Wat kun je doen bij een calciumtekort

Calcium is belangrijk voor de botten en andere delen van het lichaam. Het is dus een goede zaak om te zorgen dat je er voldoende van binnenkrijgt en zo nodig je dieet aanpast.
Wat kun je doen bij een calciumtekort
Gilberto Adaulfo Sánchez Abreu

Geschreven en geverifieerd door de arts Gilberto Adaulfo Sánchez Abreu.

Laatste update: 24 augustus, 2022

Calciumtekort wordt veroorzaakt wanneer het lichaam niet voldoende calcium heeft. Dit is een zeer belangrijk mineraal voor de algehele gezondheid, met name de gezondheid van botten, tanden en een normaal hartritme.

Bovendien is dit mineraal is ook zeer belangrijk voor spiercontracties, zenuw- en hormonale functie en de regulering en controle van de bloeddruk.

Kan een gebrek aan calcium symptomen veroorzaken?

De algemene symptomen van calciumtekort variëren van persoon tot persoon en zijn ook afhankelijk van de ernst van het tekort. De factoren en oorzaken van het tekort spelen hierbij ook een rol.

Calciumtekort vertoont zelden symptomen aan het begin van de ontwikkeling, omdat het in het algemeen pas merkbaar wordt wanneer de botten verzwakken en je breuken in de botten begint te ervaren.

Symptomen kunnen zo onopvallend zijn, dat ze in de meeste gevallen onopgemerkt blijven en jaren voorbij gaan voordat ze worden opgemerkt. Het is zelfs zeer gebruikelijk om al te lijden aan gevorderde osteoporose voordat je de symptomen opmerkt.

Enkele symptomen zijn…

  • Sterke nek- en rugpijn, die in de meeste gevallen zeer hevig is vanwege breuken die ontstaan ​​in de wervelkolom.
  • Ernstige fracturen, die zelfs kunnen worden veroorzaakt door lichte aanrakingen.
  • Lengteverlies, doordat het individu steeds meer begint te krimpen.
  • Gebogen houding, die lijdt tot een abnormale kromming in de wervelkolom.

Behandeling voor calciumtekort

Sterke botten en gewrichten

De meest geschikte behandelingen zijn in dit geval vooral ter vervanging van de calciumreserves in het lichaam, door middel van verschillende methoden.

  • Het eerste wat je moet doen wanneer je ontdekt dat je een tekort aan calcium hebt, is de inname van dit mineraal te verhogen door het consumeren van voedingsmiddelen die rijk hieraan zijn. Bijvoorbeeld: bladgroenten, bonen, noten, vis, sinaasappelsap en nog veel meer.
  • Verandering door bepaalde medicijnen kan worden geassocieerd met een voortdurend verlies van calcium. Dat kan bijvoorbeeld optreden met diuretica. (Je moet hiervoor een specialist te raadplegen, gebruik ze nooit op eigen houtje).
  • Probeer een bewegingsroutine met rustige oefeningen, die niet te vermoeiend zijn.
  • Neem calciumsupplementen, die ook vitamine D en fosfor bevatten. Je moet om medisch advies vragen bij elke soort voedingssupplementen die je gebruikt. Je moet ook nooit zelfmedicatie toepassen, omdat dit kan leiden tot zeer ernstige  complicaties met betrekking tot de algemene gezondheid. 

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.