7 tips om een supermoeder te zijn

Een 'supermoeder' is meer dan een moeder die alle verantwoordelijkheden voor het gezin en haar werk in evenwicht kan houden: ze is ook een bewuste moeder die erkent dat het gezond is om een ​​aantal taken te delegeren zodat alles op rolletjes verloopt.
7 tips om een supermoeder te zijn

Geschreven door Thady Carabaño

Laatste update: 24 augustus, 2022

Is het mogelijk om een ​​supermoeder te zijn?

Het moederschap kan zeker zwaar zijn als je als vrouw geconfronteerd wordt met de vele eisen die het leven en een carrière stellen. En voor velen kan het bereiken ervan een echte uitdaging zijn.

Een supermoeder zijn betekent niet dat je overal alleen voor moet zorgen.

Het huis netjes houden, de kinderen verzorgen en opvoeden, werken, je partner tevreden houden en nog steeds tijd vinden om je mooi en gezond te voelen… Het is veel voor één persoon.

Toch is dit nog steeds het doel van een heleboel vrouwen.

Zou het kunnen dat we te veel van onszelf verwachten?

Tips om een ​​supermoeder te zijn

De sleutel om een ​​supermoeder te zijn, is voorkomen dat je jezelf overweldigt met een drang naar perfectie, omdat perfectie simpelweg niet bestaat.

Op basis van dit fundamentele uitgangspunt geven we je zeven tips die essentieel zijn om de reis naar bewuster moederschap succesvol en gelukkig af te leggen.

1. Heb lief en vergeef

Supermoeder die bloemen plukt met haar zoon

De liefde die je hebt voor je familie is fundamenteel. Kinderen willen immers altijd ‘ik hou van je’ van hun ouders horen. Je kunt het nooit te vaak zeggen. Je moet het echter ook bewijzen.

Hoe?

Maak tijd vrij om met ze te spelen, hen te helpen met hun huiswerk en tijd met elkaar door te brengen als gezin. Wees streng met de grenzen die kinderen nodig hebben om gezond op te groeien en zorg ervoor dat je goed en op het juiste moment met ze communiceert.

Maar ook vergeving moet deel uitmaken van de gezinsdynamiek. Er zullen heus vaak fouten worden gemaakt. Om vergeving vragen en vergeving schenken om te groeien als menselijke wezens maakt echter deel uit van bewust moederschap.

2. Geef prioriteit aan wat belangrijk is

Kalender om prioriteiten te stellen als supermoeder

Houd een agenda bij en schenk eerst aandacht aan de belangrijkste dingen. Geef deze zaken prioriteit. Als je iets moet afmaken en je weet dat je ook je kinderen naar school moet brengen, neem dan de tijd om productief te zijn en je werkverantwoordelijkheden te vervullen.

Er zijn genoeg technologische hulpmiddelen die je kunnen helpen bij het organiseren van je verantwoordelijkheden als vrouw. Geef prioriteit aan de meest urgente dingen en onthoud de dingen die niet mogen worden vergeten.

Je kunt jezelf bezoekjes aan de bank besparen door transacties elektronisch uit te voeren en je kunt je e-mail zo instellen dat je eerst de belangrijkste mailtjes kunt bekijken.

3. Organiseer huishoudelijke taken

Supermoeder die plantjes plant met haar dochter

Huishoudelijke taken moeten een verantwoordelijkheid zijn die gedeeld wordt door alle leden van het gezin. Als je taken overdraagt ​​aan de andere leden van je gezin, kunnen jullie samen de schone en aangename sfeer bereiken die een gezin in huis nodig heeft.

Iedereen kan taken op zich nemen op basis van zijn leeftijd, kracht en vaardigheden. Je kunt een kalender maken waarin alle huishoudelijke taken netjes worden verdeeld. Een obsessie met orde en netheid is natuurlijk niet gezond, maar dat is wanorde en viezigheid ook niet. Wees echter voorzichtig met het zijn van een vrouw die machogedrag ondersteunt. Laat papa ook huishoudelijk werk doen.

