Wat is het juiste tijdstip om te eten?

Het juiste moment om voedsel te eten is afhankelijk van het land waar je woont. Er zijn echter voor iedereen enkele basisregels. Leer meer in dit artikel!
Wat is het juiste tijdstip om te eten?

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 24 augustus, 2022

Ieder van ons eet op een bepaald tijdstip ontbijt, lunch, een snack en een diner. In het weekend kunnen we het soms uitstellen. Het juiste tijdstip om voedsel te eten is afhankelijk van het land waar je woont.

In Spanje eten sommige mensen bijvoorbeeld tussen 14:00 en 15:00 uur, maar in Portugal eten ze meestal om 13:00 uur.

Toch is er gedurende de dag een juist tijdstip om voedsel te eten, dat overal kan worden toegepast. In dit artikel zullen we laten zien wat het juiste tijdstip is om elke maaltijd te eten. Wil je meedoen?

Het juiste tijdstip om te eten

Ontbijt vanaf 07:00 uur

yoghurt met fruit

7:00 uur is het juiste tijdstip om ontbijtproducten te eten. We kunnen ook om 8:00 uur beginnen met ontbijten, maar het is niet aan te raden om het veel later te doen.

 • Wat moet een goed ontbijt bevatten? Zoals we weten, is het de belangrijkste maaltijd van de dag, dus het moet substantieel zijn.
 • Het moet fruit, granen en wat voedsel bevatten dat calcium bevat. Hiermee krijg je een compleet ontbijt.

Sommige mensen kunnen soms niet ontbijten vanwege het feit dat ze wakker worden met een ‘gesloten maag’.

In deze gevallen raden we aan om even de tijd te nemen (douchen, klaar te maken…), zodat je lichaam wakker wordt en honger krijgt. Het drinken van een glas water kan helpen.

Een snack tussen 10:00 en 11:00 uur

Nadat we eenmaal hebben ontbeten, gaan we vaak aan het werk of houden we ons bezig om onze verantwoordelijkheden na te komen. Dan is het raadzaam om tussen 10:00 en 11:00 iets te eten.

 • Het is een perfecte tijd om fruit, een mueslireep of wat yoghurt met noten te eten.

Het eten van iets lichts op dit tijdstip van de ochtend zal helpen om tot de maaltijd een hongergevoel te vermijden. Bovendien zal het ons ook wat meer energie geven. Als je wilt, kun je ook een kopje koffie drinken.

Lunch na 13.00 uur

tafel vol met eten

Het is niet aan te raden om voor 12.00 uur te lunchen, tenzij je geen andere optie hebt. Hoe lang kun je de lunch echter uitstellen? Tot uiterlijk 14.00 uur ‘s middags.

 • Bij deze maaltijd moet je wat groenten, eiwitten, gezonde vetten, groenten en koolhydraten opnemen.
 • Het moet een maaltijd zijn die vult, maar dat niet te zwaar is. Dit kan contraproductief zijn en je energie verminderen.

Na de maaltijd kunnen we iets lichts als nagerecht eten, zoals nog een stuk fruit en het met een kopje thee begeleiden. Thee helpt het lichaam om te verteren en het helpt de maag om zich goed te voelen.

Misschien ook interessant om te lezen:
Probeer deze toetjes met weinig calorieën

Tijd om een snack te eten!

Een snack eten is niet alleen voor kinderen. Net zoals dat we zouden moeten lunchen, zouden volwassenen ook een snack moeten eten.

Op deze manier kunnen we ons beter inhouden tot het avondeten en voorkomen dat we ongezond voedsel gaan snacken. Het is belangrijk dat je weet dat al deze tijden flexibel zijn en dat je ze altijd kunt aanpassen aan je eigen levensstijl.

 • De geschikte tijd om een snack te eten is tussen 15.00 en 17.00 uur. Als je erg laat hebt gegeten, dan kun je deze tijd verlengen tot 18.00 uur.
 • Als snack kun je een handvol noten eten. Ze geven veel energie.
 • Als je eerder op de dag nog geen yoghurt hebt gegeten, dan zou dit een goed moment zijn om er wat van te eten. Als je het met een paar noten aanvult, dan is het een complete snack.

