Wat moet je eten om een normaal hemoglobinegehalte te hebben?
Als je niet aan bloedarmoede wilt lijden, dan is het noodzakelijk dat je een normaal hemoglobinegehalte in je bloed behoudt. Er zijn voedingsmiddelen die jou bij deze taak kunnen helpen.
In dit artikel stellen we jou deze voedingsmiddelen voor. We willen jou echter eerst wat basisinformatie geven. Over dit levensbelangrijke eiwit moet je immers enkele dingen weten. Ontdek dus hoe het in jouw lichaam werkt en wat een normaal hemoglobinegehalte is.
Wat is hemoglobine?
Hemoglobine is een eiwit dat zich binnenin je rode bloedcellen bevindt. Het is zijn taak om de zuurstof van jouw longen naar jouw weefsels te brengen en de koolstof (CO2) van jouw weefsels af te voeren naar jouw longen.
Bij mannen en vrouwen is het hemoglobinegehalte echter verschillend:
- Het normale hemoglobinegehalte is bij mannen 13,8 – 14 g/dl.
- Bij vrouwen is dat 12,1 – 15 g/dl.
- Bij zwangere vrouwen moet het hemoglobine gelijk zijn aan of hoger zijn dan 11,0 g/dl.
Het gehalte bij kinderen varieert afhankelijk van hun leeftijd. Voor een gezonde groei is het echter heel belangrijk dat ze een normaal hemoglobinegehalte hebben:
- Kinderen van 6 maanden tot 14 jaar oud: 11 g/dl
- Van 5 tot 12 jaar: 11,5 g/dl
- Van 12 tot 15 jaar: 12,0 g/dl of meer
Hemoglobine is ook de meest waardevolle aanwijzing om bloedarmoede vast te stellen. Wanneer het hemoglobinegehalte onder de normale waarden ligt, dan kan je anemisch zijn.
Hemoglobine is bovendien het bestanddeel dat jouw bloed zijn rode kleur geeft. Het heeft ook belangrijke functies voor je lichaam. Dat is dus de reden dat het op een stabiel peil moet gehouden worden.
Om te weten wat jouw hemoglobinepeil is en hoe je het onder controle kan houden, kan je een bloedtest laten doen. Men noemt dit een bloedonderzoek. Om dit doen meten ze de belangrijkste bestanddelen in je bloed.
Een ijzertekort
Een tekort aan hemoglobine is rechtstreeks verbonden met een ijzertekort. Wellicht weet je ook dat dit ervoor kan zorgen dat je lijdt aan bloedarmoede als gevolg van ijzertekort. Bijvoorbeeld door een daling van de hoeveelheid ijzer in je lichaam. Bovendien is het ook niet goed om een hoog hemoglobinegehalte te hebben. Dit kan eveneens ernstige schade veroorzaken.
Jouw hemoglobinegehalte hangt onder andere af van een goed voedingspatroon en van regelmatige beweging. Dit zijn echter niet de enige factoren die jouw hemoglobinepeil kunnen veranderen.
Wat gebeurt er wanneer je een laag hemoglobinegehalte hebt?
Een laag hemoglobinegehalte kan meerdere problemen veroorzaken. Dit zijn enkele mogelijke gevolgen:
- Bloedarmoede.
- Anemie als gevolg van een ijzertekort. Dit wordt veroorzaakt door een slechte opname van ijzer of door het ontbreken van een evenwichtig dieet.
- Zware menstruaties.
- Leukemie.
- Stralingstherapie.
- Verschillende soorten kanker.
Symptomen van een laag hemoglobinegehalte
Intussen zijn er ook meerdere symptomen van een laag hemoglobinegehalte. Dit zijn enkele voorbeelden:
- Verzwakking, vermoeidheid en uitputting
- Duizeligheid, rillingenen hoofdpijn
- Loomheid en prikkelbaarheid
- Gewichtsverlies
- Een bleke huid
- Moeilijk ademen
- Problemen van aritmie als gevolg van een onregelmatige hartslag
- Tachycardie
- Problemen met de concentratie
Lees ook dit artikel:
Cervicogene duizeligheid: oorzaken en behandeling
Wat gebeurt er wanneer je een hoog hemoglobinegehalte hebt?
Wanneer jouw hemoglobinegehalte te hoog is, dan moet je ook waakzaam zijn. Het kan een aanwijzing zijn van ernstigere gezondheidsproblemen.
We geven je hier enkele mogelijke oorzaken:
- Hersentumoren en hersenvliesontsteking
- Een beroerte veroorzaakt door een cardiovasculaire accident
- Blootstelling aan extreme hoogten
- Hartproblemen
- Uitdroging
- Longproblemen en roken
- Het gebruik van bepaalde medicatie
Symptomen van een hoog hemoglobinegehalte
Je moet dan op de volgende symptomen letten:
- Veranderingen in de huidskleur
- Problemen om te ademen
- Duizeligheid
- Problemen met de bloedstolling en overmatig bloeden
- Zwelling van de milt
- Roodheid in het gezicht
- Een brandend of prikkend gevoel of jeuk
- Buikpijn
Wat moet je eten om een normaal hemoglobinegehalte te hebben?
Een evenwichtig dieet met voldoende ijzer verbetert de aanmaak van dit bestanddeel. Het zal dus je lichaam helpen om voor een normaal hemoglobinegehalte te zorgen.
