Wat is zegepalm en waarvoor wordt het gebruikt?

Zegepalm heeft potentieel als een adjuvans voor goedaardige prostaathyperplasie (BPH) en haaruitval. We zullen hier meer details delen over deze palmboom die inheems is in Noord-Amerika.
Wat is zegepalm en waarvoor wordt het gebruikt?

Geschreven door Daniela Andarcia

Laatste update: 09 augustus, 2022

Zegepalm, of serenoa repens, is een boom afkomstig uit het noorden van Mexico en het zuidoosten van de Verenigde Staten. Hij wordt tot drie meter hoog, met bladeren tot anderhalve meter lang. Hij staat ook bekend om zijn vruchten die, wanneer ze rijp zijn, voor medicinale doeleinden worden gebruikt.

Over het algemeen wordt aangenomen dat supplementen die van deze plant zijn afgeleid, de symptomen van benigne prostaathyperplasie (BPH) en kaalheid bij mannen helpen verlichten. Het lijkt ook complicaties tijdens prostaatoperaties te helpen voorkomen.

Het is momenteel verkrijgbaar in de vorm van noten, capsules, vloeibare extracten en nog andere presentaties. Waar wordt het voor aanbevolen? Wat zijn de mogelijke bijwerkingen? In dit artikel kijken we naar de antwoorden op deze vragen!

Gebruik en voordelen van zegepalm

Eeuwenlang hebben inheemse Amerikanen zegepalm gebruikt voor voeding en om symptomen zoals hoesten, keelpijn en congestie door verkoudheid te verlichten. Maar welke andere toepassingen heeft het?

Haaruitval

Hoewel het wetenschappelijke bewijs schaars is, is het veelbelovend. Velen suggereren dat het extract van zegepalm-bessen het enzym 5-alpha-reductase kan remmen, waarvan bekend is dat het testosteron omzet in DHT, een molecuul dat haaruitval en prostaatvergroting bevordert.

Een studie gepubliceerd in het Turkish Journal of Dermatology wees uit dat 50% van de mannen die dit extract plaatselijk samen met 10% Trichogen™ VEG aanbrachten, hun haaraantal met bijna 12% verhoogde na een paar maanden behandeling.

Wat is zegepalm

Benigne prostaathyperplasie (BPH)

Volgens onderzoek in Research and Reports in Urology (Engelse link) heeft zegepalm potentieel als een aanvullende behandeling voor goedaardige prostaathyperplasie (BPH), wat men ook wel ‘vergrote prostaat’ noemt.

Ook onthulde een onderzoek onder 82 patiënten (Engelse link) dat degenen die een capsule van 320 mg zegepalm-extract slikten, de symptomen van de ziekte aanzienlijk verminderden. Experts zijn daarom van mening dat dit in de toekomst het startpunt kan zijn voor nieuwe behandelingen.

Urologisch systeem

Er is wetenschappelijk bewijs (Engelse link) dat dit middel de urologische symptomen en urinestroom als gevolg van goedaardige prostaathyperplasie kan verbeteren. Bij 28% van de mannen verminderde de symptomen, bij 24% verhoogde de piekurinestroom en bij 43% verhoogde de algehele urinestroom.

Prostaatkanker

Een overzicht van onderzoeken (Engelse link) wees uit dat supplementen met zegepalm tot de top vijf behoren van complementaire behandelingen die worden gebruikt door prostaatkankerpatiënten.

Zoals we al zeiden, kunnen deze supplementen het enzym 5-alpha-reductase blokkeren, dat te maken heeft met prostaatvergroting en dus prostaatkanker.

Hoewel het nog niet duidelijk is hoe het werkt, hebben observaties aangetoond dat mannen die remmers van dit enzym gebruiken, minder vatbaar zijn voor de ontwikkeling van deze ziekte.

Volgens een studie gepubliceerd in het International Journal of Oncology (Engelse link) kan zegepalm de de groei van LNCaP-, DU145- en PC3-prostaatkankercellen stoppen. Het is echter belangrijk op te merken dat het impotentie en een afname van het libido kan veroorzaken.

