Wat is een monodieet en waarom wordt het niet aanbevolen?

Het monodieet is er een waarbij bij elke maaltijd slechts één soort voedsel wordt geconsumeerd. Het wordt gebruikt om snel af te vallen, maar het heeft veel nadelen.
Wat is een monodieet en waarom wordt het niet aanbevolen?

Geschreven door Editorial Team

Laatste update: 16 april, 2023

Restrictieve voedingsplannen zoals het monodieet werken meestal niet op de middellange en lange termijn. Ze brengen zelfs adherentieproblemen met zich mee. Bovendien is efficiënt gewichtsverlies afhankelijk van andere factoren, zoals regelmatige lichaamsbeweging.

Het is raadzaam om eerst spiergroei te bevorderen, zodat het daarna gemakkelijker is een energietekort te handhaven. Ook andere gezonde gewoonten moeten worden toegepast. Maar terug naar het hoofdonderwerp… wat zijn de problemen met het monodieet?

Hoe wordt het monodieet uitgevoerd?

De waarheid is dat er tegenstrijdige informatie is over het monodieet. Sommigen beweren dat gedurende de hele dag slechts een bepaald voedingsmiddel kan worden genuttigd. Anderen beweren dat deze keuze bij elke maaltijd wordt gemaakt.

In elk geval hebben we het over een zeer restrictieve aanpak die zal leiden tot aanzienlijke voedingstekorten. Het eerste wat – onder andere – zal gebeuren is een achteruitgang van de spiermassa. Om spiermassa te behouden is het essentieel om te zorgen voor een minimale dagelijkse eiwitinname, wat moeilijk is met een enkelvoudig voedingspatroon.

Volgens onderzoek (Engelse link) gepubliceerd in de Annals of Nutrition & Metabolism is minstens 0,8 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht nodig voor een goede spierfunctie. Bij sporters wordt de behoefte gemakkelijk 2 of 3 keer vermenigvuldigd.

Hoe volg je een monodieet?

Het monodieet
Het monodieet is beperkend en heeft de neiging voedingstekorten te veroorzaken en brengt de gezondheid in gevaar.

Er zijn verschillende soorten monodiëten, en dus ook verschillende alternatieve benaderingen. Het is echter vaak gebaseerd op één soort voedsel bij elke maaltijd; dit kunnen aardappelen, appels, eieren enz. zijn.

Er is echter ook de mogelijkheid om meer variatie aan te brengen door voedsel uit dezelfde groep te gebruiken. Het kan dus gaan om verschillende soorten granen, mager vlees, groenten of fruit.

Er zijn geen richtlijnen over hoe lang je het veilig kunt volgen. Maar vanwege de beperkende aard ervan kan het niet langer dan twee weken zijn. Anders beginnen voedingstekorten de gezondheid in gevaar te brengen.

Tegen die tijd zul je waarschijnlijk gewicht hebben verloren. En, hoewel dit opvallend is, gaat het eigenlijk gepaard met andere negatieve effecten op de lichamelijke en geestelijke gesteldheid.

Na twee weken introduceer je geleidelijk ander voedsel, zoals soepen, salades en smoothies. Daarna is de volgende stap de terugkeer naar een evenwichtig en gevarieerd dieet, met voedingsmiddelen uit alle voedselgroepen en zonder beperkingen.

Tot de meest voorkomende voedingsmiddelen om in het monodieet op te nemen behoren aardappelen, eieren, appels, bananen, chocolade en grapefruit. Toch is het ook mogelijk om het met vlees of peulvruchten te doen.

Helpt het monodieet om af te vallen?

In tegenstelling tot wat de verdedigers ervan beweren, is het monodieet geen efficiënte optie (Engelse link) om af te vallen. Het is waar dat je met deze aanpak een paar kilo kunt verliezen, maar een deel daarvan zal bestaan uit glycogeen en vloeistoffen.

Ondertussen zal het een deel van het spierweefsel vernietigen, wat slecht is voor je gezondheid en de staat van je lichaamssamenstelling op middellange termijn. Als gevolg daarvan zal het hervatten van je normale dieet leiden tot een toename van je gewicht, zelfs meer dan voordat je met dit dieet begon.

Dit soort beperkende diëten veroorzaakt meestal een rebound-effect, en de persoon zal op een slechtere plaats eindigen dan toen hij begon. Het is altijd beter om goede gewoonten te volgen en geen wonderplannen.

Contra-indicaties van het monodieet

Behalve het verlies van spiermassa en het daaropvolgende rebound-effect heeft het monodieet nog een reeks contra-indicaties die de moeite waard zijn om te weten. Het is belangrijk op te merken dat een onvoldoende inname van vetzuren de hormonale omgeving conditioneert.

Bijvoorbeeld, als vetten niet in optimale hoeveelheden worden geconsumeerd, zal het testosterongehalte dalen, wat de vitaliteit, kracht en gezondheid beïnvloedt, volgens een studie (Engelse link) in The Journal of Steroid Biochemistry and Molecular Biology.

Er zullen ook problemen ontstaan bij het beheersen van de aanmaak van vrije radicalen, omdat de voorraad antioxidanten niet voldoende zal zijn. Dit resulteert in een versnelling van het verouderingsproces en een verhoogd risico op het ontwikkelen van chronische pathologieën.

Geleidelijk aan ervaren mensen disfunctie op mitochondriaal niveau en toegenomen ontsteking, wat leidt tot cellulaire schade op DNA-niveau.

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in dit artikel:
Het blauwe zone-dieet: kan het de levensduur verhogen?

Andere opties voor gewichtsverlies

Vrouw met een weegschaal
Gewichtsverlies vereist een multidisciplinaire en persoonlijke aanpak. Daarom zijn wonderdiëten geen goede optie.

Als het gaat om gewichtsverlies is het niet nodig om zo’n restrictieve aanpak te hanteren. Het is beter om in de eiwitbehoefte te voorzien in het kader van een gevarieerd, zij het licht energie-arm dieet.

Wat echt het verschil zal maken is lichamelijke activiteit. Het is heel moeilijk om af te vallen door alleen calorieën te verminderen. Je moet echter andere gezonde gewoonten invoeren, zoals:

  • Het verminderen van de aanwezigheid van bewerkt voedsel in het dieet.
  • Het verbeteren van de kwaliteit van de slaap.
  • Het verhogen van de waterconsumptie.
  • Introduceren van krachtwerk in de routine.

Restrictieve diëten worden helemaal niet aanbevolen

Kortom, het monodieet is geen goede keuze om af te vallen. Het is een beperkend en onhoudbaar dieet dat zal leiden tot tekorten aan essentiële voedingsstoffen. Het zal dus veranderingen veroorzaken in de normale werking van het lichaam. Op zijn beurt verhoogt het de kans op chronische ziekten en vroegtijdige veroudering.

Elk dieet met wonderbaarlijke eigenschappen heeft de neiging bijwerkingen op de gezondheid te hebben. Hoewel ze in korte tijd grote resultaten beloven, leiden ze vaak tot een later reboundeffect, naast verschillende gevaren tijdens de uitvoering ervan.

Het is beter om op middellange termijn te denken en een duurzame optie uit te voeren die therapietrouw genereert. En gezien de complexiteit van elk lichaam kun je het beste een gepersonaliseerd plan krijgen van een voedingsdeskundige.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.