Wat is gluteale tendinopathie precies?

Wanneer je gluteale pezen door een blessure ontstoken raken, dan staat dit als gluteale tendinopathie bekend. Waarom gebeurt het en hoe kun je het oplossen?
Wat is gluteale tendinopathie precies?

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 24 augustus, 2022

Gluteale tendinopathie, ook bekend als ‘trochanter bursitis’, is een van de oorzaken van heuppijn. Het wordt door een ontsteking in de pezen van het gebied veroorzaakt, die door verschillende factoren kunnen ontstaan. Waarom ontstaat dit type slijmbeursontsteking? Hoe kunnen we het oplossen?

Gluteale tendinopathie wordt meestal door herhaald microtrauma veroorzaakt. Om deze reden hebben veel atleten, zoals marathonlopers, last van deze aandoening.

Door constante wrijving in het gebied zorgt het ervoor dat het gaat lijden en de sereuze zakken (slijmbeurs) ontstoken raken. Je hoeft echter geen atleet te zijn om aan trochanter bursitis te lijden (Engelse link). Er zijn andere factoren die ervoor kunnen zorgen dat het verschijnt.

Wie kan gluteale tendinopathie krijgen?

Wat is gluteale tendinopathie

Dit type tendinopathie komt vaker voor bij degenen die sporten, vooral bij repetitieve heupbewegingen. Als atleet, het lopen van marathons of voetballen kan je vatbaar voor trochanter bursitis maken.

Er zijn echter nog andere factoren die je er vatbaar voor kunnen maken. Laten we eens naar enkele van hen kijken die, met de juiste behandeling, kunnen voorkomen dat deze aandoening verschijnt.

 • Obesitas. Door de druk in het gebied als gevolg van overtollig vet kan bursitis gemakkelijker verschijnen.
 • Fibromyalgie. De spierstijfheid van deze ziekte kan wrijving van het gebied veroorzaken en gluteale tendinopathie veroorzaken.
 • Heup artritis. Dit probleem, dat ontstekingen van de gewrichten in het gebied veroorzaakt, kan ongetwijfeld het optreden van trochanter bursitis bevorderen.
 • Gonartrose. Kraakbeendegeneratie kan ervoor zorgen dat dit type tendinopathie optreedt.

Als een van deze factoren op jou betrekking heeft, dan heb je een grotere kans om hieraan te lijden. Je moet echter weten wat de symptomen zijn die je kunnen waarschuwen.

Symptomen van gluteale tendinopathie

Vrouw krijgt een heupbehandeling

Pijn en ongemak zijn de meestvoorkomende symptomen. Je kunt bovendien soms moeite met lopen hebben. Als je aan gluteale tendinopathie lijdt, dan zul je een reeks symptomen ervaren die misschien met andere soorten problemen verward kunnen worden.

We raden daarom altijd aan om naar een deskundige te gaan, hoewel het ongemak in het begin misschien niet erg ernstig is. Op die manier kun je voorkomen dat het ongemak na verloop van tijd toeneemt.

Je kunt dan bovendien zo snel mogelijk met de behandeling beginnen, zodat je toestand niet erger wordt. Hieronder noemen we enkele van de veelvoorkomende symptomen:

 • Kraken en pijn in het gebied.
 • Gewrichtsstijfheid in het gebied.
 • Moeilijkheden met lopen zonder ongemak op te merken.
 • Pijn die zich tot aan de voorkant van de dij uitstrekt.
 • Een gevoel van pijn dat de binnenkant van de dij bereikt.
 • Pijn nabij de zitbeenknobbels (zitbeenderen) die zich tot aan de billen uitstrekt.

Zoals je kunt zien, is pijn in het gebied het belangrijkste symptoom dat optreedt, soms vergezeld van een krakend geluid. Of het zich uitstrekt naar de voorkant, achterkant of binnenkant van de dij, en soms zelfs tot de knie uitstrekt, hangt af van de activiteiten of bewegingen die wrijving en ontsteking van de slijmbeurs veroorzaken.

Patiënten die bijvoorbeeld vaak last hebben van liespijn die zich tot aan de voorkant van de dij uitstrekt, ervaren dit wanneer ze de heup overstrekken. Mensen die veel zitten hebben ook vaak last van de laatste symptomen op de lijst.

Beschikbare behandelingen

Glas water en pijnstillers

Wanneer artsen een diagnose van een patiënt met gluteale tendinopathie stellen (door middel van röntgenfoto’s, echografie, gammagrafie, tomografie of MRI), dan kunnen ze gewichtsverlies aanbevelen als het gewicht de oorzaak is. Ze kunnen echter ook pijnstillers voorschrijven om pijn en ontsteking te verlichten.

Ze raden je ook aan om specifieke oefeningen te doen die de billen en heupen versterken. Daarnaast benadrukken artsen hoe belangrijk het is om niet op de kant te slapen waar je last hebt van tendinopathie, omdat dit het alleen maar erger maakt.

In een aantal gevallen kunnen ze vloeistof uit de slijmbeurs halen of een mengsel van anestheticum en corticosteroïden injecteren om het te behandelen.

Wat te doen als je symptomen van gluteale tendinopathie hebt?

Je weet nu wat meer over de aandoening gluteale tendinopathie weet, aarzel dus niet om voor een van de symptomen die in dit artikel worden genoemd naar de dokter te gaan.

Je arts zal de relevante tests uitvoeren, zodat je pijn en ongemak kunt vermijden, aangezien deze aandoening gemakkelijk te behandelen is. Ben je ooit met trochanter of heupbursitis gediagnosticeerd?


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • García, M. F., Pérez, C. E., & De Paz, M. P. (2003). Programas de ejercicios en tendinopatías. Rehabilitación37(6), 354-362.
 • Medrano San Ildefonso, M., Mauri Llerda, J. A., & Bruscas Izu, C.. (2007). Tendinopatías por fluoroquinolonas. Anales de Medicina Interna24(5), 227-230. Recuperado en 28 de febrero de 2019, de http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-71992007000500005&lng=es&tlng=es.
 • Pruvost, J. (2012). Tendinopatías del deportista. EMC-Podología14(2), 1-10.
 • Schvartzman, P., Salgado, D., Buteler, J., Alonso, P., Ríos, A., & Mondello, E.. (2016). Utilidad de la resonancia magnética en el diagnóstico de lesiones musculares de localización atípica. Revista argentina de radiología80(1), 27-38. Recuperado en 27 de febrero de 2019, de http://www.scielo.org.ar/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1852-99922016000100005&lng=es&tlng=es.
 • Vittecoq O, Lequerré T, Michelin P, Dujardin F. Actitud diagnóstica y tratamiento ante un dolor de cadera en el adulto. EMC – Tratado Med. 2018;

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.