Wat is menstruatiemoeheid en hoe kun je ermee omgaan?
Een van de veel voorkomende tekenen voorafgaand aan je menstruatie – en een die zelfs tijdens je hele cyclus kan aanhouden – is menstruatiemoeheid. Dit gevoel komt vaker voor dan je denkt en werkt als een waarschuwing voor bepaalde onevenwichtigheden in het lichaam.
Als je na minimale inspanningen uitgeput bent en je energie waarneembaar daalt, is dat waarschijnlijk omdat je menstruatiemoeheid ervaart. Gelukkig kan dat verholpen worden. We leggen in dit artikel uit hoe.
Menstruatiemoeheid en de oorzaken ervan
Deze vorm van vermoeidheid, ook bekend als “menstruatiemoeheid,” maakt deel uit van het premenstrueel syndroom (PMS), dat door de Office of Women’s Health omschreven wordt als “een reeks symptomen die één tot twee weken voor je menstruatie optreden.”
In deze fase heb je meer kans op angst, prikkelbaarheid, stemmingswisselingen, hoofdpijn, een opgeblazen gevoel en zwakte. De mate van de symptomen neemt toe met stijgingen van de omgevingstemperatuur.
Naarmate de cyclus vordert, nemen de gewaarwordingen af tot uiteindelijk de vermoeidheid verdwijnt. De oorzaken ervan worden in verband gebracht met de hieronder genoemde factoren.
- Hormonen: veranderingen in oestrogeen en progesteron hebben grote invloed op vermoeidheid. De folliculaire en ovulatoire fasen vragen om energie en hormonale ondersteuning, maar als er onevenwichtigheden zijn, kun je je vermoeid voelen.
- IJzertekort: MPG Journal preciseert (Spaanse link) dat ijzertekort leidt tot uitputting, hartkloppingen, en duizeligheid. Bovendien kun je door een tekort aan ijzer last krijgen van hevige menstruaties of bloedarmoede door ijzertekort.
- Krampen: tijdens de menstruatie worden ontstekingsstoffen versterkt die, vermengd met hormonen, krampen opwekken. De intensiteit van de pijn leidt soms tot zwakte en duizeligheid.
- Suiker: tijdens de dagen van je cyclus kun je de drang voelen om meer zoetigheid te eten dan gewoonlijk. Op het moment zelf voel je een oppepper van energie, maar zodra die zakt, omhult vermoeidheid je meestal. De enige oplossing die je vindt is het verzadigen van een nieuwe hunkering, waardoor je in een vicieuze cirkel terechtkomt.
Eens en voor altijd een eind maken aan het premenstrueel syndroom
Hoe beïnvloedt de menstruele cyclus het voetbal van vrouwen?
Hoe kun je menstruele vermoeidheid verlichten?
Houd bij hoe lang het ongemak duurt en hoeveel last je ervan hebt. Zolang ze niet verergeren, neem je nota van de volgende tips om menstruatiemoeheid te verminderen.
1. Eet een goed dieet
Verbeter je eetgewoonten en respecteer regelmatige etenstijden. Kies voor tussendoortjes die niet bijdragen tot een lage bloedsuiker. Neem groenten en peulvruchten in je dieet op, evenals voedingsmiddelen op basis van eiwitten, vooral om als tussendoortje mee te nemen als je het huis uitgaat.
Een andere aanbeveling is voedingsmiddelen zoals spinazie om het ijzertekort aan te pakken dat tijdens de menstruatie kan optreden.
Evenzo is het vermijden van overvloedige gerechten nuttig tegen menstruatiemoeheid. Het is echter ook een goed idee om lange tussenpozen tussen maaltijden te vermijden, want het lichaam verbruikt al zijn energie voor de spijsvertering, en dat lokt vermoeidheid uit. Een oplossing hiervoor zijn gezonde tussendoortjes.
2. Houd je cyclus in de gaten
Maak gebruik van de technologie en installeer een toepassing op je telefoon om je menstruatie in de gaten te houden. Deze systemen kondigen de nabijheid van je menstruatie aan en markeren de dag waarop je cyclus begint en wanneer hij eindigt. Ze stellen je ook in staat je emoties en energieniveau te registreren.
Al deze informatie is nuttig om het patroon van het lichaam voor en tijdens de menstruatie op te bouwen, wat je helpt op symptomen te anticiperen en beter op vermoeidheid te reageren.
3. Lichaamsbeweging
Volgens een artikel (Spaanse link) gepubliceerd door NeuroRehab News brengt aërobe lichaamsbeweging veel voordelen midden in je menstruatie, vooral als het gaat om pijn en je algehele kwaliteit van leven. Door te bewegen breng je energie in het lichaam en komen endorfines vrij. Wandelen, yoga en fietsen zijn allemaal gunstige activiteiten.