Het diner mag niet later zijn dan 21.00 uur

soep met brood op het juiste tijdstip om te eten

Het juiste tijdstip om het diner te eten is van 17.00 uur en 21.00 uur. Het is niet aan te raden om later te dineren, tenzij je heel laat gaat slapen.

Vergeet niet dat er minstens twee uur tussen moet zitten nadat je klaar bent met eten en voordat je gaat slapen. Als je voor het slapen gaan eet, dan:

Daarom is het belangrijk om zo snel mogelijk te dineren om je lichaam de tijd te geven om het te verteren.

 • Het avondeten moet licht zijn. Wat soep, wat vis, een kipfilet, wat groenten… Het moet een diner zijn dat rijk is aan vitamines en dat niet veel van de spijsvertering vereist.
 • Sommige mensen drinken gewoon een glas melk en eten een broodje. Dit is ook voldoende. De behoeften van elk persoon zijn anders.

Dit zijn slechts enkele aanbevelingen, maar alles is afhankelijk van je eigen behoeften. Bovendien heeft ieder persoon werk en verantwoordelijkheden die waardoor er andere tijden voor het eten nodig zijn.

Wanneer eet je je maaltijden? Komen ze overeen met de tijden die we hebben aanbevolen? 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Aljuraiban, G. S., Chan, Q., Oude Griep, L. M., Brown, I. J., Daviglus, M. L., Stamler, J., … Frost, G. S. (2015). The Impact of Eating Frequency and Time of Intake on Nutrient Quality and Body Mass Index: The INTERMAP Study, a Population-Based Study. Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics. https://doi.org/10.1016/j.jand.2014.11.017.
 • Cameron J. D, Cyr M-J, Doucet E. Increased meal frequency does not promote greater weight loss in subjects who were prescribed an 8-week equi-energetic energy-restricted diet. British Journal of Nutrition. Abril 2010. 103 (8): 1098-101.
 • Charlot A, Hutt F, et al. Beneficial effects of early-time restricted feeding on metabolic diseases: importance of aligning food habits with the circadian clock. Nutrients. Mayo 2021. 13 (5): 1405.
 • Gracia-Arnaiz, M., & Arnaiz, M. G. (2010). De modernidades y alimentación: comer hoy en España. Horizontes Antropológicos16(33), 177–196. https://doi.org/10.1590/S0104-71832010000100010.
 • Jiang P, Turek F. W. Timing of meals: when is as critical as what and how much. American Journal of Physiology, Endocrinology and Metabolism. Mayo 2017. 312 (5): E369-E380.
 • Manoogian E. N, Chaix A, Panda S. When to eat: the importance of eating patterns in health and disease. Journal Biological Rhythms. Diciembre 2019. 34 (6):579-581.
 • Njike VY, Smith TM, Shuval O, et al. Snack Food, Satiety, and Weight. Adv Nutr. 2016;7(5):866–878. Published 2016 Sep 15. doi:10.3945/an.115.009340
 • Ochoa, F., & Ojeda, S. (2008). La mala alimentación y los estudiantes.
 • Paoli A, Tinsley G, et al. The influence of meal frequency and timing on health in humans: the role of fasting. Nutrients. Abril 2019. 11 (4): 719.
 • Quéliz, M. (2016). TRASTORNO DE HORARIOS – Consecuencias de comer a destiempo | Listín Diario. Retrieved from https://www.listindiario.com/la-vida/2008/06/09/61842/consecuencias-de-comer-a-destiempo.
 • St-Onge, M. P., Ard, J., Baskin, M. L., Chiuve, S. E., Johnson, H. M., Kris-Etherton, P., & Varady, K. (2017). Meal Timing and Frequency: Implications for Cardiovascular Disease Prevention: A Scientific Statement from the American Heart Association. Circulation. https://doi.org/10.1161/CIR.0000000000000476.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.