Wat is het supervrouw-syndroom?

Het supervrouw-syndroom komt voor bij vrouwen die denken dat ze alles kunnen zonder ooit hulp te hoeven vragen. Na verloop van tijd kan dit echter gevoelens van frustratie, teleurstelling en stress veroorzaken. Hoe kunnen we ertegen vechten? Lees verder om erachter te komen!
Wat is het supervrouw-syndroom?
Isbelia Esther Farías López

Geschreven en geverifieerd door de filosoof Isbelia Esther Farías López.

Laatste update: 09 augustus, 2022

Heb je ooit gehoord over het supervrouw-syndroom? Nou, het komt vrij vaak voor bij vrouwen die de rol van wondervrouw spelen en duizend taken kunnen uitvoeren zonder vermoeidheid te tonen.

Voordat we je er meer over gaan vertellen is het belangrijk om duidelijk te maken dat dit syndroom op dit moment in geen enkele diagnostische handleiding voorkomt, noch een aandoening is, noch officieel erkend wordt door de medische gemeenschap.

Dus waarom praten we elke dag meer over dit onderwerp? Het antwoord is dat het aantal vrouwen dat het supervrouw-syndroom heeft toeneemt. Daarom heeft het probleem steeds meer aandacht gekregen.

Wat is het supervrouw-syndroom?

In hun gretigheid om alles perfect te doen, hebben vrouwen met het supervrouw-syndroom de neiging om op te branden en constant emotioneel uitgeput te zijn.

Net als bij het superman-complex gedragen supervrouwen zich alsof iedereen om hen heen incompetent is. Met andere woorden, zij zijn de enigen die alle taken naar behoren kunnen uitvoeren.

Deze vrouwen hebben ook de neiging om erg veeleisend naar zichzelf te zijn, dus gedragen ze zich zoals elke grote superheld zou doen. Ze zijn sterk, ze lijken onoverwinnelijk en ze lijken de kracht te hebben om tegen alles te vechten.

Het is echter noodzakelijk om duidelijk te maken dat dit syndroom verre van volledig positief is. Het kan gemakkelijk emotionele uitputting veroorzaken. Sommige onderzoeken (Spaanse link) associëren het met stressoren.

Daarom, zoals gedetailleerd omschreven is in het onderzoek over het onderwerp, kunnen deze vrouwen, wanneer ze niet langer aan hun eigen verwachtingen kunnen voldoen, last krijgen van onder andere:

Dus voordat je deze negatieve symptomen ervaart, is het het beste om een beetje zelfreflectie toe te passen om er zeker van te zijn dat je niet aan het supervrouw-syndroom lijdt. Hoewel het misschien een goede zaak lijkt, kan het na verloop van tijd zeer schadelijke gevolgen hebben.

Hoe zijn vrouwen met het supervrouw-syndroom?

Vermoeide vrouw die aan het supervrouw-syndroom lijdt

Vrouwen met het supervrouw-syndroom hebben over het algemeen enkele gemeenschappelijke eigenschappen. Enkele van de meest opvallende kenmerken zijn onder andere:

  • Ze voeren individuele taken uit en werken niet goed samen in groepen.
  • Ze delegeren nooit verantwoordelijkheden. Integendeel, ze zijn trots als ze dingen persoonlijk hebben bereikt.
  • Hun ego is opgeblazen.
  • Ze vragen nooit om hulp, zelfs niet op momenten dat ze het moeilijk hebben.
  • Meestal zijn het trotse vrouwen die nooit tekenen van zwakte vertonen naar de buitenwereld toe.
  • Ze aanvaarden alle taken die hen op het werk zijn toegewezen, zelfs als ze op instorten staan of een emotionele crisis meemaken.
  • Ze hebben het gevoel dat ze, als ze om ondersteuning vragen, als zwak of onbekwaam zullen worden beschouwd.

Zijn er voordelen om een supervrouw te zijn?

Helaas vinden sommige vrouwen – en delen van de samenleving – het gunstig om een supervrouw te zijn. Dit komt meestal door een van de volgende redenen:

  • gevoelens van kracht en intelligentie.
  • het is verheugend dat anderen alle dingen die ze kan doen prijzen.
  • het voelt prettig om anderen te kunnen helpen.
  • verbetert het zelfvertrouwen en de motivatie.

Wat zijn de nadelen van een supervrouw zijn?