Wanneer je lichaam onvoldoende ijzer heeft, dan zoekt het andere bronnen. Dit leidt dan tot den drastische daling van jouw hemoglobinepeil. De voedingsmiddelen die je eet, moeten dus de geschikte hoeveelheden vitamine B12, foliumzuur en ijzer bevatten.
We zullen nu enkele voedingsmiddelen noemen die deel moeten uitmaken van jouw dagelijks dieet. Op die manier help je jouw lichaam om een normaal hemoglobinegehalte te behouden:
1. Voedingsmiddelen met veel ijzer
Om ervoor te zorgen dat je voldoende ijzer krijgt, moet je de volgende voedingsmiddelen eten. Uiteraard moet je ook voorzichtig zijn en elke allergische reactie vermijden.
- Rood vlees
- Peulvruchten zoals linzen
- Schaaldieren
- Lever
- Groenten en dan vooral de groenten met een donkergroene kleur zoals spinazie
- Ananas
- Noten en dan vooral amandelen
2. Voedingsmiddelen die jou foliumzuur verschaffen
Foliumzuur is heel belangrijk voor de aanmaak van rode bloedcellen. Dit zijn enkele voedingsmiddelen die foliumzuur bevatten:
- Verrijkte granen
- Zaden
- Tarwekiemen
- Pinda’s, walnoten
- Runderlever
- Zwarte bonen
- Spinazie, asperges en broccoli
3. Voedingsmiddelen die je vitamine B12 geven
- Dierlijke producten
- Verrijkte granen
Ook dit is een boeiend artikel:
Wat zijn de risico’s van een vitaminetekort?
4. Voedingsmiddelen met vitamine C
Vitamine C vergemakkelijkt de opname van ijzer in je lichaam. Vitamine C kan je uit deze producten halen:
- Fruit zoals mango’s, sinaasappelen, aardbeien, mandarijnen
- Groenten zoals spinazie, boerenkool, paprika’s en broccoli
Opmerking: Wanneer je dieet veel vitamine C bevat, dan bevelen we aan dat je ook iets meer foliumzuur eet.
Als je een laag hemoglobinepeil hebt, dan kan je het laten stijgen door jouw voedingspatroon te veranderen. Een ander alternatief is natuurlijke remedies nemen. Indien nodig kan je ook je toevlucht zoeken bij een medische behandeling.
Sappen die je hemoglobine laten stijgen
Sommige sappen helpen je om je hemoglobineniveau te laten stijgen. Ze zijn gemaakt met rode bieten, wortelen, citroenen en sinaasappelen.
Bietensap is goed voor je bloed. Bovendien is het heel heilzaam in gevallen van bloedarmoede die afkomstig is van problemen met je beenmerg.
Je kan bietensap ook mengen met wortelsap of sinaasappelsap. Het is een doeltreffende manier om een laag hemoglobinegehalte door een onvolwaardig dieet te laten stijgen.
Planten met speciale eigenschappen die de hemoglobine laten stijgen
- Paardenbloem: deze bloemen kan je in salades eten of in thee drinken.
- Dille: dit kruid is goed wanneer jouw hemoglobineniveau laag is als gevolg van bloedverlies. Maal de zaden en gebruik het om andere voeding te kruiden.
- Brandnetel: het bevat veel ijzer en vitaminen. Daarom is dit een geweldig voedingsmiddel om het hemoglobinepeil te verhogen. Je kan de bladeren van jonge brandnetels in zowel in salades als soep eten.
Voedingsmiddelen die jouw hemoglobinegehalte wijzigen
Niet alle voedingsmiddelen zijn echter goed. Wanneer je probeert om een geschikte hoeveelheid hemoglobine te behouden, kan je ze dus beter niet eten. Hieronder noemen we enkele voedingsmiddelen die je dan ook beter kunt vermijden.
Voedingsmiddelen die ijzer blokkeren
Sommige voedingsmiddelen en producten kunnen je lichaam juist belemmeren om ijzer op te nemen. Voorbeelden hiervan zijn onder andere:
- frisdranken
- koffie en thee
- peterselie
- melk
- maagzuurremmers
- voedingsmiddelen met veel calcium en vezels
Eet minder gluten
Gluten kunnen de wand van de dunne darm beschadigen. Dit gebeurt bij mensen die gevoelig zijn voor gluten. Het kan voor een vermindering zorgen van de opname van voedingsstoffen zoals onder andere ijzer en foliumzuur.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Giardina B, Messana I, Scatena R, Castagnola M., “The multiple functions of hemoglobin”, Crit Rev Biochem Mol Biol. 1995;30(3):165-96.
- Bilbao Garay, Javier (2006). «Anemias carenciales I: anemia ferropénica». Inf Ter Sist Nac Salud (en inglés) (Madrid: Ministerio de Sanidad y Consumo. Subdirección General de Calidad de Medicamentos y Productos Sanitarios) 30 (2): 35-41.
- Auerbach, Michael; Adamson, John W. (enero de 2016). «How we diagnose and treat iron deficiency anemia» [Cómo diagnosticamos y tratamos la anemia por deficiencia de hierro]. American Journal of Hematology (en inglés) (John Wiley & Sons, Inc) 91 (1): 31-3