Wat is heggenrank en wat zijn de toepassingen?

Heggenrank is een homeopathisch geneesmiddel dat wordt gebruikt om ontstekings- en spijsverteringsstoornissen te bestrijden. Tegelijkertijd worden er ook andere voordelen aan toegeschreven. In dit artikel vertellen we je er meer over.
Wat is heggenrank en wat zijn de toepassingen?

Geschreven door Daniela Andarcia

Laatste update: 09 augustus, 2022

Heggenrank is een bekend homeopathisch geneesmiddel geworden, gemaakt van de wortels van de gelijknamige plant, die inheems is in Midden-, Zuid- en Oost-Europa.

De plant behoort tot de familie van de cucurbitaceae (komkommerfamilie) en wordt gekenmerkt doordat het een klimplant met ranken is. Je kunt hem herkennen aan zijn vijfhoekige bladeren met scherpe punten, zijn groenwitte bloemen en zijn vlezige zwarte bessen.

De vruchten van heggenrank zijn giftig. Daarom gebruikt de traditionele geneeskunde de wortel van deze plant voor therapeutische doeleinden. Wat zijn de belangrijkste toepassingen? In het volgende artikel leren we je wat meer over deze interessante plant en zijn toepassingen en onthullen we de mogelijke bijwerkingen.

Welke voordelen heeft het?

De actieve bestanddelen van heggenrank verlenen verschillende geneeskrachtige eigenschappen die in een aantal gevallen ook in onderzoeken aangetoond zijn. Laten we eens in detail bekijken welke dat zijn en ook hoe ze onze gezondheid kunnen verbeteren.

Constipatie en het vasthouden van vocht

Een vrouw met maagpijn

Heggenrank is een braakmiddel, dat wil zeggen dat het braken kan opwekken. Het kan ook werken als een diureticum, dat de eliminatie van water en elektrolyten via de urine bevordert. Hoewel op dit moment wetenschappelijk bewijs nog ontbreekt wordt in de volksliteratuur gesteld dat het kan helpen bij de volgende aandoeningen:

Ontsteking

Mensen gebruiken heggenrank ook voor zijn mogelijke ontstekingsremmende effecten. Het wordt vaak gebruikt om gewrichtspijn te verminderen en is een veelgebruikt ingrediënt in medicijnen tegen reumatoïde artritis en hoofdpijn.

Het werkingsmechanisme omvat de verwijding van de bloedvaten, waarvan de vernauwing in verband wordt gebracht met migraine en diverse kwalen. Het wetenschappelijk bewijs voor deze eigenschappen is echter nog niet helemaal overtuigend.

Een klinische studie gepubliceerd in het British Journal of Clinical Pharmacology (Engelse link) toonde aan dat het gebruik van een extract van Bryonia en arnica geen effect had op de ontstekingen en bloedingen die kunnen optreden na een hartoperatie.

Kankerremmende activiteit

De actieve bestanddelen waaruit witte heggenrank bestaat, zijn bestudeerd als hulpstoffen tegen kanker. Een studie gepubliceerd in het Journal of Natural Products (Engelse link) stelde vast dat extracten van heggenrankwortel een kankerremmend potentieel hebben. Hierdoor verminderen deze extracten niet alleen de kans op tumoren, maar blijken zij ook de expansie van deze cellen te remmen.

Ondertussen heeft een in vitro onderzoek, gepubliceerd in het Avicenna Journal of Phytomedicine (Engelse link), aangetoond dat deze plant cytotoxische effecten heeft, dat wil zeggen dat ze de deling en groei van cellen zoals kankercellen verhindert.

In dit geval wijst onderzoek uit dat deze eigenschappen effectief zijn tegen plaveiselcelcarcinoom van het hoofd en de nek, evenals adenocarcinoom van de baarmoederhals. Er zijn echter studies bij mensen nodig om deze theorie klinisch te ondersteunen.

Andere voordelen van heggenrank

Wetenschappers beschouwen heggenrank als een homeopathisch geneesmiddel. Als zodanig schrijft de populaire cultuur er vele andere voordelen aan toe. Deze omvatten het volgende:

 • verlichting van griep en de symptomen daarvan.
 • vermindering van de bof.
 • vermindering van tracheitis, longontsteking en bronchitis.
 • controle van het syndroom van Sjögren.
 • verlichting van het duizeligheidgevoel.