Natuurlijk voelen de mensen rondom de supervrouw zich soms ook goed, want ze maakt het leven van anderen gemakkelijker door voor alles te zorgen! Dit heeft echter ook veel nadelen. Naast mentale uitputting kunnen vrouwen met dit syndroom ook gevoelens van verlatenheid en frustratie ervaren.

Als je je kunt identificeren met het supervrouw-syndroom, is het erg belangrijk om te weten dat deze levensstijl tot veel gevaren kan leiden. denk hierbij aan de volgende situaties:

  • Als je altijd beschikbaar bent voor anderen, verlies je de focus op je eigen werk.
  • Je kunt frustraties ervaren omdat al je kracht en aandacht op anderen gericht zijn.
  • Je voelt je uitgeput en hebt totaal geen energie meer, vooral aan het einde van de dag.
  • boos zijn op jezelf of een onderliggend gevoel van verlatenheid ervaren.
  • Je hebt weinig tijd voor jezelf nadat je anderen hebt geholpen.
  • teleurgesteld gevoel als mensen je inspanningen niet waarderen.

Al deze zaken kunnen leiden tot aanzienlijke psychische problemen, zoals angst en depressie. Dat geldt met name als de situatie langdurig is en gecombineerd gaat met stress.

Hoe weet je of je lijdt aan het supervrouw-syndroom?

Vrouw voelt zich verlaten

Als je enkele van de kenmerken die we hieronder zullen bespreken opmerkt, moet je eraan werken om je eigen welzijn te bereiken. Dat wil zeggen, probeer dit patroon van schadelijk gedrag te veranderen. Als je een van de volgende symptomen vertoont, lijd je mogelijk aan dit syndroom:

  • stress en spanning.
  • moeilijkheden om in slaap te komen.
  • je niet lekker ontspannen voelen.
  • doelen of doelstellingen die niet kunnen worden bereikt of die veeleisend zijn.
  • het onvermogen om ‘nee’ te zeggen wanneer je een taak krijgt toegewezen.
  • grote drang om alles te willen bereiken en daardoor onrust.

Hoe moet je met het supervrouw-syndroom omgaan?

  • Erken dat je een mens bent. De waarheid is dat je geen superheld bent, integendeel. Je moet accepteren dat je gewoon niet alles alleen kunt doen. Door dat wel te proberen loop je het risico ziek te worden.
  • Vergeet je impulsen om alles te willen beheersen. Hoe vaak je ook probeert, de dingen zullen niet altijd lopen zoals je wilt. Je moet ruimte laten voor onzekerheid en voor dingen die zomaar onverwachts kunnen gebeuren.
    Onthoud dat iedereen verantwoordelijk is voor zijn of haar eigen leven. Anderen willen helpen is prima, maar het wordt schadelijk als je alles voor hen doet.
  • Leer delegeren. Anderen kunnen ook taken uitvoeren en ze kunnen dat ook goed doen. Doe niet alsof alle andere mensen incompetent zijn. Dit beperkt hun groeipotentieel alleen maar.
  • Zoek hulp als je die nodig hebt. Extra steun en begeleiding krijgen van een therapeut of psycholoog doet voor veel mensen wonderen, wat de reden ook is. Als je het gevoel hebt dat je wat extra ondersteuning nodig hebt, aarzel dan niet om daar om te vragen.

Volg deze richtlijnen en je zult versteld staan van je potentieel om rust te ervaren. Concentreer je op jezelf en begin met prioriteiten stellen. Het is echt mogelijk om een betere kwaliteit van leven te hebben.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Woods-Giscombé, C. L. (2010). Superwoman schema: African American women’s views on stress, strength, and health. Qualitative health research, 20(5), 668-683.
  • Heather, A. K. (2008). Young women constructing identities: Multiple subject positions and the superwoman ideal (Doctoral dissertation, University of Calgary).
  • Eastman, L. E. (Ed.). (2007). Overcoming the superwoman syndrome. Professional Woman Pub..
  • Salinas., D. (2012). Estrés. In Prevención y afrontamiento del estrés laboral.
  • Khoo, E. J., Aldubai, S., Ganasegeran, K., Lee, B. X., Zakaria, N. A., & Tan, K. K. (2017). El agotamiento emocional está asociado con factores estresantes relacionados con el trabajo: Estudio multicéntrico y transversal en hospitales públicos de Malasia. Archivos argentinos de pediatría, 115(3), 212-219.
  • Sumra, M. K., & Schillaci, M. A. (2015). Stress and the multiple-role woman: Taking a closer look at the “Superwoman”. PloS one, 10(3), e0120952.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.