Wat er gebeurt als je te veel vitamine D binnenkrijgt

Vitamine D-vergiftiging veroorzaakt meestal geen symptomen en kan gelukkig eenvoudig worden teruggedraaid. Omdat het niet gemakkelijk te detecteren is, is het echter belangrijk om een ​​specialist te raadplegen als je twijfelt.
Wat er gebeurt als je te veel vitamine D binnenkrijgt

Geschreven door Ivan Aranaga Amengual

Laatste update: 24 augustus, 2022

Om gezond te blijven en een actief en vol leven te kunnen leiden, is het belangrijk om vitamines binnen te krijgen. Wellicht ben je je er echter niet van bewust dat ook vitamines alleen in bepaalde hoeveelheden mogen worden geconsumeerd. Een teveel aan vitamines, zoals te veel vitamine D, kan namelijk schadelijk zijn. 

Voordat je begint met het innemen van bepaalde supplementen is het belangrijk om te controleren hoeveel je nodig hebt en hoeveel je dagelijks maximaal kunt innemen.

Het is niet verstandig om gewoon naar de apotheek te gaan, een potje capsules of iets dergelijks te kopen en deze zonder voorafgaande kennis of advies in te gaan nemen.

Onthoud dat er genoeg voedingsmiddelen en dranken zijn, die de juiste hoeveelheid vitamines bevatten die je nodig hebt. Het innemen van een supplement is daarom niet altijd zinvol en kan zelfs schadelijk zijn voor je gezondheid.

Ook in dit geval geldt, overdaad schaadt.

De zon helpt het lichaam bij de synthese van cholesterol waardoor het vitamine D aanmaakt. Sommige mensen vangen dagelijks voldoende zonlicht en voeden zichzelf zodanig dat ze hun voorraden op peil kunnen houden.

Anderen hebben echter een vitaminesupplement nodig om hun voorraden van deze voedingsstof aan te vullen. Het probleem ontstaat echter wanneer deze mensen dit supplement in gaan nemen zonder voorschrift van hun dokter.  

Te veel vitamine D kan op een gegeven moment namelijk vergiftiging veroorzaken. Dit is dan ook precies waar we vandaag naar gaan kijken.

Te veel vitamine D leidt tot vitamine D-vergiftiging

Vrouw ervaart de symptomen van vitamine D-vergiftiging

Vitamine D lost niet op in water, waardoor het voor het lichaam moeilijk is om er vanaf te komen. Dit zorgt ervoor dat het zich in het lichaam ophoopt. Deze voedingsstof werkt als een steroïdhormoon en kan gevonden worden in de lichaamscellen.

Wanneer er sprake is van een teveel aan vitamine D in het lichaam, raken de plaatsen waarin de vitamine kan worden opgeslagen vol. Als de eiwitreceptoren en de dragers vol zijn kunnen ze geen vitamine D meer binden.

Vanaf het moment dat dit bestanddeel in het lichaam vrijkomt begint het de opname van calcium in de darmen te verhogen. Dit veroorzaakt hypercalciëmie. Andere delen van het lichaam die hierdoor worden aangetast zijn zachte organen zoals:

  • de longen
  • nieren
  • het hart

Enkele minder belangrijke problemen die ook kunnen optreden zijn:

  • misselijkheid en braken
  • constipatie
  • spiervermoeidheid en botpijn
  • angst en depressie
  • verwarring

De aanbevolen dagelijkse inname van vitamine D moet minder zijn dan 4000 IE. De kans op vergiftiging uit voedsel of zonlicht is echter minimaal.

Om tot vergiftiging te kunnen leiden moet de patiënt een niveau boven 150 ng/ml (375 nmol/l) in het bloed hebben.

Gelukkig kunnen bijna alle gevallen van vergiftiging als gevolg van te veel vitamine D in het lichaam weer worden teruggedraaid. Bovendien veroorzaakt het in enkele gevallen aderverkalking of nierfalen.

Symptomen van vergiftiging

Man die symptomen ervaart van vitamine D-vergiftiging

In sommige gevallen veroorzaakt vitamine D-vergiftiging geen symptomen. In de meeste gevallen doen er zich echter enkele van de volgende problemen voor:

  • hypercalciëmie
  • misselijkheid en braken
  • constipatie
  • angst
  • zwakheid
  • veranderd bewustzijn
  • hoge bloeddruk
  • nierinsufficiëntie
  • gehoorverlies

Stappen om vitamine D-vergiftiging terug te draaien

Vitamine D-capsules
  • Allereerst is het belangrijk om je huisarts te bezoeken. Tijdens dit consult zal je huisarts je een verwijzing geven voor de onderzoeken die nodig zijn om de hoeveelheid vitamine D in je bloed vast te stellen. Probeer niet om zelf een manier te vinden om je te laten onderzoeken zonder een verwijzing van je huisarts.
  • Als de hoeveelheid in je bloed abnormaal hoog is, stop dan direct met het innemen van supplementen. Zelfs bij een inname van 10.000 IE per dag is het risico op vergiftiging nog laag. Toch is het beter om de inname onder 4000 IE per dag te houden. In het geval van kinderen en oudere volwassenen is 700 IE per dag voldoende.
  • Het is belangrijk om precies te weten hoeveel ervan je per dag binnenkrijgt. Als je jezelf voldoende blootstelt aan zonlicht is het niet nodig om een ​​supplement te nemen. Over het algemeen is dit supplement bedoeld voor mensen die op plekken leven met weinig zonlicht.
  • Evalueer je voedselinname. Onder andere vis, bonen, verrijkte melk of sinaasappelsap kunnen per portie tussen de 600 en 1000 IE vitamine D bevatten. In combinatie met voldoende zonlicht, is dit al genoeg voor je lichaam.
  • Het is ook noodzakelijk om je inname van supplementen of voedingsmiddelen die rijk zijn aan calcium te verminderen.
  • Probeer daarnaast juist meer producten te consumeren die natrium bevatten en om meer vocht binnen te krijgen.

Het is belangrijk om te weten dat het soms wel maanden en zelfs jaren kan duren voordat er sprake kan zijn van te veel vitamine D in je bloed. Dit zorgt ervoor dat deze aandoening zeer lastig te detecteren is. Je moet daarom leren om je symptomen te onderscheiden van andere ziekten en voorbereid te zijn op enige verandering. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Mondul AM., Weinstein SJ., Layne TM., Albanes D., Vitamin D and cancer risk and mortality: state of the science, gaps and challenges. Epidemiol Rev, 2017. 39 (1): 28-48.
  • Marcinowska Suchowierska E., Kupisz Urbanska M., Lukaszkiewicz J., Pludowski P., Jones G., Vitamin D toxicity a clinical perspective. Front Endocrinol, 2018.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.