4. Breng tijd door met elkaar

Naast het uitvoeren van klusjes, moeten jullie als gezin ook tijd met elkaar doorbrengen. Probeer minstens één maaltijd van de dag samen te nuttigen, met de tv uit en mobiele telefoons aan de kant gelegd. Gezinsmaaltijden bevorderen de fysieke en emotionele gezondheid van kinderen en adolescenten.

Neem de tijd voor elk kind, voor je partner en natuurlijk voor jezelf.

Onthoud: je kunt voor morgen bewaren wat je vandaag niet hebt kunnen doen, maar het uitstellen betekent niet dat je het vergeet.

5. Leer zowel te lachen als te huilen

Supermoeder die werkt met haar kindje op schoot

In het gezinsleven zullen er zich goede en minder goede emoties voordoen. Een supermoeder geniet van het gezelschap van haar gezin en is blij als iedereen bij elkaar is.

Probeer te lachen na een moeilijke dag op het werk. Maar wees tegelijkertijd ook niet bang om in moeilijke tijden je tranen te delen met je partner en kinderen.

Emoties delen, voelen en ernaar handelen hoort bij de lessen die een supermoeder haar kinderen meegeeft. In plaats van je idealen alleen uit te spreken, moet je er ook een voorbeeld van zijn.

6. Geef papa de erkenning die hij verdient

Supermoeder die er even tussenuit is met haar man

Een supermoeder erkent en waardeert de man die leven gaf aan haar kinderen.

Deel je taken met je partner, of het nu gaat om huishoudelijk werk of de opvoeding van je kinderen.

Tegenwoordig hebben we ten onrechte een moederfiguur geschapen die alles kan doen, waardoor we minder goed in staat zijn om de liefde en steun te accepteren van de man met wie we ons leven delen.

Als het paar gescheiden is, betekent dit niet dat er een afstand moet worden gecreëerd tussen de vader en zijn kinderen. Zelfs in gevallen waarin de vader afwezig is en zijn verantwoordelijkheden niet vervult, probeert een supermoeder wrok of haat bij haar kinderen te voorkomen. Relatieproblemen tussen twee mensen hoeven de relatie met hun kinderen niet te schaden.

7. Zorg goed voor jezelf

Supermoeder die zich laat opmaken door haar dochter

Je moet voor je kinderen zorgen, maar ook voor jezelf.

Om een ​​supermoeder te zijn en te handelen naar de behoeftes van je opgroeiende kinderen, moet je fysiek, mentaal en emotioneel fit zijn. Een goed dieet en goede lichaamsbeweging zijn dan ook essentieel.

En als je wilt dat je kinderen vanaf jonge leeftijd gezond eten en trainen, dan kun je hier het beste voor zorgen door zelf het goede voorbeeld te geven.

Als je je overweldigd voelt door je gezinsverantwoordelijkheden of niet weet hoe je moet omgaan met een van de moeilijke situaties die hiermee gepaard gaan, aarzel dan niet om professionele hulp in te schakelen.

En je mentale en emotionele balans zijn ook afhankelijk van het welzijn van je kinderen.

Nog een laatste opmerking voor alle supermoeders

Supermoeder zijn betekent niet ‘superkrachtig’ zijn. Het meest belangrijke deel van bewust moederschap is accepteren en erkennen dat je ondersteuning en hulp nodig hebt. Dit betekent inzien wanneer het tijd is om te delegeren. Deze acceptatie en erkenning weerspiegelt je ware kracht om je kinderen groot te brengen.

Dit is vooral belangrijk voor moeders die hun kinderen alleen moeten opvoeden. Vergeet niet: er is altijd een helpende hand, een grootmoeder, een broer of een zus die je de steun kan geven die je nodig hebt.

Je kinderen hebben je zorg en begeleiding nodig om te groeien. Een supermoeder houdt van, ondersteunt, stimuleert en begrijpt haar kinderen en laat ze te zijner tijd de controle over hun lot en leven nemen volgens hun eigen beslissingen. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.