4. Blijf gehydrateerd om vermoeidheid te bestrijden
Uitdroging en vermoeidheid gaan hand in hand. Om dit gevoel te verbeteren, probeer je dagelijks minstens twee liter (ongeveer acht glazen) water te drinken en haal je wat frisse lucht. Drink geen frisdrank, koffie of andere suikerhoudende dranken, want deze soorten drank kunnen winderigheid en slapeloosheid veroorzaken.
Anderzijds wijst doctoraal onderzoek, gepubliceerd door de Universiteit van Santiago de Compostela, erop (Spaanse link) dat alcoholgebruik gepaard gaat met een matige toename van PMS, dat, zoals je weet, vermoeidheid als een van de verschijnselen ervan met zich meebrengt.
5. Rust uit
Het is bewezen dat minstens 8 uur slapen ‘s nachts leidt tot minder menstruatiemoeheid‘s morgens. Zorg er ook voor dat je minstens een uur voor het slapengaan geen beeldschermen gebruikt.
De Revista de la Facultad de Medicina de México legt uit (Spaanse link) dat het gebruik van elektronische apparaten invloed heeft op het ontoereikende slaapsyndroom, omdat de nachtelijke blootstelling aan licht van beeldschermen het circadiane ritme en de melatonineproductie verstoort.
De gevolgen zijn de verandering van de normale slaaparchitectuur en slaperigheid de volgende dag. Enkele aanvullende aanbevelingen om goede rust te krijgen zijn:
- Maak een schema voor het slapengaan. Wees elke avond op tijd.
- Neem geen koffie meer na de middag.
- Gebruik een menstruatiebeschermer die je een veilig gevoel geeft, zodat je niet op je hoede bent voor lekkend bloed.
- Beperklawaai voor een rustgevende nachtrust.
6. Ontspan
Voor je geestelijke gezondheid zorgen is belangrijk om de zwaarte die door menstruele vermoeidheid ontstaat te verlichten. Hoge niveaus van stress veroorzaken hormonale schommelingen die leiden tot onregelmatige cycli, naast andere effecten. Doe ademhalingsoefeningen, yoga, of wijd een paar uur aan een hobby. Deze activiteiten zullen je ontspannen en ook je menstruatiemoeheid kalmeren.
Vind je dit artikel leuk? Je vindt dit artikel misschien ook leuk om te lezen:
Behandel krampen tijdens de menstruatie met natuurlijke remedies
Wanneer is het tijd om naar de dokter te gaan?
Hoe vaak je ook last hebt van menstruatiemoeheid, als de lichamelijke symptomen invaliderend worden, is het tijd om de gynaecoloog te bezoeken. De ernst van de gewaarwordingen kan namelijk te wijten zijn aan premenstruele dysforie-stoornis. Deze aandoening omvat uitingen van grote medische zorg, zoals zware depressie en angst.
Ook zijn er ziekten die gepaard gaan met ongemakken voor en tijdens de menstruatie: bijvoorbeeld polycysteus ovarium syndroom, schildklierproblemen, en ernstige bloedarmoede.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Carrillo-Mora P, Baraja-Martínez KG, Rangel-Caballero MF, Sánchez-Vázquez I. Trastornos del sueño: ¿qué son y cuáles son sus consecuencias? Revista de la Facultad de Medicina de México. Vol. 61. Núm. 1. México; 2018. http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0026-17422018000100006
- Fernández Míguez MDM. Estudio epidemiológico de los factores de riesgo del síndrome premenstrual y del trastorno disfórico premenstrual. España; 2019. https://dialnet.unirioja.es/servlet/tesis?codigo=254018
- Mas Esteve Hematología Hemoterapia M. Impacto del déficit de hierro y la anemia ferropénica en la salud de la mujer. MPG Journal. España; 2018. https://www.mendeley.com/catalogue/9d3bae16-6d45-364c-8b30-f02612330962/?utm_source=desktop&utm_medium=1.19.4&utm_campaign=open_catalog&userDocumentId=%7Bf83f13ad-2535-47ab-a7cb-e22323777a21%7D
- Madroñero M. El papel del ejercicio en el dolor menstrual. NeuroRehab News. España; 2021. https://www.mendeley.com/catalogue/eccb4200-b313-3c84-b841-0beb45ffa708/?utm_source=desktop&utm_medium=1.19.4&utm_campaign=open_catalog&userDocumentId=%7B957c3e6d-9077-4159-ac1c-f26a3d44f8e3%7D
- Síndrome premenstrual. Oficina para la Salud de la Mujer. Estados Unidos; 2021. https://espanol.womenshealth.gov/menstrual-cycle/premenstrual-syndrome