Wat is granuloma annulare eigenlijk?

Granuloma annulare veroorzaakt normaal gesproken geen pijn, maar het kan jeuk of esthetische problemen veroorzaken. Het is een zeldzame huidaandoening waarvan de oorzaak onbekend is.
Wat is granuloma annulare eigenlijk?

Laatste update: 24 augustus, 2020

Granuloma annulare is een inflammatoire aandoening die op de huid voorkomt. De naam komt van het feit dat het ringvormige bultjes veroorzaakt. Dit zijn verhoogde, rode bultjes die normaal gesproken vanzelf verdwijnen.

De waarheid is dat granuloma annulare niet een veelvoorkomende aandoening is. Het kan iedereen treffen, maar komt normaal gesproken voor bij jonge mensen van ongeveer 10 jaar oud. Artsen zijn niet zeker van de oorzaak, maar volgens de gegevens treft het meer vrouwen dan mannen.

Deze aandoening veroorzaakt normaal gesproken weinig ongemak. Het is echter erg zichtbaar, waardoor het vaak een esthetisch probleem is. Een aantal mensen ervaart bovendien veel jeuk door de bultjes.

Men is het nog steeds aan het bestuderen, maar het lijkt met een aantal infecties verband te houden, zelfs met neoplasmata. In dit artikel leggen we alles uit wat je over granuloom annulare moet weten om het te kunnen identificeren.

Wat is granuloma annulare?

Hand met bultjes

Zoals we al zeiden, is het een chronische en inflammatoire huidaandoening. Het bestaat uit de vorming van verhoogde, rode bultjes in een ringvorm. Over het algemeen verschijnt het op de handen en voeten.

Hoewel we weten dat het vrouwen en jongeren vaker treft, weten we de exacte oorzaak niet. Toch zijn er bepaalde factoren die het kunnen activeren. Het kan bijvoorbeeld een bijwerking van een aantal medicijnen zijn.

Een andere mogelijke oorzaak is een beet of steek van een aantal insecten, en het kan zelfs een reactie op vaccinaties zijn. Granuloma annulare is ook aan infecties, zoals hepatitis gerelateerd. Toch is het belangrijk om op te merken dat het geen besmettelijke ziekte is.

Hoewel granuloom annulare normaal gesproken na ongeveer twee jaar zonder behandeling verdwijnt, is het belangrijk om het goed te bestuderen. Wetenschappers proberen namelijk te zien of er een verband met andere systemische aandoeningen is (Spaanse link).

Het lijkt met bepaalde schildklieraandoeningen en diabetes verband te houden. Bepaalde kankerverwekkende processen kunnen het zelfs veroorzaken. In deze gevallen zijn er normaal gesproken meer bultjes over het hele lichaam en reageren ze niet goed op de behandeling.

Misschien ook interessant om te lezen:
7 vijanden van een gezonde huid die je vaak negeert

Welke symptomen veroorzaakt het?

Granuloma annulare op de huid

Granuloma annulare veroorzaakt, naast de bultjes, geen andere symptomen. Deze laesies kunnen verschillende kleuren hebben, van blauwachtig tot huidskleur en rood. Ze zijn allemaal ringvormig en breiden naar buiten uit, met het midden iets verzonken.

De bultjes zijn gevoelig voor aanraking, maar veroorzaken geen pijn. Ze kunnen echter esthetische problemen of jeuk veroorzaken. Vooral als er veel bultjes over je hele lichaam zijn. Experts classificeren granuloom annulare bovendien in verschillende groepen:

  • In de eerste groep hebben we gelokaliseerde granuloom annulare, het meestvoorkomende type. Het verschijnt normaal gesproken op de handen en voeten, en de laesies kunnen tot 5 centimeter breed zijn.
  • Er is ook gegeneraliseerde granuloom annulare, het type dat zich over je hele lichaam verspreidt.
  • En ten slotte classificeren ze subcutaan granuloma. In dit geval zijn de bultjes klein en hard, en normaal gesproken zijn ze niet rood.

Hoe behandel je granuloom annulare?

Granuloma annulare veroorzaakt gemakkelijk identificeerbare laesies, wat betekent dat het normaal gesproken gemakkelijk te diagnosticeren is. Toch vragen dermatologen bij twijfel soms om een huidbiopsie om dit te bevestigen. Zoals we eerder opmerkten, verdwijnen de bultjes na een tijdje vanzelf.

Om deze reden duurt de aandoening normaal gesproken maximaal twee jaar. Je hoeft het daarom niet per se te behandelen. Het is echter waar dat het esthetisch vervelend kan zijn, of vanwege de jeuk.

Er zijn bepaalde behandelingsopties die je kunt gebruiken als je deze problemen hebt. In een aantal gevallen kun je crèmes met corticosteroïden gebruiken die ervoor zorgen dat de laesies sneller verdwijnen. Je kunt zelfs corticosteroïden injecteren als deze niet op de crèmes reageren.

In bepaalde gevallen gebruiken artsen fototherapie-technieken (Spaanse link) om granuloma annulare te behandelen. En tot slot, wanneer de laesies zich erg verspreiden en erg gegeneraliseerd zijn, dan kunnen ze orale medicatie voorschrijven.

Het belangrijkste is echter om naar je arts te gaan en hem over de beste behandelingsopties te laten beslissen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.