Wat kun je verwachten na een scheiding?

Na een scheiding kijkt iedereen ernaar uit om op een dag de ogen te openen en al die pijn achter zich te laten. Zoals met alles, kost het tijd om het te verwerken en uiteindelijk te overwinnen.
Wat kun je verwachten na een scheiding?
Bernardo Peña

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Bernardo Peña.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 22 december, 2022

Niemand gaat trouwen met de gedachte dat het niet eeuwig zal duren. Na een scheiding is het dus erg moeilijk om te accepteren dat je “gefaald hebt.” Het maakt niet uit of je de scheiding zelf hebt aangevraagd of niet, een echtscheiding markeert toch een symbolisch einde van een droom en is daarom pijnlijk.

Weet dat het overwinnen ervan nooit eenvoudig is en dat het tijd zal kosten om te genezen. Hoe ingewikkeld het is om een relatie te beëindigen hangt voor een groot deel af van de diepte van de banden die erbij betrokken zijn. Het hangt ook af van andere factoren, zoals:

 • de tijd dat je samen ben geweest
 • de kwaliteit van je relatie
 • betrokkenheid bij elkaar
 • wederzijdse banden zoals kinderen, huisdieren en gemeenschappelijke goederen.

Zelfs je leeftijd, positie en sociale relaties zullen van invloed zijn op je herstel. Hoe meer gemeenschappelijke banden je had, hoe moeilijker het is om ze te ontwarren. Hetzelfde geldt voor elke andere relatie.

Zoals je kunt zien, is er geen magische oplossing om een echtscheiding te overwinnen. Met dat in gedachten, zullen we je een paar algemene tips geven die je kunnen helpen.

Wat kun je verwachten na een scheiding?

Wat de wetenschap zegt

Een doormidden gescheurde foto van een koppel

Hoewel het moeilijk is om menselijke gevoelens te meten, zijn er sociale wetenschappers die het scheidingsproces en de tijd die nodig is om het te overwinnen proberen te begrijpen.

Een aantal onderzoeken aan de Binghampton University in New York geven aan dat de meeste mensen ongeveer na een scheiding nog zes maanden tot twee jaar nodig hebben om het te verwerken.

Volgens dit onderzoek voelen vrouwen een ernstiger emotionele impact, maar herstellen ze vaak sneller dan mannen. Mannen hebben zelfs meer moeite om een breuk helemaal te overwinnen.

Dit onderzoek toont aan dat er zes fasen zijn in het proces van het overwinnen van een echtscheiding, en dit zijn de volgende:

 1. Er is een mengeling van depressie en woede tegenover de ander, en momenten van angst over de scheiding.
 2. Ook is er een gevoel van desoriëntatie, dat wordt veroorzaakt door verandering en onzekerheid.
 3. Pijn en verdriet, rouw om het kostbare dat je had kunnen hebben.
 4. Reflectie. Dit gaat over het zoeken naar redenen, verklaringen en proberen te begrijpen waarom het niet werkte.
 5. Assimilatie. In dit stadium begin je je scheiding te accepteren en verbreek je de banden met het verleden.
 6. Opening. Dit is het moment waarop je eindelijk je echtscheiding overwint en in staat bent om nieuwe mensen te ontmoeten. Je begint de toekomst onder ogen te zien zonder wrok of banden met het verleden.

Tips om een scheiding te verwerken

Een man en een vrouw leggen een ruzie bij

Wat moet je doen

Als je gaat scheiden, verlies je een waardevol ondersteuningssysteem en verbinding. Hoe zelfvoorzienend je je ook voelt, een scheiding is als het verliezen van een deel van jezelf.

Om beter te herstellen van een scheiding, zijn er verschillende stappen die u kunt volgen:

 • Neem iemand in vertrouwen over hoe je je voelt.
 • Zoek hulp bij iedereen die je zou kunnen begrijpen. Onderdruk je gevoelens of je verdriet niet en probeer ze niet te verhullen. Als je op een oprechte en objectieve manier erover spreekt, zul je snel antwoorden vinden die je zullen helpen om ermee om te gaan.
 • Vind een positief verhaal om te vertellen. Als je het steeds maar hebt over de scheiding en afwijzing en het verlies van je geluk, zal je herstel langzamer gaan. Als je echter op zoek bent naar een positieve benadering van je persoonlijke geschiedenis, zul je sneller genezen. Leer van je vorige relatie en de scheiding. Alle persoonlijke lessen zijn goede lessen voor je toekomst.
 • Vind jezelf. Richt je niet op het deel van jezelf dat je denkt dat je verloren hebt toen je ging scheiden. Herdefinieer jezelf en ontdek wie je bent los van je relaties.
 • Herstel de delen van jezelf die je hebt opgeofferd voor je vorige relatie. Begin jezelf te zien als een compleet persoon en niet als een helft die onvolledig is zonder een ander.
 • Vind je eigen weg. Ga op zoek naar je interesses. Stel doelen en vind wegen om deze te bereiken. Als je op dat pad komt, verbind je dan met jezelf en met nieuwe mensen.

Wat moet je niet doen

Pijn na een scheiding

Therapeute Susan Pease raadt ook situaties en acties aan die je het beste kunt vermijden, en dat zijn de volgende:

 • Isoleer jezelf niet en houd je gevoelens niet voor jezelf. Zoek hulp en probeer te delen hoe je je voelt.
 • Verwacht echter niet dat anderen je vertellen wat je moet doen. Ja, je moet met anderen praten, maar denk er uiteindelijk aan dat het vinden van de oplossing aan jou is.
 • Verwacht ook niet dat het herstel spontaan zal gebeuren. Neem actie om je echtscheiding te overwinnen.
 • Doe bovendien niet alsof alles goed met je gaat als je je eigenlijk niet goed voelt. Voel je niet rot omdat je je rot voelt. Het is normaal om boosheid en verdriet te voelen. Accepteer het als onderdeel van het genezingsproces.
 • Ten slotte, wees geen perfectionist en denk niet dat je geen fouten hebt gemaakt. In een relatie maken twee mensen deel uit van het geheel, en je maakt allebei fouten. Accepteer de jouwe, maar besteed niet te veel tijd aan schuldgevoelens. Zie het als een leerzame ervaring.

Bepaalde deskundigen geloven dat mensen die meer dan twee jaar nodig hebben om over een scheiding heen te komen, waarschijnlijk een of meer van de dingen doen die ze niet zouden moeten doen. Houd daarom rekening met al het bovenstaande en neem de tijd om je verdriet te overwinnen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Morris, C. E. (2015). The Breakup Project: Using Evolutionary Theory to Predict and Interpret Responses to Romantic Relationship Dissolution.
 • Larson, G. M., & Sbarra, D. A. (2015). Participating in research on romantic breakups promotes emotional recovery via changes in self-concept clarity. Social Psychological and Personality Science, 6(4), 399-406.
 • Gadoua, S. P. (2007). Contemplating divorce: A step-by-step guide to deciding whether to stay or go. New Harbinger Publications.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.