de weg racen op een motor… Toch reageert je lichaam er echter hetzelfde op.

Hoewel je lichaam meer adrenaline aanmaakt, is het onwaarschijnlijk dat je werkelijk gevaar loopt. Let gewoon goed op je gedrag. Probeer na te gaan of je niet van de ene relatie overgaat in de andere alleen maar om die adrenaline in je lichaam te voelen.

Dit zou namelijk een zeer ongezond patroon zijn dat je zo snel mogelijk moet afleren. Het is normaal dat al deze wilde sensaties na een paar maanden verdwijnen. Op gegeven moment wordt alles namelijk eenvoudiger en voel je je meer op je gemak.

2. We kunnen beter omgaan met stress

Is je leven druk en stressvol? Nou, dan zul je blij zijn om te weten dat wanneer je verliefd bent je lichaam ook cortisol aanmaakt. Deze chemische stof zorgt ervoor dat je beter kunt reageren op de stress die je al ervaart.

Het meest voor de hand liggende symptoom is dat je opeens moet lachen in situaties die je voorheen:

  • woedend maakte
  • verlamde
  • aan het huilen konden brengen

Dit komt niet doordat je partner een of andere reddingsengel is, maar eerder doordat je lichaam enigszins verdoofd is.

Als je te maken hebt gehad met perioden van stress of psychische problemen waardoor je je verdrietig voelde, stop dan niet met het innemen van je medicijnen vanwege deze lichamelijke reactie. Zelfs als je je momenteel veel beter voelt, dit gevoel zal niet blijvend zijn en zal geleidelijk aan afnemen.

3. We voelen ons sexyer en hebben meer zin in seks

Twee verliefde mensen

Hoewel je in principe natuurlijk altijd zin kunt hebben in seks, maakt je lichaam wanneer je verliefd bent meer dopamine aan, waardoor dit gevoel sterker wordt.

Het zal er ook voor zorgen dat je zelfverzekerder bent over je eigen lichaam en je lichaamsbouw. Dit is daarom een goed moment om veranderingen te maken die je uiterlijk verbeteren.

Een ding dat je echter niet moet vergeten, is dat deze sensualiteit en dit verlangen naar avontuur niet voor altijd zullen zijn. Veel koppels zijn alleen maar bezig met seks en gaan vervolgens uit elkaar wanneer de verliefdheid voorbij is.

Het is belangrijk om deze veranderingen te begrijpen en je te richten op het ontwikkelen van de minder intense, maar wel meer duurzame aspecten van je relatie, zoals:

  • hobby’s die jullie met elkaar gemeen hebben
  • goede communicatie
  • het beleven van speciale momenten met elkaar

Dit zal ervoor zorgen dat jullie je tot elkaar aangetrokken blijven voelen wanneer het dopaminegehalte in je lichaam afneemt.

Ook is het belangrijk om te voorkomen dat je verlangen naar seks ervoor zorgt dat je de controle verliest. Zorg altijd voor de juiste bescherming en breng je lichaam niet onnodig in gevaar.

4. Angst vormt geen barrière meer

Eén van de bijwerkingen van de adrenaline die vrijkomt wanneer we verliefd zijn, is dat we ineens dingen durven te doen die voorheen ondenkbaar waren. We voelen ons beter voorbereid en willen graag nieuwe ervaringen opdoen met de persoon op wie we verliefd zijn.

Dit is een goed moment om speciale herinneringen te creëren met je nieuwe partner en om dingen die je een onaangenaam gevoel bezorgen achterwege te laten.

Pas op dat je geen belangrijke beslissingen neemt zonder er eerst goed over na te denken. Het is geweldig om te beslissen om die luchtballonvaart te maken waarvan je altijd al hebt gedroomd, maar denk goed na over de beslissing om de naam van je nieuwe partner op je arm te tatoeëren.

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is angst niet geheel negatief. De functie van angst is om je te helpen potentieel gevaar op te sporen. Soms kan dit zinloos lijken, maar er zijn ook situaties waarin je angst volledig gegrond is. Het is belangrijk om het verschil tussen deze twee te leren zien.

5. We worden angstig wanneer we niet bij onze partner zijn

Meisje dat verliefd is

Omdat er een soort verslaving ontstaat wanneer we verliefd zijn, is het normaal dat we ons niet op ons gemak voelen of dat we onzeker worden wanneer we niet in de buurt van onze partner zijn.

Deze angst kan ons ‘s nachts wakker houden en zelfs tot onnodige jaloezie kan leiden.

Heb je één van deze dingen opgemerkt? Zo ja, gun jezelf dan wat tijd om na te gaan wat er aan de hand is en om eraan te werken. Onthoud dat liefde je altijd een goed gevoel moet geven. Het is niet de bedoeling dat je het bezorgd maakt.

Over het algemeen is het effect dat verliefdheid heeft zeer vreemd. Aan de ene kant zorgt het ervoor dat je je sexyer voelt en bereid bent alles te doen voor je relatie. Terwijl het er aan de andere kant voor zorgt dat je voortdurend contact wilt hebben met je nieuwe partner.

Is het je weleens opgevallen dat je deze dingen ervoer toen je verliefd was?


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Moral, F. (2001). Aspectos psicosociales de la comunicación y de las relaciones personales en Internet. Anuario de Psicologia.
  • Moral de la Rubia, J. (2014). Diferencias entre mujeres y hombres en enamoramiento y relaciones sexuales. Estudios Sobre Las Culturas Contemporáneas.
  • Balaguer Prestes, R. (2005). Amor online: refugios, resistencias e inicios posmodernos. Textos de La CiberSociedad.
  • Trujillo, R. B., Montaño, J. A. A., & Flores, G. (2000). Dopamina: Síntesis, liberación y receptores en el Sistema Nervioso Central. ResearchGate.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.