Bijwerkingen en contra-indicaties

Het eerste wat je moet weten over deze plant is dat je de bessen niet moet consumeren. Ze hebben een hoge giftigheidsgraad en kunnen chronische ziekten en zelfs de dood veroorzaken.

De andere delen van deze plant kunnen echter ook giftig zijn, maar ze hebben geen fatale gevolgen. Welke dosis je ook neemt, je kan er symptomen van ondervinden zoals:

 • misselijkheid
 • braken
 • duizeligheid
 • vermoeidheid
 • kortademigheid
 • diarree

 • overmatig urineren

Gezien het gebrek aan wetenschappelijk bewijs voor de effecten en de veiligheid bij zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, moet de inname van dit middel worden vermeden totdat hiervoor toestemming is verkregen van een specialist.

Dosering en indicaties

Potjes heggenrankpillen

Homeopathie schrijft verschillende doseringen voor, afhankelijk van de aandoening die ermee zal worden behandeld. Enkele voorbeelden hiervan zijn onder andere:

 • Bij koorts die gepaard gaat met zweten, intense dorst en spierpijn raadt men aan om elke 4 uur 5 heggenrankkorrels in een verdunning van 9 CH (centesimale verdunning) in te nemen.
 • In het geval van artritis is de vastgestelde dosis 5 korrels in een verdunning van 5 CH verdeeld in 2 doses per dag gedurende 10 dagen. In geval van acute synovitis moet de dosis echter om de 2 uur worden toegediend.
 • Voor het syndroom van Sjögren stelt men daarentegen voor heggenrank in te nemen in een verdunning van 5 CH, 6 maal per dag gedurende 3 maanden.

Opmerking: de doses kunnen variëren per de fabrikant van het supplement. Daarom moet je de informatie op het etiket controleren. In geval van twijfel kun je ook je homeopathische arts raadplegen. Je moet het niet nemen als vervanging van de reguliere medicatie die is voorgeschreven en in combinatie met medische behandelingen vanwege het risico op interacties.

Wat moet ik onthouden over heggenrank?

Heggenrank is een homeopathisch geneesmiddel gemaakt van de wortels van de plant. Deze klimplant, afkomstig van het Europese vasteland, staat bekend om zijn vijfhoekige bladeren met scherpe punten, zijn groenwitte bloemen en zijn zwarte, giftige bessen.

Wat de geneeskrachtige eigenschappen betreft, beweert men dat de plant een ontstekingsremmende werking heeft en ook tumorbestrijdend werkt. Bovendien schijnt het nuttig te zijn bij de behandeling van constipatie, bof, griep, artritis en het syndroom van Sjögren.

Het gebruik ervan moet echter altijd onder toezicht en op voorschrift gebeuren, gezien de hoge giftigheidsgraad. De bessen kunnen dodelijk zijn en het consumeren van andere delen van deze plant in zijn verschillende vormen, zelfs in kleine hoeveelheden, kan een reeks kwalen uitlokken.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • ornu C, Joseph P, Gaillard S, Bauer C, Vedrinne C, Bissery A et al. No effect of a homoeopathic combination of Arnica montana and Bryonia alba on bleeding, inflammation, and ischaemia after aortic valve surgery. British Journal of Clinical Pharmacology. 2010;69(2):136-142.
 • Ukiya M, Akihisa T, Yasukawa K, Tokuda H, Toriumi M, Koike K et al. Anti-Inflammatory and Anti-Tumor-Promoting Effects of Cucurbitane Glycosides from the Roots of Bryonia dioica. Journal of Natural Products. 2002;65(2):179-183.
 • Pourgonabadi S, Amiri MS, Mousavi SH. Cytotoxic and apoptogenic effects of Bryonia aspera root extract against Hela and HN-5 cancer cell lines. Avicenna J Phytomed. 2017 Jan-Feb;7(1):66-72.
 • Kujawska M, Svanberg I. From medicinal plant to noxious weed: Bryonia alba L. (Cucurbitaceae) in northern and eastern Europe. J Ethnobiol Ethnomed. 2019 May 9;15(1):22.
 • Ielciu I, Frédérich M, Hanganu D, Angenot L, Olah NK, Ledoux A, Crișan G, Păltinean R. Flavonoid Analysis and Antioxidant Activities of the Bryonia alba L. Aerial Parts. Antioxidants (Basel). 2019 Apr 20;8(4):108.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.