Wat te doen voor je een veganistisch dieet gaat volgen

Het veganistische dieet is tegenwoordig een ware rage. Het is mogelijk om met het consumeren van vlees of andere dierlijke producten te stoppen. Aangezien het een grote verandering is, moet je het rustig aan doen. Ontdek in dit artikel zeven dingen die je moet doen voordat je een veganistisch dieet gaat volgen.
Wat te doen voor je een veganistisch dieet gaat volgen

Geschreven door Francisco María García

Laatste update: 09 augustus, 2022

Het algemene kenmerk van het veganistische dieet is het niet consumeren van dierlijke producten. Het aannemen van een veganistisch dieet houdt veranderingen diepgewortelde gewoonten in. Degenen die besluiten om aan deze nieuwe levensstijl te beginnen, moeten zich laten informeren en voorzorgsmaatregelen nemen. Hoe kun je een veganistisch dieet volgen?

Veganisme is een wereldwijde trend die steeds populairder wordt vanwege de liefde voor dieren en om beter voor de gezondheid te zorgen.

Conversie naar veganisme is een beslissing die, aangevuld met lichaamsbeweging, grote voordelen voor het lichaam heeft. De transformatie moet echter geleidelijk en gecontroleerd verlopen.

7 dingen om te doen voor je een veganistisch dieet gaat volgen

Voordat je vegan gaat worden, is het belangrijk dat je enkele relevante aspecten in overweging neemt. Op deze manier vermijd je plotselinge lichamelijke veranderingen en garandeer je je welzijn. Ontdek hieronder zeven dingen die je in gedachten moet houden.

Een doel op middellange termijn

Bezorgdheid over nieuwe trends kan een valstrik worden, waardoor een aantal mensen besluiten om van de ene op de andere dag geen vlees meer te eten. Eetgewoonten en emotionele gewoonten zijn echter moeilijke barrières om te overwinnen. Als je dit doet, dan is de kans groter dat je in verleiding komt en je dan schuldig voelt, omdat je je doel niet hebt bereikt.

Een veganistisch dieet is gemakkelijker als je het stap voor stap doet, zonder vaste deadlines of gestructureerde eisen om het proces te versnellen. Als je een of twee keer per week veganistische recepten in je dieet opneemt, dan wordt de overgang gemakkelijker. Het vergemakkelijkt ook de toegang tot grotere voedselvariëteiten en kennis van alternatieven.

Om succesvoller in het volgen van een veganistisch dieet te zijn, is het belangrijk om geleidelijke veranderingen aan te brengen. Zo heeft je lichaam de tijd om zich aan nieuwe eetgewoonten aan te passen.

Een veganistisch dieet gaan volgen en boodschappenlijstjes

Vrouw eet een salade

In je boodschappenlijstje moet je dierlijk voedsel vervangen door:

  • granen
  • zaden
  • groenten

Je moet je lijst op een bewuste en geplande manier opstellen. Je moet dus duidelijk nadenken over wat je voor de nieuwe recepten nodig hebt en vooral de recepten die het beste bij je passen.

Het is een goed idee om deze producten aan je dieet toe te voegen:

  • cashewnoten
  • lijnzaad
  • sesam
  • pompoen
  • plantaardige melk
  • gefermenteerde producten van plantaardige oorsprong

Met deze producten kun je kazen, sauzen en veel alternatieven voor traditionele gerechten maken.

Analyseer je favoriete gerechten

Het aanpassingsproces van je menu zal traag verlopen. Analyseer eerst welke vegetarische menu’s al in je dieet zijn opgenomen. Ten tweede, kies de gerechten die je nodig hebt om ze veganistisch te maken. Het is heel gemakkelijk om alternatieve veganistische recepten voor gerechten op basis van vlees te vinden.

Wekelijkse maaltijdplanning

Vrouw bednkt boodschappenlijst

De gewoonte om een lijst van mogelijke wekelijkse lunches en diners te maken kan nuttig zijn. Als je je bewust bent van maaltijden, dan voorkom je dat je in de val loopt door voor snelle vleesmaaltijden te gaan.

Als je over elke optie nadenkt, visualiseer dan tegelijkertijd de beste en smakelijke alternatieven (Spaanse link). Je kunt bijvoorbeeld yoghurt door sojamelk vervangen of een door iemand aanbevolen nieuw menu maken. Het idee is echter om een gids te hebben die het voedsel op basis van wat je zoekt organiseert.

Om een veganistisch dieet te behouden, is het belangrijk om menu’s te leren plannen. Zo garandeer je de nutritionele kwaliteit van de gerechten en kies je bovendien voor lekkere en gevarieerde alternatieven.

Toegang tot informatie over de voedingsstoffen in voedingsmiddelen krijgen

Het vlees, de zuivelproducten en andere voedingsmiddelen die je gaat vervangen, bevatten voedingsstoffen, vitamines en mineralen. Het is belangrijk om geïnformeerd te zijn over de producten die je lichaam van deze voedingsstoffen kunnen voorzien.

Melk en zijn derivaten zijn bijvoorbeeld een bron van calcium die je door andere voedingsmiddelen of supplementen die rijk zijn aan calcium moet gaan vervangen.

Een veganistisch dieet gaan volgen met variatie en creativiteit

Een van de belangrijkste dingen die je moet doen om een veganistisch dieet te volgen, is je creativiteit in recepten te gebruiken. De gerechten moeten gevarieerd zijn, zodat ze je niet gaan vervelen. Bedenk dat het niet gezond of prettig is om altijd hetzelfde te eten. Als je dit doet, dan zul je zeker stoppen.

Een nieuwe eetgewoonte aannemen betekent dat je bereid moet zijn om nieuwe opties uit te proberen. Het is een manier om je smaakpapillen opnieuw op te voeden en je smaakpapillen uit te breiden. Het is verrassend hoeveel recepten er zijn!

Voeg nieuwe informatiebronnen toe

De voedseletiketten die je in supermarkten kunt vinden, bevatten positieve informatie over verschillende producten. Je kunt daarnaast online veganistische verenigingen en andere pagina’s vinden die ondersteuning bieden. Het is heel gemakkelijk om lid van deze groepen te worden, navraag te doen en nieuwe recepten en ervaringen te leren.

Een veganistisch dieet is gunstig voor je algehele gezondheid (Spaanse link). We raden je echter aan om voordat je aan dit dieet begint medische controles uit te voeren.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.