Veiligheid en aanbevelingen wat zegepalm betreft

Hoewel het voor de meeste gezonde volwassenen als veilig wordt beschouwd, beveelt men het niet aan voor kinderen, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven. Zegepalm kan bijwerkingen veroorzaken, zoals lichte hoofdpijn en buikpijn. Het is echter mogelijk om dit laatste te vermijden door het extract met voedsel in te nemen.

Het is raadzaam om je arts te raadplegen als je deze supplementen gebruikt als je op het punt staat een operatie of behandeling te ondergaan. Houd er rekening mee dat de verbindingen overmatig bloeden of interacties met medicijnen zoals anticoagulantia kunnen veroorzaken.

Tot slot, aangezien het vergelijkbare effecten heeft als finasteride, een medicijn dat haaruitval en BPH behandelt, moet je niet beide tegelijkertijd innemen, tenzij je arts het aanbeveelt. Het kan ook de werkzaamheid van orale anticonceptiva verminderen.

Ook interessant om te lezen:
Hoe een prostaatonderzoek wordt uitgevoerd

Veiligheid en aanbevelingen wat zegepalm betreft

Wat te onthouden over zegepalm

Zegepalm is een kleine palmboom waarvan we een extract en andere medicinale derivaten kunnen verkrijgen. Hoewel het populair is om hoest en andere verkoudheidssymptomen te kalmeren, is er geen bewijs om dergelijke doeleinden te ondersteunen. Sommige onderzoeken suggereren echter dat het gunstig is tegen aandoeningen zoals benigne prostaathyperplasie (BPH) en haaruitval.

Het is in ieder geval belangrijk om voorzorgsmaatregelen te nemen bij het gebruik van dit soort supplementen. Zwangere vrouwen, moeders die borstvoeding geven en kinderen moeten deze stof vermijden, net als degenen die momenteel medicijnen gebruiken.

Hoe dan ook, het is altijd het beste om een arts te raadplegen voordat je dit kruidenproduct regelmatig gaat gebruiken. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Arca, E., Açıkgöz, G., Yeniay, Y., & Caliskan, E. (2014). The evaluation of efficacy and safety of topical saw palmetto and trichogen veg complex for the treatment of androgenetic alopecia in men. Turkish Journal of Dermatology, 8(4), 210. https://doi.org/10.4274/tdd.2302
  • Pais, P., Villar, A., & Rull, S. (2016). Determination of the potency of a novel saw palmetto supercritical CO2 extract (SPSE) for 5α-reductase isoform II inhibition using a cell-free in vitro test system. Research and reports in urology, 8, 41–49. https://doi.org/10.2147/RRU.S96576
  • Suter, A., Saller, R., Riedi, E., & Heinrich, M. (2013). Improving BPH symptoms and sexual dysfunctions with a saw palmetto preparation? Results from a pilot trial. Phytotherapy research : PTR, 27(2), 218–226. https://doi.org/10.1002/ptr.4696
  • Penugonda, K., & Lindshield, B. L. (2013). Fatty acid and phytosterol content of commercial saw palmetto supplements. Nutrients, 5(9), 3617–3633. https://doi.org/10.3390/nu5093617
  • Yang, Y., Ikezoe, T., Zheng, Z., Taguchi, H., Koeffler, H. P., & Zhu, W. G. (2007). Saw Palmetto induces growth arrest and apoptosis of androgen-dependent prostate cancer LNCaP cells via inactivation of STAT 3 and androgen receptor signaling. International journal of oncology, 31(3), 593–600.
  • Wilt, T. J., Ishani, A., Stark, G., MacDonald, R., Lau, J., & Mulrow, C. (1998). Saw palmetto extracts for treatment of benign prostatic hyperplasia: a systematic review. JAMA, 280(18), 1604–1609. https://doi.org/10.1001/jama.280.18.1604

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.